Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRPSKA VODOPRIVREDA UNIŠTAVANA POSLEDNJIH 15 GODINA

Puzović: Dinkićev zakon je kriv za poplave!

Autor: Kurir | 27.05.2014 - 08:08:00h | Komentara: 4

Direktor Javnog preduzeća "Srbijavode" Goran Puzović rekao je da su srpski vodoprivredni sistemi zbog nedostatka novca uništavani poslednjiih 15 godina i da je sada sve to došlo na naplatu.

Goran Puzović

Goran Puzović | Foto: M. Cvetković

"Najgore što nam se desilo je zakon iz 2010. godine, koji je doneo Mlađan Dinkić, kada su naši prihodi postali prihodi budžeta", rekao je Puzović u intervjuu za današnji "Kurir".

"Ne sporimo, ali država, kada sve to iskontroliše, mora da ih vrati nama nazad, a to se nije desilo", rekao je Puzović i dodao da "u ovom trenutku imamo 1,3 milijarde dinara, a bez dve do tri milijarde dinara ne možemo da uradimo ni ono najminimalnije":
Na pitanje ''Kurira'' da li je Dinkić najviše kriv, Puzović je odgovorio potvrdno.
"I svi smo to sada osetili na sopstvenoj koži. U tom periodu ukazivali smo na to da je takva odluka smrt za vodoprivredu. Ali nije bilo odgovora. U našoj oblasti najvažnije je preventiva", rekao je on.
Puzović je rekao da u Srbiji ima oko 170 ugroženih tačaka koje moramo hitno da popravimo da bi sistem funkcionisao i da nam za to treba oko 11 ili 12 milijardi dinara.
Na pitanje da li je dobro da vodoprivreda bude podeljena na brojna preduzeća, Puzović je rekao da voda ne poznaje granice i da smatra da sve treba biti centralizovano.

Od početka  godine do  odlaska raznim  udruženjima  odobrio 70,6  miliona dinara  subvencija:  Mlađan  Dinkić

Mlađan Dinkić | Foto: Nenad Đorđević

''Sada smo došli u situaciju da je do jedne tačke odgovorno preduzeće ''Srbijavode'', za Obrenovac ''Beograd vode'', za treće ''Vode Vojvodine''. Svima nama je osnovna jedinica mere sliv - a to su potoci i rečice, reke, bilo da je to Kolubara ili Sava'', rekao je Puzović koji smatra da su ove poplave bile katastrofalne, jer je sve bilo brzo, a sve reke i rečice se pretvorile u jednu bujicu.
Što se tiče poplava u Valjevu i Šapcu, Puzović kaže da je predložio neke ključne odluke koje su usvojene i da je Šabac spasen.
Puzović je rekao da je gradonačelnik Beograda Siniša Mali dobro postupio kada je građanima rekao da ostanu kod svojih kuća i da bi u suprotnom broj nastradalih mogao da bude veći.
Takođe, on smatra da su "Beograd vode" i svi u lancu uradili sve što je bilo u njihovoj moći, i da se "iz svih izjava nadležnih organa vidi da su preduzimali mere koje je u tom trenutku zakon dozvoljavao".

Ministri danas podnose premijeru izveštaje o poplavama

Svi ministri podneće danas izveštaje o poplavama premijeru Aleksandru Vučiću, a o merama koje su preduzete i eventualnim propustima i odgovornosti Vlada će raspravljati već u četvrtak, pišu današnje ''Novosti''.

Ovi izveštaji najranije bi mogli da se nađu na sednici Skupštine u petak, međutim, poslanici će već u četvrtak imati priliku da ''saslušavaju'' Vučićev kabinet, čiji će članovi doći da odgovaraju na poslanička pitanja.

Prema pisanju ''Novosti'', u većini resora izveštaji o radu za vreme poplava su već gotovi ili se privode kraju.


Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je tom listu da je njegov resor reagovao brzo i efikasno.


''Izveštaj koji završavamo podelili smo u četiri celine. Prvo su inspekcijske mere kojima smo obezbedili snabdevenost tržišta i stabilnost cena. Drugo je obeybeđivanje telekomunikacionih usluga u ''odsečenim'' delovima zemlje. Treće je pomoć koju smo obezbedili, na primer 400 sušilica iz turske donacije. I četvrto su, intervencije iz robnih rezervi'', naveo je Ljajić ''Novostima''.

Poslednji komentari
  • vasa Vreme: 27.05.2014 08:27h

    ma puzovicu,treba da vidis kakva je uluga i baba ku......

  • Dalibor Vreme: 27.05.2014 09:28h

    da bre Puzovicu, samo si ti nevin kao od majke rodjen, i tvoje odgovornosti nema, primao si platu a nisi nista radio i sad s*res o mladjanu o kome ionako niko nema pozitivno misljenje umesto da zasuces rukave i radis....

  • Misa Vreme: 27.05.2014 10:38h

    A ko je kriv sto montazna brana stoji u magacinu i kada je poplava besnela u Novom Sadu??? Dinkic? Samo malo mozga treba pa da vas sve otpusti i krivicno goni po linijskoj odgovornosti, ali znamo nadrljace magacioner, kao i iks puta do sada od Broza do Vucica...

  • Anja Vreme: 27.05.2014 11:30h

    Naravno da je doneo taakav Zakon jer iz Budzeta je mnogo lakse krasti kad si na vlasti.Samo nije mi jasno kako taj covek, g.Dinkic, vec nije iza resetaka, ocigledno mnogo perfidno je radio i dobro se zastitio.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP