Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRBIN U HRVATSKOJ

Pupovac: Presuda je
veliki teret za srpsko-hrvatske odnose!

Autor: Ekipa Alo! | 17.11.2012 - 18:12:00h | Komentara: 15

Oslobađajuća presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču ostavlja ogroman teret za Hrvatsku i hrvatsko-srpske odnose i ništa manji teret za međunarodnu zajednicu koja je bila duboko involvirana, izjavio je ekskluzivno za Tanjug predsednik Srpskog nacionalnog veća i poslanik u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac.

"Ovih dana sam dosta razmišljao i setio sam se reči Mirka Tepavca izrečenih na skupu "Srbi u Hrvatskoj - juče, danas, sutra" 1997. godine koji je rekao:

Milorad Pupovac

Milorad Pupovac | Foto: Beta

- Ukoliko se Srbi ne vrate u Hrvatsku, duže će se pamtiti šta je Hrvatska učinila Srbima, negoli šta su Srbi učinili Hrvatskoj. Ukoliko ostane na tome da nakon ove presude ne budu sankcionisani zločini koji su počinjeni prema Srbima, a koje je i Haški sud nepobitno utvrdio, a da dvojica generala nisu odgovorna, kao što je i predsednik Josipović rekao, duže će se pamtiti da su zločini neprocesuirani nego da su dvojica ljudi oslobođeni za ono za šta sud nije našao osnova da ih sudi.

Ja ne bih voleo da to tako ostane. Ne bih voleo da to ostane hrvatsko nasleđe, ne bih voleo da to ostane srpsko nasledje, niti nasledje bilo kog izbeglice ili bilo kog čoveka u Hrvatskoj i u Srbiji", istakao je Pupovac.

Upitan šta je sad potrebno za proces suživota i pomirenja o kome se govori, odnosno na kome je prvi potez, predsednik Srpskog nacionalnog veća je rekao:
"Loptica je u dvorištima svih onih kod kojih je bila i dosad, dakle sigurno je i u mojem dvorištu, koliko god ono bilo maleno. Sigurno je u dvorištu Hrvatske, jer ona ima veliku odgovornost. Zločini nisu procesuirani. Sigurno je i u dvorištu Srbije - da ne poklekne u onome što je njen deo odgovornosti u sudjenju za ratne zločine i njena uloga u obnovi poverenja. A posebno je u velikom dvorištu velikih zemalja koje imaju, mogle su imati i imale su značajan uticaj na to kako se igralo u ovim malim dvorištima koje sam spomenuo".

Pupovac je naglasio da će trebati nova snaga da se ne bi vratili na početak, na jačanje konzervativizma, desnih emocija i stanje u kome se moramo pomiriti sa zločinimao, a ne izmiriti u kažnjavanju zločina.
Poslednji komentari
  • Milanili Vreme: 21.11.2012 11:52h

    Oslobadjajucaa presuda Apelacionog veca Haskog suda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markacu imace teske posledice po proces pomirenja u regionu, i da su tom odlukom potvrđeni dvostruki standardi tog suda i medjunarodne zajednice prema zlocinima na podrucju bivse Jugoslavije.

  • Elektra Vreme: 21.11.2012 11:53h

    Ovo ce ostaviti teske posledice po proces pomirenja u regionu.

  • Sanja Vreme: 21.11.2012 11:53h

    Kako neko od nas trazi da osudimo sve zlocine, a drugi mogu da ne osude zlocin prema srpskom narodu.

  • Mladadevojka Vreme: 21.11.2012 11:54h

    Ova presuda nije u skladu sa cinilo nam se opredeljenjem medjunarodne zajednice da se objektivno pristupi svim ratnim zlocinima i da se kroz proces pomirenja svako suoci sa tim da su zlocini pocinjeni i da za to neko mora da odgovara.

  • Nada Vreme: 21.11.2012 11:55h

    Ocigledno je da ova presuda ima politicki predznak. Ona je imala za cilj da Hrvatsku oslobodi odgovornosti za pocinjene zlocine nad Srbima. Realnost je potpuno drugacija, vise od 200.000 Srba je proterano iz Hrvatske, vise hiljada je ubijeno...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP