Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

LEKARSKA KOMORA PRAVI LISTE AGRESIVNIH PACIJENATA

Prvo bensedin, pa kod lekara!

Autor: Radmila Briza | 28.05.2015 - 19:30:00h | Komentara: 6

Ukoliko ste saznali da vam je operacija srca zakazana za 2021. godinu, nikako nemojte da negodujete, vređate ili nedajbože izgubite živce pred lekarom. Možete završiti na spisku „incidentnih pacijenata“ koji pravi Lekarska komora Srbije (LKS), a zatim će se tom „problematikom“ pozabaviti i tužilaštvo!

Čuvajte živce:  Prepune čekaonice

Čuvajte živce: Prepune čekaonice | Foto: Robert Getel

U dopisu do kojeg je „Alo!“ došao, piše da je Upravni odbor Lekarske komore Srbije odlučio da „u cilju pripreme sastanka sa nadležim tužilaštvom na temu pooštravanja kaznene politike“, njeni članovi i zaposleni u zdravstvenim ustanovama prijave Komori agresivne pacijente, opis događaja, vreme i mesto, kao i druge podatke o napadu pacijenta. Međutim, pacijenti se ne obaziru.

Čekaj do 2021. na operaciju!


Prema dostupnim podacima u Srbiji, na primer, na operaciju srca čeka više od 3.000 ljudi, od kojih je nekima zakazana tek 2021. godine.
- magnetna rezonaca - do godinu dana
- pregeld specijaliste - do tri meseca
- čekanje u domu zdravlja - do pet sati, a može da se desi da vas vrate

Kako za „Alo!“ kaže jedan od njih, koga smo zatekli u čekaonici doma zdravlja, „kada lekari budu imali dovoljno vremena da pruže kompletan pregled ili neophodnu informaciju, tada ćemo i mi da budemo smireni“.

- Sve je akcija i reakcija. Reagujemo jer svuda čekamo - u domu zdravlja, na specijalistu, na snimanje! I sve plaćamo. Ako ćemo pravo, ima bezobraznih lekara koji čak ne žele ni da nam objasne od čega bolujemo. Evo, ja već treći sat čekam na recept. I kako da se ne nerviram. Ušlo je preko reda desetak padobranaca - naveo je pacijent koji nas je zamolio da mu ne objavljujemo ime niti fotografiju. Ni lekari nisu oduševljeni imejlom koji su dobili.

- To nema nikakvog smisla i neću da prijavim Komori ko me napada, jer nikada nisam dobio zaštitu od nje. Mene je napalo nekoliko pacijenata. Poslednji napad desio mi se tokom noćnog dežurstva. Pacijent je nasrnuo, psovao mi majku, decu. Zvao sam policiju - iskren je jedan od srpskih lekara koji je želeo da ostane anoniman.

U Ministarstvu zdravlja kažu za „Alo!“ da je neophodno da se nađe adekvatan pravni model kako bi se to što želi LKS regulisalo, ali da podržavaju sve napore da se podigne nivo bezbednosti zdravstvenih radnika, jer je bilo nebrojeno napada na lekare.

Komora nema tačan broj napada  na lekare i zato su odlučili da zajedno sa  tužilaštvom nađu model zaštite lekara

Komora nema tačan broj napada na lekare i zato su odlučili da zajedno sa tužilaštvom nađu model zaštite lekara

Mera da se zaštite lekari


Vesna Jovanović, direktorka komore kaže za “Alo!” da oni nemaju tačan broj napada pacijenata na lekare i da su zato odlučili da zajedno sa tužilaštvom nađu model zaštite doktora.
- Lekari uglavnom završe sa lakim telesnim povredama, a za to se ne goni po službenoj dužnosti. Doktor mora sam da tuži sopstvenog pacijenta. To se uglavnom nikada ne desi, pa počinioci napada ostaju nekažnjeni. Želimo da pronađemo način da se napad na doktora posmatra kao napad na lice koje radi odgovornu dužnost. Čekaćemo još 10 dana povratne informacije od lekara, a onda ćemo da razgovaramo sa nadležnima - kaže ona.

Poslednji komentari
  • Ivan Vreme: 28.05.2015 19:58h

    A ko stiti pacijente,lekari su bahati i zasticeni ko beli medvedi,i kad pacijent pukne i odreaguje verbalno odmah se svi lekari zale a pacijente nema ko da zastiti!!!

  • Mikac Vreme: 28.05.2015 22:47h

    Bolje bi vam bilo da napravite spisak, incidentnih,psihoticnih,nevaspitanih,nekulturnih,nestrucnih,bahatih, neobrazovanih i lenjih doktora.

  • djole Vreme: 29.05.2015 01:11h

    A ko će pacijente da zaštiti od lekara neradnika i još gorih sestara jer one su jače i od profesora. Već sam pisao kad su me kola hitne dovezla u urgenti u nesvesnom stanju, sa jako niskim pritiskom i infuzijom. Ni posle 6 sati čekanja nisam došao do kardiologa. Za to vreme sestra je u hodniku (sa podizanjem ruke pacijentu) vršila pregled i postavljala dijagnozu. Kada sam revoltiran tražio svoje papire ista je zvala obezbeđenje a ne doktor sa kojim sam razgovarao smireno bez povišenog tona. Prisutnom profesoru je odbila da mi izvadi iglu iz ruke.

  • nedjo Vreme: 29.05.2015 01:13h

    lekari su često bezobrazni

  • Milan Vreme: 29.05.2015 01:18h

    A lekari nigde ne mogu da se prijavi zvao sam 10 telefona da prijavim doktorku koja mi je prepisala lek protiv epilepsije a ja ne bolujem od nje izuzetno jak lek ima jaka nezeljena dejstva i na 10 telefona sam zvao ni na jedan se ne javlja niko a da ne pricamo o radnoj efikasnosti lekara koji od 8 sati radnog propisanog vremena rade 4 maksimalno rade kad hoce sta hoce i jos se zale na male plate prijatelje i poznanike primaju preko red ostali mogu da umru cekajucu a radi i privatno i plus u drzavno dok mladi lekari nemaju gde ni praksu da steknu bruka od drzave ovo ni u Africi

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP