Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SVETSKI PUTNIK O TROŠKU GRAĐANA

Putujući gradonačelnik Leskovca

Autor: juznevesti.com | 30.01.2015 - 12:40:00h | Komentara: 7

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović (SNS) je za dve i po godine, koliko je na vlasti, obišao gotovo čitav svet i na službenim putovanjima proveo punih 90 dana - ali za to vreme u Leskovcu nije bilo nijedne strane investicije.

Dr Goran Cvetanović

Goran Cvetanović

On je u ime građana Leskovca obišao skoro celu Evropu, kao i deo azijskog i afričkog kontinenta, a samo u Kini je proveo čak 30 dana.
Južnim vestima je iz kabineta gradonačelnika dostavljen pun spisak putovanja, a taksativno je navedeno i koliko je dana u kojoj državi i kom gradu proveo.
Na putovanja je odlazio ne samo kao gradonačelnik Leskovca, već i kao član Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština, član Predsedništva Srpskog lekarskog društva, član Odbora Evropske komisije - odgovaraju iz kabineta.
Cilj svih putovanja je, kažu u kabinetu, "predstavljanje Leskovca kao povoljnog mesta za investiranje".
Međutim, nijedan investitor iz zemalja koje je obišao do danas nije uložio ni evro u Leskovac i nije otvoreno gotovo nijedno realno radno mesto za oko 22.000 nezaposlenih Leskovčana.

Goran Cvetanović

Goran Cvetanović | Foto: Fejsbuk

 
Na udaru opozicije
Česta putovanja, koja traju i po mesec dana, na meti su opozicije i razlog za prozivke na društvenim mrežama. Ipak, prvi čovek Leskovca se na to ne obazire, a na zvaničnom gradskom sajtu se hvalio i svojim privatnim posetama Istanbulu. Tako je pre godinu i po dana sa saradnicima nekoliko dana boravio u Istanbulu na poziv vlasnika "Džinsi Srbija", turskog biznismena Tanera Bujkačina. Povod posete bila je želja da gradonačelnik Leskovca prisustvuje venčanju jednog od njegove dece - piše na sajtu Grada.
Bio je kao predstavnk grada i u Alžiru, na karnevalu u bugarskom gradu Perniku i na karnevalskim konferencijama na Kipru, u Hrvatskoj i San Marinu. Zatim, na Sajmu privrede u Nemačkoj, predstavljao je grad u Austriji i Italiji i u Švedskoj.

Goran Cvetanović

Goran Cvetanović | Foto: Fejsbuk

Objavljivane su i fotografije iz Pariza, dok je u Brazilu bio na skupu sociologa.
Veliku buru podiglo je i njegovo putovanje u Čikago, gde je proveo pet dana, a opozicija je tvrdila da je reč o poluprivatnoj poseti. Zbog prekookeanskog leta pomereno je i obeležavanje Dana oslobođenja Leskovca, koje se umesto 11. održalo 9. oktobra.
Kako neko daje sebi za pravo da proslavu pomera na 9. oktobar, koji nema istorijski značaj, i da li putovanje na manifestaciju za koju niko nije čuo može da bude razlog za falsifikovanje istorije? - pitao je tada poverenik DS Saša Stojanović.

Karikatura: D.Stojanović / Politika

Foto: Juznevesti: Karikatura: D.Stojanović / Politika

 
Koliko je to koštalo građane?
Tačna cifra utrošena na putovanja gradonačelnik nikada nije zvanično saopštena.
Ipak, prema podacima iz zvanične revizije Budžeta Leskovca na službena putovanja gradonačelnika i njegovih saradnika u zemlji inostranstvu je samo u 2013. godini potrošeno 326.000 evra!
Ukupni troškovi službenih putovanja u zemlji i inostranstvu, računajući i troškove benzina su 250.000 evra, a troškovi reprezentacije 76.000 evra, navodi se u izveštaju.
Inače, u odgovoru iz kabineta Cvetanovića Južnim vestima insistirano je da se naglasi da je put u Kinu (onaj najduži, od 30 dana) finansiran od “kineske strane”.
Gradonačelnik je nakon povratka dnevnice s ovog putovanja podelio najboljim đacima i studentima - piše u saopštenju.
Od početka 2015. godine Goran Cvetanović nije otišao ni na jedno službeno putovanje, ali je pre nedelju dana najavio da će ubrzo posetiti "jednog poznatog privrednika u Republici Srpskoj".
Poslednji komentari
  • Mica Vreme: 30.01.2015 14:48h

    Jovanča Micić svetski putnik, ali sada iz Leskovca

  • Miloš Vreme: 31.01.2015 11:59h

    Eh! Te dnevnice o kojima se govori u tekstu, su završile u rukama dece gradonačelnikovih rodjaka, prijatelja i bliskih partijskih saradnika.

  • Ја сам Vreme: 31.01.2015 16:56h

    Па шта, паметан човек па путује, позивају га и уважавају у земљи и иностранству. Зашто претходници нису путовали? Нису, јер незнају ни језик, нити би се снашли ван Лесковца. Први човек Лесковца је из богате породице, многа места је обишао, није му потребно да га финансира градска каса да би негде отишао. Свестрана личност, а оно што бих посебно истакла и хуман. Живим у Лесковцу, па сходно томе пратим и рад наших функционера. Иако нисам присталица политичке опције из које долази Цветановић, морам да констатујем да сам више пута пријатно изненађена хуманости поменутог човека. А како код нас Срба обично бива, да се успех и добро дело никад не прашта и увек се нађе негативни контекст који ће уобличити свачији успех, е у то име подржавам Градоначелника Лесковца и желим пуно здравља и још више успеха.

  • juca Vreme: 01.02.2015 00:22h

    Ako gradonačelnik ne putuje i ne pregovara ne može nikoga ni dovesti da investira, a svaka investicija iziskuje odredjeno vreme za realizaciju...

  • misko Vreme: 01.02.2015 14:28h

    Uspeh se u Srbiji najteze prasta, pa to vazi i za gradonacelnika Leskovca coveka beskrajne energije koji se apsolutno svakog dana i na svakom mestu bori da poboljsa ugled Leskovca, privuce inestitore i poboljsa uslove zivota u Leskovcu, stalno napadju oni koji ne mogu sa njim da se uporede ni u kom pogledu. Samo napred gradonacelnice, tvoj leskovcanin!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP