Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ODLOŽENO SUĐENJE

Radomir Počuča se ne kaje: Žalim zbog svojih reči, ne zbog svog stava

Autor: N. N. Travica - Beta | 23.07.2014 - 11:16:00h | Komentara: 0

Suđenje Radomiru Počuči bivšem portparolu Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije zbog poziva na linč aktivistkinja "Žena u crnom", odloženo je u Višem sudu u Beogradu zbog izostanka njegovog branioca.

Radomir Počuča

Radomir Počuča

Odlaganje suđenja je zatražio pripravnik iz advokatske kancelarije poznatog novosadskog advokata Nemanje Aleksića.


Pripravnik iz advokatskekancelarije obavestio je sud da je advokat Aleksić na godišnjem odmoru. Sudija Tatjana Sretenović prihvatilaje predlog da se suđenje odloži, ali je Počuču obavestila da će se naredno suđenje održati sa ili bez prisustva njegovog branioca. Ona je objasnila da po zakonu u ovom krivičnom postupku prisustvo branioca nije obavezno.


Na suđenje su došli i članovi nevladine organizacije "Žene u crnom", koje će u ovom postupku zastupati advokat iz Komiteta pravnika za ljudska prava
Tadašnji pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova na svome ličnom Fejsbuk-nalogu pozvao je na linč aktivistkinje nevladine organizacije "Žene u crnom" koje su na Trgu Republike u Beogradu obeležavale 15 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu.

Advokat Nemanja Aleksić

Advokat Nemanja Aleksić

Sudsko veće je zato odlučilo je da se glavni pretres odloži za 17. septembar, kada će Počuča izneti odbranu.
Počuča se tereti za krivično delo ugrožavanja sigurnosti, za koje je zaprećena kazna od tri meseca do tri godine zatvora. On je nakon objave na svom nalogu, smenjen s mesta portparola Protivterorističke jedinice.
Počuča je novinarima kazao da on nije promenio stav od 27. marta kada je na svom nalogu na Fejsbuku pozvao na linč "Žena u crnom".
- Žalim zbog reči koje sam upotrebio u nekulturnoj formi, ali stojim iza svog stava. Normalna država bi trebalo da vodi računa o svojim građanima, a većina građana se ne slaže s delovanjem autošovinističkih organizacija kao što su Žene u crnom, Komitet pravnika za ljudska prava i Fond za humanitarno pravo koji deluju protiv interesa države - rekao je Počuča.

Stanislava Zajović

Stanislava Zajović | Foto: printskrin Jutjub

On je preko Fejsbuka pozvao navijače Crvene zvezde, Partizana, Rada i Vojvodine da "ne troše pesnice između sebe", već da se udruže i pretuku aktivistkinje te organizacije koje su Trgu Republike u Beogradu obeležavale 15 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu.
On je sudski proces nazvao "naduvanom farsom" i "licemerjem".
"Ovo je naduvana farsa, jer tumače zakon bez pravde, i iz ovoga se vidi da pravda i zakon u ovoj državi imaju sve manje dodirnih tačaka", ocenio je Počuča.
Stanislava Zajović iz organizacije "Žene u crnom" kazala je očekuje fer suđenje s koga će se poslati jasna poruka da je nasilje nad braniteljkama ljudskih prava kažnjivo.
"Ovo je veoma važno suđenje i mi očekujuemo od države da se odgovrno u skladu sa međunarodnim obavezama i ponaša. Za nas je važno da se izrekne adekvatna kazna, da se javnosti pošalje poruka da je nasilje nad braniteljakma ljudskih prava kažnjavo", kazala je
novinarima Stanislava Zajović.
Ona je navela da "Žene u crnom" od tog poziva na linč konstantno trpe nasilje.
Kao posledica Počučinog poziva na nasilje, ispred prostorija organizacije "Žene u crnom" održan je protest desničarskih organizacija koji je rezultirao i peticijom stanara zgrade da se "Žene u crnom" isele iz svojih prostorija u Jug Bogdanovoj ulici.

"Mi smo izložene permanentnom nasilju, i poslednji čin nasilja je bio juče kada sam bila na ulici i kada sam bila izložena ne samo verbalnom nasilju, već pretnjama smrću," kazala je Stanislava Zajović.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP