Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DA LI IKO ZNA ŠTA NAM NAPLAĆUJU?

Račun za struju ne razume ni doktor nauka!

Autor: N. N. Travica | 07.02.2014 - 08:01:00h | Komentara: 34

Pored 42.000 građana koji su se žalili na visinu računa za (ne)potrošenu električnu energiju, još više ljudi ogorčeno je što moraju da plate i razne „tarifne elemente“ koje EPS naplaćuje i kada nema potrošnje.

Ne pomažu ni doktorati pravnih i ekonomskih nauka: Milorad Bejatović

Ne pomažu ni doktorati pravnih i ekonomskih nauka: Milorad Bejatović

To su „obračunska snaga“ i „trošak javnog snabdevača“, koji nas mesečno koštaju minimum 500 dinara, a koje, prema rečima doktora pravnih i ekonomskih nauka Milorada Bejatovića ni jedan naučnik u Srbiji sa pravno-formalne strane ne može da objasni!


- Iako nije bilo potrošnje električne energije morao sam da platim 1032,31 dinar, a na sve to se još dodatno obračunava i porez na dodatu vrednost. U slučaju da vlasnik stana nije ni fizički u objektu niti troši električnu energiju, on je u obavezi sve to da plati, jer u suprotnom na sve to se dodaje kamata - objašnjava profesor dr Bejatović, dodajući da je to ogroman udar na budžet u zemlji sa ogromnom nezaposlenošću i siromaštvom.

Naš sagovornik objašnjava da u zakonu ne postoji uporište za naplatu svih tih troškova, za koje građani i ne znaju šta predstavljaju, jer se niko nije ni trudio da ih pojasni, na vrlo nejasnim računima.

Račun za struju

Račun za struju

- Kao doktor pravnih i ekonomskih nauka pokušao sam da dođem do pojašnjenja kako u EPS-u, tako i u Elektrodistribuciji, ali sam svugde naišao na kratak odgovor: „Tako je naređeno“. Zbog odokativnog pravljenja računa za decembar mesec prošle godine, mnogi građani više ni sami ne znaju šta plaćaju. Svakodnevno sve negativnosti se lome na plećima osiromašenog naroda, koji nema više snage da, čekajući u redovima, pred raznim šalterima traži bilo kakva objašnjenja - zaključuje profesor Bejatović.


U Elektroprivredi Srbije objašnjavaju za „Alo!“ da su metodologijom za određivanje cene električne energije za javno snabdevanje, definisani tarifni elementi kao obračunske veličine i predstavljaju sastavni deo računa za električnu energiju. U tom preduzeću potvrđuju da se za neplaćeni deo računa obračunava kamata.

- Trošak javnog snabdevača za sve katergorije kupaca utvrđuje se u jednakom iznosu za kalendarski mesec, pa i za mesec u kom nema potrošnje. Odlukom o ceni električne energije za javno snabdevanje, trošak javnog snabdevača iznosi 121,29 dinara za mesto merenja. Za tarifni element „aktivna snaga“, kupcima iz kategorije široka potrošnja mesečna maksimalna snaga obračunava se prema odobrenoj snazi koju je svaki kupac ugovorio sa distribucijom - piše u odgovoru dostavljenom redakciji „Alo!“.

Uzimaju minimum 500 dinara po brojilu


Do 31. 12. 2014. kupcima sa trofaznim priključkom kojima je odobrena snaga veća od 11,04kW - najviše 17,25kW, odobrena snaga će se obračunavati za 11,04 kW. Ako je mesečna potrošnja manja od 350 kWh obračunavaće se 6,9kW. Obračunska snaga nije ista za sve kupce i zavisi od odobrene snage, ali cena jeste i iznosi 42,839 din/kW. Obračun se vrši u skladu sa metodologijom za određivanje cene električne energije za javno snabdevanje i po brojilu potrošače košta minimum oko 500 dinara.

Poslednji komentari
  • Milan Vreme: 07.02.2014 08:32h

    Meni mesecne takse na brojilo bez potrosenih kilovata iznose oko 750 dinara, sto znaci godisnje 9000 dinara a porez na stambeni objekat od 185 kvadrata 5800 dinara godisnje. Jeste da je jug Srbije ali ne razumem takav zakon da brojilo vise vredi od jedne prosecne kuce.

  • EPS Vreme: 07.02.2014 09:05h

    Ko je sve danas u Srbiji doktor nauka, nije ni čudo što ne razume račun za struju.

  • Villy Vreme: 07.02.2014 09:15h

    Evo o cemu se radi . Nasa drzava puni rupe u budzetu na ovaj nacin . Sve preko "ledja " obicnog coveka na zalost . Svuda u svetu se primenjuje sistem koliko potrosis toliko platis a kod nas postoji . Pretplata , isporuka , potrosnja . Ovo trece je dodatno podeljeno na : zelenu tarifu , plavu tarifu , crvenu tarifu i rezultat je poznat , dranje od strane sopstvene drzave .Samo u Srbiji u 21 - veku se dodatno naplati " ulaz u crvenu tarifu " to je po elektrodistribuciji "prekoracenje " . Zalosno ali istinito .

  • Milan Vreme: 07.02.2014 09:24h

    Profesore dr Bejatović krajnje je čudno a pomalo i sumnjivo da vam smetaju fiksni troškovi na EPs'ovom računu a da vam pri tom ne smataju skoro isti visoki fiksni tročkovi na računu za fiksni telefon. Ili da vam ne smeta to što vam poresko nikad ne napiše u obračunu poreza da li imate duga i koliki je taj dug,na koji oni pedantno računaju kamatu. Ili nemate telefon i ne plaćate porez ili vas ste se odlučili dadate i vi svoj glas, pored toliko drugih, protiv EPS-a. Verovatno mislite da je dobro plivati na talasu popularnosti, pogotovo kada se napada neka firma. Čestitam, vi ste samo još jedan od ostalih bukača, koji za cilj imaju satanizovati preduzeće, pa posle kada se bude prodavalo verovatno ćete čestitati u glas što se prodaje nacionalno blago.

  • Max Vreme: 07.02.2014 09:40h

    Jadan si ti doktor profesore!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP