Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PLJAČKA NA GRANIČNOM PRELAZU HORGOŠ

Putnici primorani da
devize menjaju samo na pumpama!

Autor: S. Đ. | 18.01.2013 - 23:46:00h | Komentara: 7

Na najprometnijem graničnom prelazu Horgoš ne postoji bankarska ekspozitura niti menjačnica, te su strani putnici i dijaspora primorani da, radi plaćanja carine i putarine, devize menjaju na najbližim benzinskim stanicama. Tu je, međutim, devizni kurs značajno nepovoljniji u odnosu na onaj u bankama, požalili su se našem listu rezignirani putnici koji smatraju da su zbog nemarnosti države na ovaj način opljačkani.

Granični prelaz

Granični prelaz | Foto: B. Vučković

- Na našoj granici Horgoš, najfrekventnijem i najopterećenijem graničnom prelazu u Srbiji, doživeli smo i videli najlegalniju i najbezobrazniju pljačku naše dijaspore i drugih na ulasku u Srbiju. Iako je tu uvek radila banka za zamenu deviza za dinare zbog plaćanja carine, putarine i goriva, ove godine je banka zatvorena, i to, kako smo čuli, samo mesec dana pre praznika - navodi naš čitalac Dragan Bogdanović, koji se par dana pre novogodišnjih praznika sa suprugom uputio “kući u Srbiju”. On objašnjava da je devize morao da menja na prvoj pumpi, udaljenoj četiri do pet kilometara od granice.


- Za 100 “švajcarca” sam dobio 8.824 dinara. Kada sam završio sve formalnosti na granici i posle nekoliko sati vožnje, u Jagodini u menjačnici sam ponovo menjao 100 “švajcaraca”, za šta sam dobio 9.220 dinara. Razlika na pumpi i u menjačnici je bila oko 400 dinara, pa sada razmislite gde je otišla ta razlika od četiri dinara za “švajcarca”. Isto je i sa drugim devizama, a za vreme novogodišnjih praznika je sigurno promenjeno nekoliko desetina miliona deviza - upozorava naš čitalac. Na Horgošu je, kako saznajemo, ranije radila poslovnica Agrobanke, ali je zatvorena nakon što je banka otišla u stečaj, te na granici zaista nije moguće zameniti devize.

Iz Poštanske štedionice, koja je preuzela deponente i ekspoziture Agrobanke, do zaključenja ovog izdanja nismo dobili objašnjenje zašto je poslovnica na granici zatvorena, dok su iz Ministarstva finansija ovim povodom prebacili odgovornost na centralnu banku.

- Pružanje finansijskih usluga i mogući problemi na terenu su u nadležnosti Narodne banke Srbije, koja vrši nadzor - odgovorili su iz ministarstva.

NBS: Nismo nadležni

U NBS kažu da nisu bili upoznati sa ovom situacijom i objašnjavaju da za to nisu odgovorni.
- NBS ne može uticati na ovu situaciju budući da nema nadležnosti po pitanju identifikovanja banke ili ovlašćenog menjača koga bi eventualno obavezala da pruža uslugu kupoprodaje stranog efektivnog novca na određenom mestu. To je isključivo autonomna odluka banke ili ovlašćenog menjača - navode u centralnoj banci.

Poslednji komentari
  • Problem Vreme: 19.01.2013 00:09h

    Radila sam u Agrobanci na graničnom prelazu.Horgoš.. Ni nama nije bilo jasno kako je moguće na graničnom perlazu zatvoriti banku i zasto Postanska stedionica nije htela da preuzme?! Svi se samo izvlace.... Bitno je da je Postanska stedionia preuzela klijente... saltere,ekspoziture,RADNIKE vec i nije htela, sem mozda 10%. Vrlo zanimljivo... To je nasa drzava...

  • amer Vreme: 19.01.2013 06:11h

    u srbiji niko za nista nije odgovoran,niko za nista nije obucen da radi i niko nista nezna a svi hoce da kradu i otimaju od stranaca koji ih prakticno izdrzavaju,srpska vlada,politicari i opstinari a i vecina naroda su najvece nezahvalnice i antihristi u okolini zato i drzava tone svakog dana a narod ubija jedno drugog svakog dana a drzava finansijski siluje narod svakodnevno "welcome to serbia the devil's playground"

  • zika Vreme: 19.01.2013 09:59h

    ja*are,srozavaju ugled zemlje i nikom nista,a takvih je poprilicno

  • Mirochi Vreme: 19.01.2013 10:09h

    Mi smo banana drzava! Posle nam kriv djavo sto na nas svi gledaju kao...

  • albanac Vreme: 19.01.2013 12:13h

    nemoj da se zalite za 400 dinara onako ovako poklon za braca!!!!!!!!!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP