Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GRADONAČELNIK PANČEVA

Radanov: Građani su na vreme obavešteni o neispravnoj vodi

Autor: Tanjug | 06.06.2015 - 14:30:00h | Komentara: 0

Gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov izjavio je da su građani odmah obavešteni čim se saznalo da voda u tom gradu nije hemijski ispravna, da su postavljene cisterne na više lokacija i da se rade nove analize vode čiji se rezultati očekuju večeras.

Pavle Radanov

Pavle Radanov | Foto: jutjub printskrin

On je naveo da je Gradski štab za vanredne situacije u stalnom zasedanju i da se danas ponovo uzimaju uzorci vode iz pančevačkog vodovoda, kao i da očekuje da će polovina rezultata biti poznata oko 20 sati, a kompletan izveštaj do 23 časa.

"Ukoliko analize pokažu da je voda ispravna mi ćemo još večeras obavestiti građane da mogu da koriste vodu za piće", naveo je Radanov u izjavi Tanjugu.

Kako je dodao, pančevački Zavod za javno zdravlje juče je obavestio Gradsku upravu da se u vodovodnoj mreži nalazi povećana koncentracija trihalometana, nakon čega su nadležni odmah reagovali.

"Sazvao sam sednicu Gradskog štaba za vanredne situcije i doneli smo odluku odmah obavestimo građane da ne koriste vodu ni za piće, ni za pripremanje hrane", rekao je Radanov.

Voda u Pančevu neispravna za piće

LSV traži ostavku gradonačelnika Pančeva

Gradska uprava je, istakao je, istovremeno uputila apel MUP-u i drugim lokalnim samoupravama da pošalju cisterne sa pijaćom vodom, jer Pančevo raspolaže sa dve. Tokom noći je, naveo je, postavljeno osam cisterni sa pijaćom vodom, danas ih ima već 11, a uskoro će stići i 15 stabilnih cisterni koje će biti rasporedjene na više lokacija i kod javnih ustanova kojima je neophodna voda za pripremanje hrane. Kada je reč o flaširanoj vodi, Radanov je naveo da su nadležni danas kupili veliku količinu te vode, koja će biti dalje distribuirana. 

On je objasnio da postoje dva uzroka za povećanu koncentraciju trihalometana u vodovodnoj mreži - jedan je posledica hlorisanja vode, a drugi ako su gradski bunari zagadjeni tom materijom, što bi, istakao je, "bilo jako loše". Tvrdi i da postoji kontradiktornost u izveštajima gradskih zavoda za javno zdravlje Pančeva i Beograda, zbog čega je juče pozvao državnu sekretarku Ministarstva zdravlja, pa će u ponedeljak biti uređena "super-analiza" tokom koje će biti utvrđeno zašto je došlo do te razlike u izveštajima.

Tanasković: Rezultati ispravnosti vode večeras posle 22 sata

Direktorka pančevačkog Zavoda za javno zdravlje Mica Sarić Tanasković precizirala je da su predstavnici Zavoda danas posle podneva, na nalog Vodovoda, uzeli 14 uzoraka vode koji su prosleđeni na analizu.
- Pošto analiza jednog uzorka traje oko sat i po, očekujemo da ćemo večeras posle 22 sata imati sve rezultate - dodala je Sarić Tanasković.
Ona je objasnila da su trihalometani grupa supstanci koje predstavljaju sporedne proizvode dezinfekcije vode hlorom, a dugoročno gledano deluju nepovoljno na zdravlje ljudi jer je reč o verifikovanim kancerogenim materijama.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP