Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NESREĆA

Radnik se ugušio pod naslagama pepela

Autor: G. Vučković | 27.02.2014 - 15:35:00h | Komentara: 0

Električar Novica T. (55) iz Požarevca, radnik kostolačkog «Georada», nastradao je juče kada se na njega sručila velika količina pepela, na odlagalištu koje pripada Privrednom društvu "Termoelektrane i kopovi Kostolac".

TE KO Kostolac

Termoelektrana Kostolac

Na mesto nesreće stigle su spasilačke ekipe MUP-a Srbije i požarevačkih vatrogasaca, koje su odmah započele sa iskopavanjem nastradalog. Međutim, ovu akciju otežavao je sam sastav pepela, jer je telo zbog kopanja tonulo sve dublje. Oko 14 sati, zbog opasnosti od novih obrušavanja, akcija je privremeno obustavljena.
Na lice mesta biće dodeveni psi-tragači, kako bi se sa sigurnošću utvrdilo gde se nalazi telo zatrpanog radnika.

Ova tragedija desila se oko 10 sati, dok je Novica radio na poslovima održavanja pepelišta, za koje je TE-KO Kostolac angažovao preduzeće «Georad». Šire podatke o ovoj nesreći novinari nisu juče mogli da dobiju, a bio im je zabranjen i pristup pepelištu, jer ih je obezbeđenje zaustavilo na oko kilometar udaljenosti.

Pepelište u Kostolcu

Pepelište u Kostolcu | Foto: D. Novković

Ni šokirane kolege stradalog radnika, koji je iza sebe ostavio suprugu i sina i ćerku, nisu imale bliže informacije, jer se sve odigralo za tren oka. - Ujednom trenutku, na Novicu se sručila velika naslaga pepela, pod kojom je u trenutku nestao. Tu su bile i dve naše koleginice, koje su odmah počele da beže i vrište, dozivajući u pomoć - kažu radnici.

Za ovu tragediju mediji su saznali nakon što je, bez obrazloženja, otkazana konferencija za novinare, sazvana za 12 sati radi predstavljanja poslovnih rezultata PD TE-KO Kostolac u prošloj godini. Kasnije su iz službe informisanja javili za tragediju i saopštili da izvlačenju tela prisustvuje i Dragan Jovanović, direktor TE-KO Kostolac.
Pepelište na kojem je Novica nastradao izgrađeno je 2010. godine, na području nekadašnjeg ugljenokopa Ćirikovac, radi odlaganja pepela iz termoelektrane Kostolac B. U njegovu gradnju uloženo je 35 miliona evra, od kojih je 20 obezbedila Evropska banka za obnovu i razvoj, a ostatak EPS iz svojih izvora.
Pivo na račun stradalog kolege
Prilikom akcije izvlačenja tela, jedan od kolega nastradalog radnika odbio je da novinarima pruži bilo kakve bliže podatke o nesreći. Kao uslov da razgovara sa njima, on je tražio da mu najpre donesu flašu piva.

Još jedna pogibija
Prethodna tragedija u TE-KO Kostolac dogodila se u septembru 2012. godine, kada je poginuo Zoran Vasić (54), gasni rezač javnog preduzeća TE «Kosovo Obilić». Ovaj radnik nastradao je nakon pada sa visine od oko pet metara, prilikom radova na gasnom sečenju mlina kotlarnice u TE Kostolac B. On je hitno prebačen u Opštu bolnicu u Požarevcu, gde je preminuo tokom operacije.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP