Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RADIKLIZACIJA PROTESTA

Radnici Želvoza će danonoćno blokirati saobraćajnice

Autor: Beta | 11.02.2014 - 15:07:00h | Komentara: 1

Radnici Fabrike železničkih vozila Želvoz danas će početi blokadu puta i prugu kod Železare Smederevo koju neće prekidati do ispunjenja zahteve, izjavio je predsednik Ujedinjenih sindikata Srbije Sloga Željko Veselinović.

Želvoz protesti

On je agenciji Beta rekao da će danonoćna blokada početi pošto Ministarstvo privrede nije ispunilo obećanje o isplati dve minimalne zarade radnicima Želvoza do 10. februara.
Taj sporazum potpisan je s vršiocem funkcije ministra privrede Igorom Mirovićem posle 16 dana protesta u januaru.
- Taj dogovor nije poštovan jer su radnici dobili samo jedan minimalni lični dohodak i zato smo odlučili da danonoćnom blokadom maksimalno radikalizujemo protest - rekao je agenciji Beta Veselinović.
Kako je rečeno, mesto blokade je najosetljivija tačka Smedereva, jer blokira istovremeno veze s Vojvodinom, Železarom Smederevo, izlaz na autoput i sve železničke pravce, pošto je najznačajniji železnički čvor u Maloj Krsni.
Prvi ovogodišnji protest radnici su počeli 15. januara nasilnim ulaskom u gradsku skupštinu u kojoj je spavalo oko 300 radnika, a četvoro je izvesno vreme štrajkovalo glađu.
Sindikalne vođe, poslovodstvo Fabrike i gradonačelnik Smedereva postigli su delimičan uspeh u razgovoru 31. januara s ministrom privrede Igorom Mirovićem, ali, kako je ranije izjavila gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović, radnici nisu u potpunosti zadovoljni.
Radnici Želvoza su u skupštinskoj sali tokom protesta u martu 2012. spavali u zgradi lokalne uprave, a štrajkovali su i u februaru 2011. kada je većinski vlasnik Želvoza bio konzorcijum Grampet i Remar, koji je napustio fabriku krajem marta te godine.
Zaposleni u Želvozu godinama su, pre i posle privatizacije, kada je fabriku preuzeo rumunski konzorcijum Remar i Grampet, blokirali ulice, gradsku skupštinu i most na Dunavu.
Rumunski konzorcijum je ušao u Želvoz u leto 2008. u vreme kada je sindikat organizovao štrajkove zbog privatizacije. U to vreme Želvoz je imao 1.450 radnika, sada oko 870, od kojih je većina na prinudnim odmorima, a na protestne šetnje i blokade redovno je izlazilo do 300 ljudi.
Poslednji komentari
  • ivan Vreme: 12.02.2014 09:58h

    Ja neverujem da su ih slagali sada pred izbore,i nisu sada ce doci spasioc tamo negde oko 10.marta i dati po platu za glas ,a posle 16 u roku od mesec dana se usvaja novi zakon i svi dobijaju pedalu ,tako se napredno resavaju problemi.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP