Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MESECIMA NE PRIMAJU PLATE

Prvomajci praznih stomaka na uranku!

Autor: J. Jokanović | 03.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 1

Za razliku od većine Srba koji su prvomajski uranak proveli uživajući u roštilju, pečenju, pivu i druženju, radnici nekadašnjeg konfekcijskog giganta “Prvi maj Pirot”, njih čak 1.328, praznik rada dočekali su praznih džepova, nemajući ni za najskromniji ručak.

Prvi maj Pirot

1. maj dočekali bez primanja i radnog statusa

Poslednju platu primili su još u septembru 2014. godine, i to drugu trećinu junske zarade, što potvrđuje očajnu situaciju u kojoj se nalazi privredno čudo bivše SFRJ, fabrika koja je oblačila Italijane, Ruse, Nemce, fudbalsku i košarkašku reprezentaciju Jugoslavije, Crvenu zvezdu...

Radili i gradili pa ostali na ulici

“Prvi maj” nastao je od radničke zadruge koju je osnovalo desetak šnajdera 1958. Doneli su svoje šivaće mašine, počeli da šiju i tako je nastao prvi pogon. Vremenom se broj radnika povećavao, a time i potreba za novim prostorom, pa su radnici pre podne šili, a po podne sa svojih 10 prstiju gradili nove fabričke hale, bez dinara nadoknade. Danas su ti isti radnici na ulici.

- Prvi put u istoriji dugoj više od pola veka, dočekali smo ovako važan datum u najvećoj bedi, bez primanja, bez radnog statusa, nadoknada za provedene godine i žrtvu koju smo dali da opstane fabrika - rekao je za “Alo!” Novica Andrejev, bivši kontrolor proizvodnje, sa 34-godišnjim radnim stažom u ovom preduzeću.
Godinama je stanje bilo katastrofalno, fabrika je bila na “aparatima za disanje”, zaposleni su mesečno primali plate u iznosu od 3.000 do 4.000 dinara. Tračak nade se javio 2012. godine kada ih je kupila slovenačko-engleska firma “Aha Mura”. U tom prelomnom trenutku se čak 800 radnika opredelilo za socijalni program, dok je 1.300 ostalo, verujući u bolje sutra.
Međutim, bajka nije dugo trajala. Nakon samo godinu i po dana, radnici su se ponovo našli na rubu egzistencije.

Prvi maj Pirot

U najbolje vreme u fabrici je radilo 7.000 radnika | Foto: Zoran Panić

Italijani spasli "Prvi maj Čačak"

U sličnoj situaciji donedavno se nalazio i čačanski imenjak, hemijska industrija „Prvi maj“, ali je spas stigao iz Italije. Naime, kompanija „Ivas Balkan“ iz Riminija zakupila je čačansku industriju na osam godina, čime je izbegnut stečaj.

- Kako smo se prošle godine krajem leta vraćali sa godišnjih odmora, tako su nas obaveštavali da novca više nema, da možemo da dolazimo na posao, ali da platu nećemo primati - objašnjava Gordana Pavlov, koja je 27 godina bila zaposlena kao konfekcionar.

Život se surovo poigrao sa radnicima nekadašnjeg giganta, koji, kao za baksuz, nosi ime po Prazniku rada. I baš oko praznika se najviše sećaju blistave prošlosti kada je fabrika radila “punom parom” i kako je ranije, u srećnija vremena, izgledao prvomajski uranak.
- Nikada se nismo razdvajali, već smo zajedno organizovali proslavu Praznika rada. Bila je to prava fešta, uživali smo u roštilju, pečenju, piću... A evo dokle smo danas stigli, nemamo ni za pile - tužnim tonom priča Novica.
- Naše mesto je na ulici, ali su se ljudi umorili od svega, svi su digli ruke od nas - završava Gordana.

Imali vrtić, terene, biblioteku...

Ime “Prvog maja” u neraskidivoj je vezi sa Draganom Nikolićem, osnivačem i dugogodišnjim direktorom. Zaposlenima je tada na raspolaganju bio dečji vrtić, biblioteka, muzej, sportski tereni, izletišta u okolini Pirota.
- Najbolji radnik je zadovoljan radnik. Šta mislite, kako se oseća majka kad sa radnog mesta u fabrici može da baci pogled na obližnji vrtić i park i vidi da joj se dete bezbrižno igra - govorio je Nikolić, koga su Piroćanci zvali deda Dragan.

Poslednji komentari
  • Ranko Vreme: 03.05.2015 19:10h

    Zasto Rasime sa njim?Dosao na aerodrom da spasi bebu druge veroispovesti. Navodio helikopter da sleti na aerodrom Nikola Tesla, a kad se isti srušio pobegao kao zec da ga neko ne vidi. Nije hteo da ucestvuje u akciji spasavanja i izvlačenja....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP