Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

„CENTRGAZ” U SRBIJI OTPUSTIO ZAPOSLENE

Pušteni niz „Južni tok“!

Autor: Ivana Žigić | 16.03.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Iako se nadležni još potajno nadaju da priča o „Južnom toku“ nije gotova, činjenice govore drugačije - kompanija „Gasprom“ zatvara vrata ćerke firme „Centrgaz“, koja je trebalo da obavlja dobar deo poslova vezan za izgradnju gasovoda!

Daleko je  ruski gas

Daleko je ruski gas | Foto: Robert Getel

„Centrgaz“, investiciono-građevinski holding koji posluje u sastavu grupe „Gazprom“ otvoren je u Srbiji još u novembru 2013. godine. Uzeli su prostor na Novom Beogradu, zaposlili veliki broj ljudi, a nedavno sve pustili niz vodu, kada su shvatili da od srpske deonice gasovoda definitivno neće ništa biti. Otkazali su poslovni prostor i otpustili radnike.


Kako je za „Alo!“ ispričao jedan od donedavno zaposlenih u „Centrgazu“, sve se desilo u nekoliko dana.

- Bio sam zaposlen u NIS-u i zadovoljan platom i uslovima koje sam tu imao. Međutim, kada su osnivali „Centrgaz“ ponudili su mi prilično veću platu za isti posao, te sam prihvatio da pređem kod njih – priča naš sagovornik.

Da je opstanak kompanije neizvestan, postalo je jasno sa prvim javnim čarkama Rusije i SAD o sudbini „Južnog toka“.

- Već pred kraj 2014, rekli su nam da obustavimo sve aktivnosti, da proverimo ugovore o kupovini vozila, iznajmljivanja poslovnog prostora i ostalih stvari kako bismo znali koliko će nas koštati vraćanje svega. Zvanično su nam poručili da se sve stavlja „na led“ do konačne odluke o gradnji gasovoda. Nadali smo se da će se stvar rešiti, ali su već u januaru ove godine uručili sporazumne raskide ugovora inženjerima, a prevodiocima i pravnicima mesec dana kasnije - kaže bivši radnik „Centrgaza“ i dodaje da su bar dobili otpremnine. Tako su bez posla ostali inženjeri, prevodioci, geolozi...

Džaba vam  novci, moji sinovci: Dušan Bajatović

Džaba vam novci, moji sinovci: Dušan Bajatović | Foto: Aleksandar Stanković


Iako je umeđuvremenu najavljena mogućnost novog gasovoda, koji bi išao od Turske, preko Grčke, Makedonije i Srbije do Mađarske, a možda i Austrije, pitanje je pak da li će Srbija ostati u priči za deo kolača. Ekonomista Mlađen Kovačević ocenjuje da povlačenje „Centrgaza“ iz Srbije upravo govori o tome da Srbija ne bi trebalo da se nada gasovodu na svojoj teritoriji.

- Rusi su po svemu sudeći ocenili da, sve i da se uradi taj novi gasni tok iz Turske, nema šanse da će moći da se poveže sa Makedonijom, Srbijom i Mađarskom, te su u takvoj situaciji očigledno odlučili da nema potrebe da njihovi ljudi sede ovde u Srbiji – zaključuje Kovačević.

S druge strane, Mahmud Bušatlija, stručnjak za razvoj i investicije, smatra da to što su Rusi likvidirali firmu koja je bila vezana za realizaciju „Južnog toka“ nije čudno.
- Ipak, trebalo bi voditi računa da nije u pitanju politički signal sa strane Rusije da više nismo bog zna kako u njihovoj milosti – upozorava Bušatlija.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP