Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREGOVORI O REŠENJIMA

Radna večera Dačić-Ešton-Tači u osam!

Autor: Beta | 20.06.2013 - 16:22:00h | Komentara: 1

Pregovori o rešenjima za policiju i pravosuđe zajednice srpskih opština na Kosovu su okončani, a večeras na "radnoj večeri" s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači treba da usaglase sva pitanja oko primene Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograd-Priština.

Nije isključeno da Ketrin Ešton koja se predveče vraća s turneje po Bliskom istoku, najpre, ako bude vremena, održi posebne sastanke s Dačićem i Tačijem, pa da se onda utroje sastanu na "radnoj večeri", rekli su agenciji Beta zvaničnici u Evropskoj komisiji.
Pregovori o pravosudju, u kojima je tim Beograda predvodio ministar pravde Nikola Selaković, treba da dovedu do rešenja kojima će Srbima na Kosovu u budućoj zajednici opština biti zajamčeno da će u prvom i drugom stepenu imati sopstvene sudove i sudije i tužioce.

Hašim Tači, Ketrin Ešton i Ivica Dačić

Hašim Tači, Ketrin Ešton i Ivica Dačić | Foto: FoNet

Za pitanja pravosudja i policije je od ključne važnosti i da vlasti u Prištini proglase amnestiju za sve srpske policajce i osoblje u pravosudju da bi neometano mogli da budu ustanovljeni budući organi Zajednice srpskih opština, odnosno da se stave van snage kosovski zakoni koji bi prema njima mogli biti represivni.

U današnjim pregovorima su uzeli učešća i savetnik predsednika Srbije Marko Djurić, koordinator za primenu Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograd-Priština Aleksandar Vulin, kao i Veljko Odalović, generalni sekretar vlade Srbije.
Na sastanku Dačića i Tačija zajedno s Ketrin Ešton treba da se usaglase otvorena pitanja, posebno o kad je reč o amnestiji za srpske kadrove u policiji i isporukama i distribuciji elektroenergije.
Dogovor Dačić-Tači o primeni Sporazuma je od presudne važnosti za Srbiju koja očekuje odluku šefova diplomatija Evropske unije, idućeg utorka u Luksemburgu, o utvrđivanju datuma, odnosno bar "davanju 'zelenog svetla' " za pregovore o prijemu Srbije u EU.
Podjednako je važan i za Kosovo koje očekuje odluku o pokretanju pregovora sa EU o sporazumu o pridruživanju.
Ministarka za energetiku Zorana Mihajlović je juče izjavila da u razgovorima o elektroenergiji nije postignuta nagodba i dodala da će o tome morati da se postigne dogovor na višem nivou.
Ona je naglasila da je ključno da se obezbedi stabilno snabdevanje električnom strujom za Srbe na Kosovu, uključujući pitanje vlasništva nad hidroelektranom Gazivode koja se nalazi na severu Kosova, a u čiju su izgradnju sredstva uložili srpska država i elektroprivreda.
Sporno je i to što prištinska strana zasad odbija da prihvati da i srpska kompanija isporučuje struju na Kosovu.
Primenom Sporazuma treba da se utanači dogovor i o amnestiji koju vlasti u Prištini moraju da proglase za pripadnike srpskih bezbednosnih i pravosudnih tela da bi neometano mogla da se ustanovi Zajednica srpskih opština.
Vlasti u Prištini traže da amnestija obuhvati ne samo srpsku, već sve zajednice na Kosovu.
U dosadašnjim pregovorima Beograda i Prištine o dodeli Kosovu međunarodnog pozivnog broja za fiksnu telefoniju i da operater mobilne telefonije iz Srbije dobije dozvolu za rad na Kosovu nije postignut dogovor, a dve strane su pismeno dostavile dodatne predloge Evropskoj komisiji.
Ssefica prištinske delegaciju u pregovorima Edita Tahiri koja je izjavila da vlasti u Prištini ne prihvataju da se srpskim operaterima za mobilnu telefoniju obezbedi rad na severu Kosova, kao i da se omogući da i jedna srpska kompanija isporučuje i bude distributer struje za Zajednicu srpskih opština.
Poslednji komentari
  • zoran m. Vreme: 20.06.2013 18:33h

    Da li ce Dacic i Taci lomiti jadac?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP