Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

U ŽELEZARI POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR

Radnici se s "Esmarkom" dogovorili pre Vlade

Autor: Nada Mandić | 21.01.2015 - 15:54:00h | Komentara: 1

Predstavnici tri reprezentativna sindikata “Železare Smederevo” potpisali su novi kolektivni ugovor sa “Esmarkom”, iako ugovor o strateškom partnerstvu između Vlade Srbije i ove američke kompanije još nije sklopljen.

Železara Smederevo

Železara Smederevo | Foto: N. Pavlović

Kako je za “Alo” objasnio Siniša Prelić iz Samostalnog sindikata Železare jedan od elemenata ugovora o strateškom partnerstvu države I američke kompanije je i pitanje zaposlenih u Železari.
- Zato su sindikati pregovarali o usaglašenosti odredaba kolektivnog ugovora. Mi smo sa pedstavnicima “Esmarka” “pročešljali” stari kolektivni ugovor, i za kratko vreme uspeli da se usaglasimo oko nekih stvari i donesemo novi kolektivni ugovor koji je u skladu sa Zakonom o radu. Taj kolektivni ugovor stupa na snagu onoga trenutka kada bude bude bio potpisan strateški ugovor i izvršena transakcija - rekao je Siniša Prelić.
S obzirom na poznatu prošlost “Železare Smederevo”, u smislu da ovo nije prvi put da odlazi u ruke stranih vlasnika, upitali smo da li su i ranije sindikati sklapali kolektivne ugovore sa budućim vlasnicima pre nego što bi oni kupili Železaru?
- Kada se privatizovao “Sartid” nismo uopšte bili upoznati sa time šta se pregovara. Mislim da je ovo potpisivanje kolektivnog ugovora sa “Esmarkom” dobro za radnike. Ni sada ne znamo šta se pregovara, ali barem smo neka pitanja već rešili - rekao je Prelić.
Inače, novi kolektivni ugovor, između ostalog, predviđa povećanje zarada od 25 odsto ove i još deset odsto naredne godine. Ugovor predviđa dodatak za treću smenu kao i do sada - 40 odsto, za drugu smenu 10 odsto, za rad nedeljom 15 odsto, a za rad na državni praznik 150 odsto. Ostaju i naknade za minuli rad, jubilarne nagrade, regres.
Ugovor o strateškom partnerstvu između Srbije i “Esmarka” trebalo bi da bude potpisan početkom februara.

Cena rada 125,3 dinara po satu
Nova cena rada biće 125,3 dinara po satu u ovoj, a u 2016. godini ona bi trebalo da iznosi 139 dinara po satu, kao u vreme bivšeg vlasnika - "Ju-Es still".

Poslednji komentari
  • krapem Vreme: 21.01.2015 18:09h

    Sta ako bude problema sa proizvodnjom,plasmanom,profitom?Najverovatnije nema subvencija,kriza,smanjenje penzija,otkazi,povecanje nezaposlenosti,a vi ugovorili povecanje plata,jubilarne nagrade,ostale beneficije!?Brzo ste zaboravili proslost!!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP