Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

FRATINI OPTIMISTA

Prvo poglavlje u pregovorima otvaramo u oktobru?

Autor: Tanjug | 14.07.2015 - 12:50:00h | Komentara: 0

Očekujem da će na jesen, moguće u oktobru, biti otvorena prva poglavlja za pregovore Srbije za članstvo u EU, izjavio je danas bivši ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini, dodajući da ne bi trebalo na početku otvoriti poglavlje 35 koje se tiče odnosa Beograda i Prištine, već 23, 24 i 32.

Franko Fratini

Franko Fratini | Foto: Profimedia

Optimističan sam oko toga što govorim i nadam se da će poglavlja biti otvorena u oktobru jer je uobičajeni izveštaj EK baš neposredno pre toga.
Tada je pravo vreme da EU odobri otvaranje pregovora, rekao je on novinarima nakon konferencije Inovacije i transfer znanja-mogućnosti saradnje izmedju Srbije i Italije.
Srbiji, kako je ocenio, dobro ide u pripremi svih poglavlja, a posebno poglavlja 23 i 24 (pravosudje i vladavina prava).
To su ključna poglavlja, a akcioni planovi su pregledani u Briselu i koliko sam razumeo, dobri su rezultati. Moja procena je, zato da će prvo poglavlje biti otvoreno na jesen, rekao je Fratini.
On je rekao i da mnogi pričaju o poglavlju 35 koje se odnosi na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, što je, kako je kazao, značajno poglavlje, ali nije jedino.
Moje mišljenje je da bi trebalo otvoriti za početak druga poglavlja. Možda 32, koje se odnosi na finansijsku transparentrnost ili i 23 i 24 jer su vladavina prava i pravosudje takodje ključna poglavlja za EU, rekao je Fratini.
Govoreći o krizi u Grčkoj i spremnosti EU na proširenje, on je rekao da ne može da se porekne da postoje sumnje.
Mnoge članice, Holandija, Finska, Velika Britanija, čak i Nemačka imaju sumnje oko daljeg proširenja nakon Hrvatske, ali to bi bila kompletno pogrešna politika. Kada pričamo o Grčkoj, nažalost pričamo o zemlji koja nije bila tako temeljna proteklih godina kakva je trebalo da bude kada je reč o fiskalnoj politici i budžetu. Razmatrajući zemlju poput Srbije, vidimo da je to duboko evropska zemlja, tako da nisu to uporedive situacije, rekao je on.

Svejedno, dodaje, politički osećaj je tu i to bi trebalo uzeti u obzir.
"Jedina mogućnost koju bi trebalo da izbegavate, jeste da nastavite sa domaćim zadatkom, vezano za ono što je premijer već započeo i to je sredjivanje ekonomije i svakodnevnim problemima, poručio je Fratini.
Danas, ukazao je, priča se o mikrofinansiranju, mikrokreditima i inicijativama, a one multiplikuju 12 puta investiran novac. To je jako profitabilno, na tome bi trebalo raditi jer je to zdravo približavanje Srbije EU, zaključio je on.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP