Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OD SEPTEMBRA U VOJNU GIMNAZIJU KREĆU I UČENICE

Rado idu srpkinje u vojnike

Autor: J. Jokanović | 27.02.2014 - 08:25:00h | Komentara: 1

Prvi put za 44 godine postojanja, u klupe Vojne gimnazije, od septembra će sesti i učenice. Interesovanje je ogromno, pa u školi ne isključuju da od 90 učenika, koliko primaju, budu sve devojčice.

Mogu da uradim  50 sklekova bez  problema Aleksandra Dobrić (17)

Mogu da uradim 50 sklekova bez problema Aleksandra Dobrić (17) | Foto: Emil Čonkić

Svake subote do 31. marta, do kada je otvoren konkurs za prijavu, škola organizuje otvorena vrata radi upoznavanja zainteresovanih učenika sa uslovima upisa. Od stotinak kandidata, koliko je prošlo za prva dva vikenda, većinu čine devojčice, kaže rukovodilac grupe za odnose sa javnošću, major Desimir Milićević.

Otvorena vrata za učenike  svake subote do 31. marta

Otvorena vrata za učenike svake subote do 31. marta | Foto: Emil Čonkić

Sve im je obezbeđeno


- Učenici ove škole moraju najozbiljnije da shvate svoje obaveze. Sam naziv Vojna škola iziskuje određeno ponašanje i poštovanje pravila i propisa koji važe u vojsci, raspored dnevnog radnog vremena, pravila službe. Učenici moraju imati dobre ocene, što će im olakšati upis na akademiju, a od uspeha im zavisi i visina mesečnog džeparca. Učenicima je bukvalno sve obezbeđeno, od garderobe i udžbenika, do smeštaja i ishrane u internatu. Njihovo je samo da uče - kaže major Milićević.

- Gledano kroz istoriju samo su muškarci upisivali vojne škole, međutim, devojke koje od 2007. upisuju Vojnu akademiju često su među boljim studentima, što pokazuje da su i one veoma spremne za vojnički poziv. Ova škola će im pružiti odličnu pripremu za dalji upis na akademiju - kaže Milićević, dodajući da svake godine za jedno mesto konkuriše 10 kandidata, te da će ih ove godine zbog upisa devojčica verovatno biti i više.

Nastavni plan i program Vojne gimnazije identičan je onom u gimnaziji opšteg tipa u građanstvu. Ono po čemu se ova škola razlikuje od drugih je vannastavni segment rada.

- Imamo mnogo sekcija i fakultativnih predmeta vezanih isključivo za vojsku kao što su sekcija izviđača, vojna obuka, topografija, orijentiring, osnove vazduhoplovne terorije - objašnjava naš sagovornik.

Fizička spremnost je jedan od važnih preduslova, ali to kandidatkinje nimalo ne brine.

Anđela Stojanović (14)

Anđela Stojanović (14) | Foto: Emil Čonkić


- Mogu da uradim 50 sklekova bez problema. Oduvek sam se bavila sportom, pa sam fizički spremna, a za prijemni sam počela i intenzivnije pripreme- odgovara Aleksandra Dobrić (17) na pitanje da li će testovi fizičke sposobnosti za devojčice predstavljati problem. Ona je druga godina Zubotehničke škole i ima želju da se prebaci u Vojnu gimnaziju.

- Oduvek sam volela vojsku, stric mi je bio vojno lice, pa možda otuda ta ljubav. Matematika je ovde važna, ali i za upis na Vojnu akademiju mi odlično ide, a i fizički sam spremna- kaže Aleksandra.
Njena buduća drugarica iz klupe Anđela Stojanović (14) dodaje da će dačacima biti prava konkurencija.

- Devojčice nisu ništa slabije od dečaka, a pri tome su mnogo pametnije. Konkurencija će biti oštra, a ostaće samo najbolji - kaže Anđela.
Prijemni ispit se sastoji iz tri selekciona kruga. U prvom se rade testovi srpskog jezika i matematike, kao i provera fizičke sposobnosti, zatim psihološke procene i najzad medicinsko-zdravstvene provere. U svakom od krugova otpadne dobar deo kandidata, a ostaju samo najbolji.

Sve pod konac:  Jedna od soba  Vojne gimnazije

Sve pod konac: Jedna od soba Vojne gimnazije | Foto: Emil Čonkić


- Ovde se pre svega vrednuje znanje, dakle treba dobro uraditi testove. Fizička spremnost je važna, ali nije dovoljna za upis. Na kraju se vrše psihotestovi i tu se dogodi da otpadne kvalitetan kandidat, jer se kroz razgovor otkrije da ovo nije njegova želja - navodi major Milićević, dodajući da će od svih pokazanih sposobnosti zavisiti da li će 42. klasa, koja startuje od septembra biti sastavljana samo od devojčica.

Momci glavna briga

Glavna pitanja budućih polaznica ove škole su da li smeju da imaju momka, do kada su izlasci i mogu li da primaju posete, priča Mladen Šebek (17), učenik treće godine koji nam je otkrio pravila kućnog reda u internatu.
- Ustajanje je u pola sedam. Do sedam imate vremena za ličnu higijenu i da namestite krevet. Do pola osam je doručak, a od osam časovi. Izlasci su petkom i subotom do 22 sata za prvu godinu, do 23 za drugu i treću i do ponoći za završnu godinu. Na spavanje se ide u 10 uveče, a posete devojaka su dozvoljene - u dahu nam je objasnio Mladen, otkrivajući nam da su mišljenja učenika o dolasku devojčica podeljena.
- Neki su oduševljeni, ali ima i onih koji misle da je to za njih gubljenje vremena i da će većina odustati već na polovini školovanja - zaključuje Mladen.

Poslednji komentari
  • Bojan Vreme: 27.02.2014 11:58h

    Ovako to ide u Srbiji,ili im je neko objasnio da neće morati da rade ništa kad završe ili to već same znaju.Otuda i ovoliki osmesi kad se posao obezbedi pod državnim jaslima.Potpuno nepotrebno fabrikovanje vojnog kadra kad ni vojske skoro pa nema.Sedeće po kancelarijama i raditi običan činovnički posao a sve to na grbači svih nas.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP