Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DRŽAVA OBEĆALA DA ĆE IM VRATITI DUG

Putari u štrajku, Mrkonjić kaže da su u pravu!

Autor: Tanjug | 26.06.2013 - 18:16:00h | Komentara: 0

Svih 26 putarskih preduzeća u Srbiji danas je stupilo u generalni štrajk u krugu svojih firmi, a ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić rekao je da su njihovi zahtevi opravdani i da će dug države prema tim firmama biti vraćen u potpunosti do kraja godine.

Protest putara

Protest putara | Foto: Masanori Jošida

Predsednica Samostalnog sindikata putara Sonja Vukanović je rekla da će se štrajk putara nastaviti dok zvanično ne dobiju zaključke Vlade Srbije o svojim zahtevima.


"Odlučili smo se za neku mirniju varijantu štrajka, dok ne budemo videli zaključke vlade, a u zavisnosti od njih, Štrajkački odbor će doneti odluku o daljim aktivnostima", kazala je Vukanovićeva Tanjugu.

Ona je dodala da je vlada o tome juče "donela neku odluku", ali se još ne zna kakvu, napominjući da je za rešavanje problema formiran Koordinacioni tim, koji čine predstavnici ministarstava finansija i saobraćaja, JP Putevi Srbije, Udruženja poslodavaca i Sindikat putara.

Sindikat tvrdi da država duguje putarskim firmama ukupno oko devet milijardi dinara i poziva građane da imaju razumevanja za štrajkačke aktivnosti koje će se odvijati narednih dana.

Uhlebio „desnu ruku“: Milutin Mrkonjić

 Milutin Mrkonjić | Foto: Vladislav Mitić

Mrkonjić je rekao, za tv B92, da ima više problema koje treba rešiti sa putarima, a prvi, koji se odnosi na regulisanje dugova JP 'Putevi Srbije' putarskim preduzećima, već je rešen.

Putari su počeli štrajk i zbog toga što vlada nije prihvatila zahtev da se novac za održavanje puteva obezbeđuje iz akciza na gorivo, a Mrkonjić je kazao da će deo iz akciza za početak biti, ipak, izdvojen za te namene.

Prema rebalansu budžeta za održavanje puteva biće na raspolaganju oko 3,3 milijarde dinara, a stručnjaci preduzeća za puteve tvrde da će biti potrebno još dve milijarde dinara za to, kazao je ministar.

"Mi smo se dogovorili i tu mi je veliku pomoć pružio i ministar (finansija i privrede Mlađan Dinkić) da u ovoj godini obezbedimo i te dve milijarde dinara", naglasio je Mrkonjić.

U Vladi se kao dugoročno rešenje za rešavanje problema putarskih preduzeća razmatra i nalazenje strateškog partnera, a kako je naveo Mrkonjić, putna privreda ne bi izgubila mnogo na taj način i ne bi bilo otpuštanja.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP