Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UŽICE

Račun Zdravstvenog centra u blokadi

Autor: Tanjug | 27.05.2015 - 13:21:00h | Komentara: 0

Račun Zdravstvenog centra Užice je ponovo u blokadi, ovog puta zbog šest miliona dinara, zbog naplate sudskih tužbi koje su podigli neugovoreni radnici u stomatološkoj službi, izjavio je danas direktor Zdravstvenog centra Užice Miloš Božović.

Zdravstveni centar Užice

Zdravstveni centar Užice | Foto: ZC Užice

 
Božović je Tanjugu rekao da je račun Zdravstvenog centra sve češće u blokadi, što stvara probleme u funkcionisanju deset domova zdravlja i četri bolnice.
Na osnovu kadrovskog plana Ministarstva zdravlja iz 2012. godine od 206 zaposlenih stomatologa u Zdravstvenom centru Užice ostalo je 126, dok je 80 ostalo neugovorenih, koji su tužili tu ustanovu i dobili sporove na sudu.

Kadrovski plan je izmenjen 2013. godine po kome sada imamo samo 20 neugovorenih radnika u stomatologiji. Ustavni sud je iste godine odluku o neugovorenim radnicima, koji sami treba da zarade svoje plate, proglasio neustavnom", naglasio je on. Božović je istakao da danas u Srbiji ukupna dugovanja prema neugovorenim radnicima iznose dve i po milijarde dinara i da bez pomoći države taj problem ne može da se reši.

Zdravstvenom centru Užice već dva meseca nisu prebačena sredstava iz Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja za energente,lekove, sanitetski materijal, hranu i materijalne troškove, ukazao je.
"Još uvek nemamo većih problema zbog razumevanja dobavljača, ali je pitanje do kada će to trajati. Trenutno imamo problem registracije sanitetskih vozila, koji pokušavamo da rešimo donacijama, a potencijalni problem obrazaca za recepte rešili smo dogovorom sa Narodnom bankom, pa osiguranici ne treba da brinu", kaže Božović.

Zdravstveni centar Užice

Zdravstveni centar Užice | Foto: ZC Užice

 
On napominje da problem mora sistematski da se rešava, kako se ne bi dešavalo da računi zdravstvenih ustanova ne budu sve češće u blokadi.
"Iz Ministartva zdravlja obavešteni smo da je Ministarstvo finansija uzelo u razmatranje ovaj problem. Predlagali smo da se sredstava za materijalne troškove, lekove, sanitetski materijal, hranu i energente uplaćuju na poseban podračun, dok se naš račun ne deblokira, kako bi mogli da isplaćujemo dobavljače", istakao je Božović.


On je dodao da se plate radnicima isplaćuju sa posebnog računa koji nije u blokadi. Božović se nada da će problem uskoro biti rešen jer, kako ističe, osiguranici ne mogu biti dovedeni u situaciju da trpe zbog odluke koja je neustavna.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP