Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GASI SE

Radio televizija Vojvodine prestaje da emituje program!

Autor: Danas | 23.08.2013 - 10:20:00h | Komentara: 4

Radio televizija Vojvodine (RTV) 1. septembra prestaje da emituje program, zbog finansijskih problema, saznaje Danas.

Prema izvoru lista Danas iz ove medijske kuće, na programu RTV ostaće samo informativni program, dok će svi ostali projekti biti ukinuti, odnosno neće se više proizvoditi program.

RTV prekida emitovanje

RTV prekida emitovanje

Kako objašnjava, situacija u RTV je dramatična, jer nema novca ni za plate, honorare, ali ni za putne troškove, čak ni za benzin za odlazak na snimanje. Kako objašnjava isti izvor, RTV je dužna zaposlenima tri plate, dok je dug prema dobavljačima dostigao fantastičnih osam milion evra.
U dug spadaju neplaćeni računi za struju, vodu, zakup prostorija, ugovore za filmove...
Dodatni problem za vlasti u Srbiji predstavlja i veliko nezadovoljstvo zvaničnog Brisela, odnosno institucija Evropske unije koje se bave slobodom medija. Zabrinutost EU se prevashodno odnosi na to što će biti ukinuti svi programi na jezicima manjina, kojih ima 10. Brisel naročito "žulja" to što je RTV televizija veoma važna za jednu multietničku sredinu kakva je Vojvodina.
Dodatno uznemirenje institucija EU izaziva i najava ukidanja TV pretplate i prelaska javnih servisa - Radio-televizije Srbije i RTV na državni budžet, čemu se EU oštro protivi.
Istovremeno, u četvrtak je održan sastanak potpredsednika Vlade AP Vojvodine i pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje Slaviše Grujića i savetnika za medije Evropske komisije u Srbiji Aleksandra Đorđevića. Grujić je istakao da je uz nedostatak sredstava za finansiranje, gorući problem pokrajinskog javnog servisa to što od 1999. godine ova televizija nema svoj radni prostor, saopšteno je iz pokrajinske vlade.
On je dodao da Vlada Vojvodine po zakonu ne može finansijski da pomogne Radio-televiziji Vojvodine, osim kroz projektno finansiranje za arhiviranja TV građe i predstojeće digitalizacije. Grujić i Đorđević složili su se da javni servisi moraju da opstanu, iako je trenutna situacija veoma teška, zbog nedostataka sredstava za plate i za svakodnevni rad, navodi se u saopštenju.
Dodaje se i da je ocenjeno da prelazak na budžetsko finansiranje tokom naredne dve godine nije trajno rešenje, te da se zato kroz zakonske regulative mora definisati njihov dalji opstanak, kao i rešenje i za rad lokalnih medija kojih u Vojvodini ima u svakoj od 45 opština.
Poslednji komentari
  • vojvodjanka Vreme: 23.08.2013 10:37h

    a da ukinemo RTS u Vojvodini,a ne RTV?Vojvodjani ce da placaju RTV

  • krajisnik Bosanac Crnogorac Vreme: 23.08.2013 14:24h

    ahahaha tako tako. Posto vam je canak skrsio tablu sa natpisom srbije bas mi je drago sto ce te sada da zatvorite ducan! ahahahaha

  • krokodokodil Vreme: 23.08.2013 15:01h

    rtv je samu sebe zakopala jel je dozvolila da se politika mesa u njen posao,pogotovo ds koja je zaposlila 1000 partijskih ljudi koji su parazitirali do izbora.mnogi zaposleni iz rtv su bili na bini demokratske stranke na mitinzima u ns pred majske izbore.sad nek vam pajtic i ds placaju pretplatu.

  • vojvodjanin Vreme: 23.08.2013 16:01h

    Vojvodjani treba da placaju pretplatu samo za RTV I siguran sam da bi svi placali

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP