Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RUSKO „NJET” NA REZOLUCIJU O SREBRENICI U SAVETU BEZBEDNOSTI UN-A

Putin sačuvao srpski obraz! (VIDEO)

Autor: Ekipa Alo! | 09.07.2015 - 07:00:00h | Komentara: 8

Britanska rezolucija o Srebrenici nije prošla na glasanju u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija jer je Rusija uložila veto, dok je Kina bila uzdržana. Vašington je poručio da je ruski veto „još jedna mrlja na reputaciji Saveta bezbednosti“, a Moskva da je predlog rezolucije „politički motivisan i kontraproduktivan“.

Istorijska slika: Čurkin glasa protiv rezolucije

Istorijska slika: Čurkin glasa protiv rezolucije

Za usvajanje rezolucije koju su predložili Velika Britanija i još nekoliko zemalja glasalo je 10 članica SB UN-a, a Kina i još tri nestalne članice (Venecuela, Angola i Nigerija) bile su uzdržane, a samo je Rusija bila protiv. Savet bezbednosti UN-a ima 15 članica, od kojih je pet stalnih sa pravom veta.


Putin: Rusija i Kina zajedno mogu sve

Rusija i Kina udruženim snagama mogu da reše sve aktuelne probleme i obave sve zadatke, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin uoči današnjeg samita grupe BRIKS.
- Veoma smo svesni problema sa kojima se suočavamo i na privrednom planu i na planu međunarodne politike, ali ćemo udruživanjem snaga bez sumnje prebroditi sve teškoće - naglasio je Putin na sastanku sa kineskim predsednikom Sji Djinpingom.

U raspravi je nekoliko puta rečeno da se prilikom brojnih brifinga uoči glasanja između Rusije i predlagača ovog nacrta stvorio nepremostiv jaz jer je Moskva insistirala na izostavljanju reči „genocid“ u nacrtu. Ambasador Rusije pri UN-u Vitalij Čurkin pozvao je uoči izjašnjavanja predlagače da odustanu od glasanja i upozorio da će Rusija uložiti veto. On je rekao da je uloga SB-a da ojača temelje mirovnih misija, a da je na istoričarima i sudovima da analiziraju krizu u Jugoslaviji i ulogu zemalja koje su je pogoršale.

- Pravda mora pobediti. Svi zločinci, bez obzira na etničko poreklo, moraju biti kaženjeni. Britanski nacrt nije konstruktivan i izaziva sukobe, optužuje samo jedan narod.
Takav pristup je politički motivisan, nije legitiman i ne služi napretku u BiH. Ovaj dokument neće pomoći postizanju mira - poručio je Čurkin, na čiji je predlog sednica počela minutom ćutanja za žrtve BiH.

Kina je predložila da se nastave konsultacije dok se ne pronađe zajednički jezik u vezi s tekstom, ali Velika Britanija nije povukla svoj nacrt rezolucije, pa je njen ambasador Piter Vilson zatražio podršku članica tvrdeći da je tekst izbalansiran i da ne optužuje srpski narod i ne znači presudu Srbima.
- Ne nazvati zločin u Srebrenici genocidom ne može i neće doprineti pomirenju - poručio je Vilson.



Vidno razočarana ishodom glasanja, američka ambasadorka Samanta Pauer održala je poduži govor u kojem je optužila Rusiju da žmuri pred hiljadama činjenica koje su, kako je rekla, dokazale da se u Srebrenici desio genocid.
U predlogu koji je podnela Britanija ocenjuje se da prihvatanje tragičnih događaja u Srebrenici kao genocida predstavlja preduslov za pomirenje i pozivaju se politički lideri na svim stranama da priznaju i prihvate činjenice o zločinima iz prošlosti.

Održali obećanje Vučiću


Premijer Aleksandar Vučić bio je uveren uoči sednice da Savet bezbednosti ni u jučerašnjem, drugom pokušaju, neće usvojiti rezoluciju o Srebrenici jer je, kako je rekao, lično dobio takve garancije. On je rekao da je jedino moguće da SB usvoji sasvim izmenjen tekst nacrta.
- Smatramo da ta rezolucija nije imala za smisao pomirenje... Srbija ovu vest ne doživljava kao pobedu jer u Srebrenici, kao i bilo gde drugde na prostoru bivše Jugoslavije, nema pobednika, već samo žrtava, koje zahtevaju pijetet i poštovanje. To možemo da uradimo samo mi, pravoslavni i muslimani, Srbi i Bošnjaci, koji živimo na ovim prostorima - poručio je premijer.

Milorad Dodik

Milorad Dodik | Foto: Dušan Milenković

Dodik: Hvala Rusiji


Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, zahvalio se Rusiji i Kini za doslednost u pristupu u SB-u jer su bile svesne da bi usvajanje rezolucije apsolutno dovelo do destabilizacije regiona.
- Istu grešku pravi i Evropski parlament. Jedino bi bilo ispravno povodom svega ovoga formirati međunarodnu komisiju, koja bi, sa dovoljno autoriteta i sa imenima od autoriteta vezanim za takve vrste događaja, napravila konačni izveštaj koji bi bio obavezujući za sve - izjavio je Dodik.


Visković: Rusi i kontrausluga


Ivo Visković, profesor Fakulteta političkih nauka, smatra da je ruski veto uspeh Srbije na diplomatskom planu, ali ne i njena pobeda u SB-u, jer Srbija u toj priči nije bila ključni igrač, već Rusija i njen odnos sa zapadnim silama.
- Rusija je verovatno ukalkulisala i odnos sa Srbijom i mogućnost da u jednom trenutku može da zatraži neku vrstu kontrausluge zbog veta na britansku rezoluciju - ocenjuje on.


Janjić: EU na čekanju


Analitičar Dušan Janjić smatra da je sukob velikih sila u SB-u povodom rezolucije, kao i veto Rusije, veoma zakomplikovao poziciju Srbije i najavio probleme koji će nastati na relaciji između Beograda i Brisela, ali i Vašingtona.
- Stajanje na stranu Rusije, Kine, Angole i Venecuele je bilo kockanje Vlade Srbije koje ne sluti na dobro kada je reč o nastavku evrointegracija. Sada će teško ubediti briselske partnere da je spremna da usaglasi svoju politiku sa politikom EU - objašnjava on.

Poslednji komentari
  • mr Vreme: 09.07.2015 08:17h

    Kakva bre Rusija u poređenju sa Tominim pismom engleskoj Kraljici?Opet nas "spasio"master Toma svojom"diplomatskom" aktivnošću.

  • Sydneysider Vreme: 09.07.2015 08:59h

    Rusija protiv rezolucije, 4 zemlje uzdrzane, a potpresednica vlade Srbije Zorana za rezoluciju!

  • Dragan Vreme: 09.07.2015 09:10h

    Kao zahvalnost dozvolismo da NATO prolazi kroz Srbiju.

  • Biki Vreme: 09.07.2015 10:51h

    Hvala Rusiji! Dobro je da se interesi Rusije poklope sa interesima naše jadne, napaćene Srbije.

  • Dragana Vreme: 09.07.2015 11:45h

    Sta je trebalo Srbija da uradi po misljenju ovog nazovi analiticara?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP