Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

100 GODINA OD SARAJEVSKOG ATENTATA

Pucanj koji još odjekuje

Autor: Milan Dudvarski | 28.06.2014 - 11:15:00h | Komentara: 4

Pucanj koji je na današnji dan pre 100 godina Gavrilo Princip ispalio u austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu i danas odjekuje svetskom istorijom.

Gavrilo Princip Foto: Fonet - AP

Kola u kojima je ubijen Franc Ferdinand Foto: Fonet - AP

Kao i svi značajni događaji, i ovaj, koji se dogodio na Vidovdan 1914. godine, ima armiju istoričara koji tvrde da je atentat bio opravdan i upravljen ka slobodi, ali i onih koji Gavrila nazivaju Osamom bin Ladenom, a organizaciju kojoj je pripadao - Mlada Bosna upoređuju sa Al Kaidom.

Gavrilo Princip

Gavrilo Princip je umro sa samo 40 kila

 


- Naše će sene hodati po Beču, lutati po dvoru, plašiti gospodu - i posle sto

Bure s ekserima


O tome kako je Pricip mučen i iscrpljivan glađu, svedočio je pre nekoliko godina Luidi Pozdek, vremešni ribar iz Istre u Hrvatskoj, zatvorenik u Terzinu, u isto vreme kada i Princip.

Neki hrvatski mediji objavili su Pozdekovo svedočenje s kraja prošle decenije, prema kojem je Princip bio prebijan sistematski, bukvalno svakodnevno.

Pozdek je ispričao da je Princip dobijao hranu svaki peti dan. Mučen je na različite načine, a zatvorski „specijalitet“ bilo je to što su ga čuvari kotrljali u buretu u koje je bilo zabodeno mnoštvo eksera koji su se zabadali u Principovo izranjavano telo.

godina ove reči suvonjavog mladića, opčinjenog slobodom i idealima, zvuče i dalje živo i aktuelno, kao i kada su urezivane u zidine zatvora u Terezijenštatu, u kom je Princip mučen i u kom je 28. aprila 1918. skončao sa 40 kilograma.
Austrougarske vlasti su iskoristile ubistvo Ferdinada i uputile ultimatum Srbiji s zahtevom da njihova policija u Srbiji vrši istrage, hapšenja i druge mere u vezi s gonjenjem osumnjičenih za pogibiju svog prestolonaslednika. Srpske vlasti su odgovorile pozitivno na sve tačke ultimatuma, osim na jednu koja je zahtevala upućivanje austrougarskih istražnih organa unutar teritorija Kraljevine Srbije. Ovo su vlasti Austrougarske iskoristile da objave Srbiji rat, koji je ubrzo eskalirao u Prvi svetski rat.

Baš kao i pre sto godina, kada je Kraljevina Srbija tvrdila da nema ništa sa organizacijom atentata, koji je navodno osmislila „Crna ruka“ sa Dragutinom Dimitrijevićem Apisom na čelu, tako ni danas u Srbiji neće biti obeležen ovaj značajni datum. Sa druge strane, u BiH hoće, a već se uveliko priča kako će baš taj datum potvrditi nacionalne podele u BiH, jer tri tamošnja konstitutivna tela i njihove političke elite različito vide ovaj, ali i druge istorijske događaje iz bliže i dalje prošlosti.

Gavrilo Princip Foto: Fonet - AP

Pištolj iz koga je ispaljen sudbonosni metak Foto: Fonet - AP

Tako će Republika Srpska i Federacija BiH odvojeno obeležiti godišnjicu Sarajevskog atentata. Centralna ceremonija u Republici Srpskoj biće u Andrićgradu, a njoj će prisustvovati i Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, koji su odustali od namere da posete i Sarajevo zbog, kako je objašnjeno, političke, antisrpske note koja je data tom događaju.

Antić: Princip je bio heroj

Čedomir Antić, istoričar, kaže da je nesumnjivo da je Gavrilo Princip bio borac za slobodu i da ga je nemoguće staviti u kontekst sa današnjim teroristima, već da on treba da stoji rame uz rame sa svojim savremenicima iz Grčke, Bugarske, Italije, Nemačke, Rusije koji su se borili za ideale, kao i on.
- Princip nije bio kriminalac, za razliku od nekih koji su na Kosovu ubijali civile, a danas im ambasadori zapadnih zemalja polažu vence kao herojima. Princip je bio mlad čovek koji se rodio obespravljen u okupiranoj BiH. On se borio za demokratiju i socijalnu pravdu isto kao i revolucionari u Italiji, Rusiji, Nemačkoj - naveo je on i istakao da su velike sile u Principovom činu našle opravdanje za svoje greške.
- Zapravo Prvi svetski rat je između ostalog započeo demokratizaciju i dekolonizaciju - rekao je istoričar.
 

Poslednji komentari
  • Драгомир Vreme: 28.06.2014 13:01h

    Дневни лист ,,НОВОСТИ,, је у наставцима писао о животу Гаврила принципа.Ту смо сазнали да је био изузетно агресиван и склон тучама!Једино он је могао убити Фердинанда потпуно непотребно јер је аустроугарски престолонаследник био наклоњен србима.Пошто је промашио Поћорека убио је Фердинандову супругу Софију која је била у другоме стању!Његови саборци у атентату су се пре чина убиства показали као праве неспремне кукавице јер ништа нису урадили оно шта је био договор?Тај чин је допринео да се српски народ у Првом светском рату ојади да горе није могло!Мајка Србија је у много чему сарађивала са Аустроугарском тадашњом и имала користи.Чак су нас помагали у борби против турака!Убити трудну жену је ужасан јерес!

  • 888 Vreme: 28.06.2014 15:24h

    E da imamo jos takvih HEROJAAA koji su znali za sta se bore a sada imamo samo IZDAJNIKE SRBSKOG RODA....

  • Драгомир Vreme: 28.06.2014 17:05h

    Ало,бре,ТРИ ОСМИЦЕ,ел теби херојство ко потпуно непотребно убије човека и његову трудну супругу у тренутку када пролазе?Наравно да је то кукавички потез једног младића који је био познат као особа која воли да се туче и буде увек у бедаку!И шта се онда десило?Све српске радње су уништене!Срби пребијани а онда је СТРАХОВИТО ПОСТРАДАО НАРОД МАЈКЕ СРБИЈЕ!Што је страдало од оружја или што од болештина!Десеткована села и градови!А тек који страшљивци су били Гаврилови другари у том чину!Нико из страха није успео у својим намерама!Од Гаврила Принципа српски народ никада неће имати већег штеточину!

  • pera trta Vreme: 29.06.2014 11:26h

    A joj koje gluposti u komentarima,i Autrijska propaganda da je Sofija bila trudna,za šta nema niti jedan dokaz u trenutku smrti Sofija zena od 46 god,trudna? I jeste bio heroj i borac za pravdu i slobodu slava heroju Gavrilu Principu. Naše će sene hodati po dvoru,plašiti gospodu....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP