Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RUSI IMAJU ČVRSTE STAVOVE

Putin: "Njet" za "fijat" iz Kragujevca!

Autor: Blic | 11.07.2014 - 09:12:00h | Komentara: 7

Predsednik Rusije Vladimir Putin ne pristaje da Srbija bez carine u Rusiju izvozi “fijat”, nekoliko namirnica, a nastoje da izbegnu da za rudnu rentu daju više od tri odsto iako je kod njih 12 odsto.

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

Iako se odnosi Srbije i Rusije češće posmatraju kroz prizmu političkih interesa, suštinski odnos Srbije i Rusije u poslednje dve godine poprilično je izmenjen. Otkako je potpisan Briselski sporazum, uticaj Rusije u kosovskom problemu je manje značajan. Težište odnosa između Moskve i Beograda se sve jasnije ogleda u ekonomiji. Izvor „Blica“ iz diplomatskih krugova to objašnjava jednostavno: “Moskva ima svoja potraživanja i moguća neslaganja nisu politička, već isključivo ekonomske prirode”.

Posle okončane dvodnevne posete Rusiji, premijer Aleksandar Vučić rekao je da je postigao dosta i da je rešeno više pitanja, ali je odbio da navede u čemu se Beograd i Moskva ne slažu.

Međutim,  ruski zvaničnici ne pristaju da se „fijat“ uvozi bescarinski i ovaj svoj stav su jasno i izneli i nisu hteli da revidiraju ni u poslednje dve godine.


- Stav zvaničnika u Moskvi je da Rusija puno ulaže u svoju automobilsku industriju i za njih bi bilo loše da omoguće bescarinski uvoz. Ovaj stav je takav bio od početka i malo je moguće da se promeni i suštinski - kaže izvor.


Premijer Srbije Vučić rekao je da neće biti lako da se sporazum o slobodnoj trgovini proširi i na sir.  Rusi ne pristaju na nekoliko namirnica - sir, šećer, cigarete i vino. Izvor „Blica“ kaže da su to za Moskvu osetljivi proizvodi i nije samo razlog zaštita domaće proizvodnje.


- Bitan razlog je što bi svaka izmena bescarinskog režima podrazumevala da se traži pristanak članica Evroazijske unije, u ovom slučaju Kazahstana i Belorusije, da pristanu na to. Od 1. januara bi na promenu bescarinskog režima trebalo da pristanu i buduće članice takozvanog evroazijskog saveza - kaže izvor.


Nesaglasje između Moskve i Beograda je i oko rudne rente. Premijer Vučić je najavio formiranje radne grupe oko ovog problema.


VIše čitajte na blic.rs.

Poslednji komentari
  • saw Vreme: 11.07.2014 09:40h

    eto vam vaseg brata

  • zoran Vreme: 11.07.2014 14:36h

    ali zato slobodno možemo da izvozimo sve mandarine i ananas što proizvedemo

  • sima Vreme: 11.07.2014 14:37h

    Zar tako, bacuska nas najmiliji??!

  • draga Vreme: 11.07.2014 15:11h

    Pa taj Dinkicev fijat je toliko ruzan da ga ni u Srbiji ne mozes videti mnogo na ulicama :-) . A koliko nam je poznato Zastavu su preuzeli Italijani... znaci clanica EU. Pa nisu Rusi ludi da odobre bescarinski izvoz Italiji. A izvoz secera mi je drago sto nisu prihvatili, jer bi Kole ponovo izvozio tudj secer za Rusiju (kao sto je to radjeno ranije za EU).

  • Nobody´s Fool Vreme: 11.07.2014 15:27h

    Dok god neko od relevantnih zvaničnika javno ne saopšti koliko je država Srbija za sve ove godine prihodovala od posla sa "Fijatom" ( minus milionske evro-donacije koje im isplaćujemo) i da li od tog posla ikakve ekonomske koristi za nas ima,Rusi su potpuno u pravu. Zašto bi Rusija (pod ekonomskim sankcijama USA/EU zbog Ukrajine) na svoje tržište pripuštala italijansku konkurenciju sakrivenu iza "vekovnog prijateljstva ruskog i srpskog naroda" ? Nema države koja bi tako nešto uradila,ukoliko ima iole odgovornu političku elitu. Nama niko nije kriv što je prethodna započela,a ova vladajuća garnitura nastavila ovaj "kako-mali-Perica-zamišlja-domišljati-posao" u Kragujevcu i sada nema kome da proda (čak i da je u stanju da proizvede) ono što su u papirima isplanirali.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP