Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POLICAJCI

"Prvo novac, zatim Parada ponosa"

Autor: Tanjug | 24.09.2014 - 17:29:00h | Komentara: 1

Predstavnici Nezavisnog policijskog sindikata najavili su da će 26. septembra stupiti u štrajk i da neće obezbeđivati šetnju na Paradi ponosa, 28. septembra.

Nezavisni policijski sindikat će stupiti u štrajk zbog lošeg materijalnog položaja.Uz taj reprezentativni sindikat, u štrajku će biti još četiri manja sindikata. Njihovi članovi će intervenisati, ukoliko tokom "Prajda", ali i ostalih skupova najavljenih za vikend, bude narušavanja bezbednosti u većem obimu, istaknuto je na konferenciji za novinare. Predstavnici sindikata su negirali da štrajk ima političku pozadinu.

Hoće li biti tog  „Prajda“?: I ove godine  odluka u pet do 12

Oni su objasnili da je po Zakonu o policiji, prekid štrajka u slučaju narušavanja bezbednosti njihova obaveza, a da direkcija policije ili ministar nemaju drugu zakonsku mogućnost da ih nateraju da prekinu obustavu rada.
"S obzirom na to da smo na vreme obavestili poslodavca da stupamo u štrajk i bezbednosna procena održavanja "Prajda" morala bi da bude negativna", rekao je predstavnik tog sindikata Vladimir Lukić.
Predstavnik NPS Veselin Nikolić je dodao i da još nije poznato da li će "Prajd" u nedelju biti održan. On je rekao da će, kada se MUP bude o tome zvanično oglasio, uslediti i odgovor sindikata.
Lukić i Nikolić su negirali medijske navode o politizaciji štrajka dodavši da će tokom vikenda biti i drugih javnih skupova, koji, takođe, neće biti obezbeđivani.
Upitani zašto nisu odložili početak štrajka za ponedeljak, 29. septembar, kako njihovi zahtevi ne bi ostali u senci "Prajda", oni su odgovorili da poštuju stavove skupštine i članstva i ponovili da je štrajk najavljen znatno ranije nego što se govorilo o Paradi ponosa.

„Parada ponosa“

Po njihovim rečima, sindikati koji će stupiti u štrajk zajedno imaju više od 30.000 članova, a imaju tri zahteva - produženje posebnog kolektivnog ugovora, isplatu putnih troškova za proteklih 12 meseci i garanciju ministra da im plate neće biti smanjene za 10 odsto.
"Svi zahtevi mogu biti ispunjeni, ukoliko postoji dobra volja poslodavca, za pet minuta, a mi smo spremni za dijalog koga, od kada je najavljen štrajk, nije bilo", istakli su sindinkalni predstavnici. Oni su napomenuli da će građani i njihova imovina i tokom štrajka biti bezbedni.
Uz Nezavisni policijski sindikat, u štrajku će biti i članovi Sindikata srpske policije, Nezavisnog sindikata policije, Sindikata vatrogasaca i Sindikata ujedinjene policije.


"Nepotrebni i zahtevi i štrajk"

Policijski sindikat Srbije (PSS) smatra da su apsolutno bespotrebni - i štrajk i zahtevi - pet policijskih sindikata koji su najavili početak obustave rada za 26. septembar.
Predsednik tog reprezentativnog sindikata Veljko Mijailović je rekao Tanjugu da se već radi na realizaciji svega onoga što je Nezavisni policijski sindikat naveo kao razloge za stupanje u štrajk.
On je kritikovao taj, takođe, reprezentativni sindikat što "koristi patetiku " i poziva ljude na štrajk dok je PŠ sa kabinetom ministra dogovorio aktivnosti u vezi sva tri zahteva za štrajk.
Sindikati koji su najavili štrajk imaju tri zahteva - produženje posebnog kolektivnog ugovora, isplatu putnih troškova za proteklih 12 meseci i garanciju ministra da im plate neće biti dodatno smenjene za 10 odsto.
Mijailović kaže da je pre više od mesec dana formirana radna grupa koja radi na produženju kolektivnog ugovora i da je najavljeno da će rebalansom budžeta biti obezbeđena sredstva za isplatu putnih troškova.
On je naveo i da je u razgovorima sa nadležnima u MUP-u najavljeno da će sagledati mogućnost da se, s obzirom da je bezbednost gradjana i zemlje prioiritet i za dolazak investitora i u uslovima štednje pronadje najbolje rešenje za plate zaposlenih.
"Tek kada budu prekinuti razgovori sa nadležnima ili ne budemo zadovoljni ...a što sada nije slučaj, razmišljaćemo i o štrajku", rekao je Mijailović.
On je dodao i da je taj sindikat, za razliku od kolega, sve štrajkove organizovao sa realnim zahtevima, a uspešno ih završio u korist svih radnika MUP-a.
Poslednji komentari
  • predrag Vreme: 25.09.2014 04:58h

    Podela policije je pocetak buduceg gradjanskog rata. Pitanje vremena je kada ce se desiti Ukrajinski scenario. Tako je sve krenulo i 90' godina.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP