Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KRATKO I JASNO

Putin poslao preteće pismo šefovima 18 evropskih država!

Autor: Jutarnji list / Tanjug | 11.04.2014 - 09:26:00h | Komentara: 8

Ruski predsednik Vladimir Putin uputio je pismo čelnicima 18 evropskih zemalja koje primaju ruski gas preko Ukrajine o tome da će Rusija “u potpunosti ili delimično obustaviti isporuku plina preko Ukrajine” ukoliko ta zemlja i dalje nastavi s neplaćanjem gasa koji dobija iz Rusije.

Zapad zakuvao, Putin zapržio

Zapad zakuvao, Putin zapržio | Foto: FoNet / EPA

Putin čelnike 18 evropskih zemalja upozorava na to da će potrošači u njihovim zemljama biti u velikoj opasnosti ukoliko Ukrajina nastavi s neplaćanjem te ih poziva na hitno rešavanje situacije s Kijevom.
Napominje da je Rusija u poslednje četiri godine s nižim cenama gasa i opraštanjem kazni za neplaćanje računa subvencionisala ukrajinsku privredu s 35 milijardi dolara i upozorava kako nije moguće više tako poslovati.
Evropa preko Ukrajine prima 15 posto isporuke gasa
Ovo je prvi put od izbijanja krize u Ukrajini da je Putin Evropi zapretio smanjivanjem i zaustavljanjem isporuke gasa preko ključnog gasovoda kojim Evropa prima 15 odsto potrebnih količina gasa. Putin je evropske čelnike optužio da su politikom neravnoteže u trgovini s Ukrajinom tu zemlju doveli u ekonomsku krizu i poziva ih da bez odlaganja održe konsultacije na nivou ministara privrede, finansija i energetike kako bi se našlo rešenje za stabilizaciju ukrajinske privrede i osigurala isporuka i tranzit ruskog prirodnog gasa. Ruski predsednik je istakao da je Rusija spremna u tome sudelovati, ali samo kao ravnopravni partner.
Ukrajina je Rusiji prestala plaćati isporučeni gas u avgustu prošle godine te se dug popeo na 2,2 milijarde dolara. Osim toga, Gazprom je od 1. aprila Ukrajini cenu kubičnog metra gasa povećao 44 posto, na 485 dolara za 1000 kubičnih metara, a Moskva je Ukrajini uvela izvoznu carinu za gas koja dosad nije postojala.

"Putinova glad opasna po Evropu"
 

Prvi predsednik Ukrajine posle raspada bivšeg Sovjetskog saveta Leonid Kravčuk poziva zapad da zaustavi ekspanzionističku politiku Vladimira Putina.
 

"Ako se Putin ne zaustavi to nije opasno samo za Ukrajinu, već celu Evropu", kazao je on u intervjuu bečkom nedeljniku "Njuz".

Kravčuk je naglasio da, ako ljudi misle da je "Putinova glad za ekspanzijom namirena", treba da se podsete na Nemačku 30-tih godina, kada su pojedine države mislile da ne treba da intervenišu zato što će uskoro "biti mira", što je dovelo do miliona žrtava.

On je izrazio nadu da će doći do zapadne vojne pomoći.

"Ukoliko bi SAD u vojno-tehnološkoj oblasti sveobuhvatno sarađivale sa Ukrajinom kao što to čine sa Južnom Korejom ilI Izraelom to bi bio jedan veoma, veoma ozboljan signal Rusiji", uveren je Kravčuk.

U Beču on se sastao ovih dana sa predsednikom Austrije Hajncom Fišerom, ali i ukrajinskim milijarderom Dmitrijom Firtašom, kojeg su austrijske vlasti uhapsile na zahtev SAD, a potom pustile, nakon rekordne kaucije u visini od 125 miliona evra, da na slobodi čeka odluku o zahtevu za izručenje.

Kravčuk smatra Firtaša, kojeg SAD sumnjiče za korupciju, nevinim.

"Ukoliko, međutim, postoje ozbiljne optužbe to Ukrajina može sama savladati", poručio je on.

Poslednji komentari
  • Smrt fašizmu Vreme: 11.04.2014 11:05h

    Evropo, postupi kao Jevreji 1933. – objavi bojkot! Ne kupujte ništa od Putinistana! Eto Putinu njegovog gasa, neka se raspukne!

  • Toma Vreme: 11.04.2014 11:47h

    Zapad nikako da shvati da Rusija nije Srbija,koju mogu da ucenjuju,bombarduju,zsatruju zivotnu sredinu, a da ya to ne odgovaraju.E,Rusija je jaka vojno i zato ,sa punim pravom,Rusija radi sta radi.Cudo veliko ,velika sila, Crna Gora uvel;a sankcije Rusiji,srpski neki parlementgarci u SE glasali protiv Rusije. To su mogli da urade samo izdajnici i srebroljupci.G. Putine uzmi deo Ukrajine svudfa gde imas visak ruskog stanovnbistva,pa neka Yapad opet podrfzava fasiste iiz Zapadne Ukrajine.

  • muharem ramadani Vreme: 11.04.2014 12:02h

    kome ce on prodati taj gas , marsovcima pa taj gas vas je podigao bre patuljce, ti treba da ih molis a ne da ih pretis,

  • Mile bus Vreme: 11.04.2014 12:21h

    O kakvim pretnjama govorite?! Nikome on ne preti, vec obavestava stanje stvari u Ukrajini i neodrzivost modela ukrajinskog poslovanja. Rusi su tako izgubili 35 milijardi dolara popustajuci ukrajincima na konto bratstva. E pa, no more bro! Zaista nemam razumevanja za ovoliku hajku na ruske legitimne interese.

  • miroljub Vreme: 11.04.2014 16:15h

    dabtebi neko duguje velike pare ti bi mu i dalje pozajmljivao?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP