Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BIVŠI ŠEF RDB PORUČIO:

Radomir Marković preti iz zatvora: Srbija će biti na kolenima ako progovorim!

Autor: Politika | 15.11.2013 - 10:29:00h | Komentara: 0

Bivši načelnik resora državne bezbednosti Radomir Marković, koji u zatvoru u Zabeli izdržava kaznu od 40 godina zatvora, posrednim putem poslao je nadležnima poruku da će "Srbija biti na kolenima", ako on objavi informacije kojima raspolaže iz vremena dok je bio šef tajne službe, piše danas Politika.

radomir marković

Radomir Marković | Foto: Reuters

Marković kaznu izdržava zbog pokušaja ubistva predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića i ubistva četvorice članova te partije na Ibarskoj magistrali 1999. godine.

U ovom trenutku nema pouzdanih saznanja o tome da li se pretnja odnosi na dosijee političara ili na dokaze o ratnim zločinima, ali bacanje "Srbije na kolena" upućuje na štetu koja bi država mogla da ima u međunarodnim odnosima, navodi Politika.

Vuk Drašković, koji je kao niko drugi bio na udaru RDB-a i samo sticajem srećnih okolnosti preživeo dva pokušaja ubistva, kaže da je sasvim verovatno da je Marković u posedu "tajnih kompromitujućih dosijea".


"Moguće je da je to njegova nada da će ucenama isposlovati kriminalni način za svoj izlazak iz zatvora. To je nemoguće. Bez obzira na to da li su dosijei kojima preti stvarni ili su montirani, falsifikovani od strane samog Radomira Markovića u svrhu ucenjivanja", kaže Drašković.

On ističe da će manipulacija uvek biti sve dok se tajni dosijei ne otvore. Drašković kaže da se i u slučaju Ćuruvija zna ko je kome naredio likvidaciju, ko je u državnoj bezbednosti bio organizator zločina koji je odredio ubice i način likvidacije. Marković je u zatvoru, ali ostali su na slobodi i izbegavaju optužnice.

Vuk Drašković

Vuk Drašković | Foto: Andrej Isaković

"Svi dokazi su prikupljeni, optužnica bi sutra mogla biti podignuta, a zašto je Miljko Radisavljević ne podiže pitanje je koje, bar meni, izaziva određene sumnje", kaže Drašković.

Advokat Dušan Mašić, branilac Radomira Markovića, kaže da se sa svojim štićenikom nije skoro video da bi mogao da komentariše da li je u bilo kom smislu, u bilo kakvim okolnostima, zapretio objavljivanjem tajnih podataka.


"Sve ove godine, uprkos teškoj situaciji u kojoj se nalazi, Rade Marković preda mnom nikome nikad nije pretio. Poznajem ga dugo, iz vremena pre nego što sam postao njegov advokat. Znam da to nisu njegovi maniri. On robija tuđu robiju", kaže Mašić.

On ponavlja stav odbrane bivšeg načelnika RDB-a da je presuda od 40 godina zatvora protivzakonita, jer je u vreme izvršenja krivičnog dela maksimalna zaprećena kazna za to krivično delo bila 15 godina zatvora.

Mašić nije želeo da otkriva buduće poteze Markovićevih advokata, jer je, kako kaže, osnovni red da o svakoj mogućnosti i potezu razgovaraju prvo sa svojim branjenikom, a ne da svoje namere otkrivaju u novinama.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP