Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SMANJITI RASHODE DRŽAVE ZA 30 MILIJARDI

Prvo rezultati, pa novi aranžman sa MMF!

Autor: Ekipa Alo! | 07.05.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Misija MMF-a danas dolazi u Srbiju i 8. maja će sa predstavnicima Vlade Srbije i Narodne banke Srbije početi razgovore o tekućim ekonomskim kretanjima, a planirano je da u Beogradu boravi dve nedelje.

Smanjiti rashode  države za 30 milijardi

Smanjiti rashode države za 30 milijardi | Foto: Marko Rupena

Ranije je najavljeno da će misija MMF-a sa predstavnicima Srbije razgovarati o makroekonomskim kretanjima, ispunjenju budžeta i, u slučaju da ocene budu pozitivine, pregovaraće se o novom aranžmanu. Mlađan Dinkić, ministar finansija Srbije, potvrdio je da su prihodi budžeta za prva četiri meseca ove godine manji nego što je planirano, pre svega zbog manje naplate poreza na dodatu vrednost i akciza, usled pada prometa u trgovini i šverca rezanog duvana.


On je najavio da će Vlada Srbije pre rebalansa budžeta usvojiti odluku da do kraja godine rashodi države budu smanjeni za oko 30 milijardi dinara, što je već predočeno MMF-u.

Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta Srbije, ocenio je da bi bilo dobro da Srbija sklopi novi aranžman sa MMF-om jer bi to značilo još jednu potvrdu međunarodnih kredibiliteta Srbije i donelo bi dozu stabilnosti srpskoj privredi.
Taj aranžman bi, kako je istakao, značio da Srbija može jeftinije da se zadužuje, a doprineo bi i većem poverenju investitora, njihovom bržem dolasku u Srbiju i praktično dovoljnom prilivu deviza za finansiranje deficita.
Ekonomista Goran Pitić, predsednik UO Sosijete ženeral banke, ocenio je da bi novi aranžman Srbije sa MMF-om bio poželjan, a da će najveći izazov za Vladu Srbije biti da ispuni zahtev MMF-a za smanjenje budžetskog deficita.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP