Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DATUM

Radovi na Jarinju neće biti
završeni do 10. decembra

Autor: Tanjug | 08.12.2012 - 15:54:00h | Komentara: 0

Radovi na uspostavljanju integrisanog prelaza između centralne Srbije i Kosova na prelazu Jarinje nastavljeni su danas posle četvorodnevne pauze, pošto su Srbi sa severa pokrajine obustavili proteste, ali neće moći biti završeni do ponedeljka, 10. decembra, kako je bilo najavljeno.

Jarinje

I dalje se radi - Jarinje | Foto: Nebojša Marković

Radnici su jutros u šest sati nastavili radove na uspostavljanju infrastrukture potrebne za realizaciju dogovora o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima. Na lokaciji u mestu Mure između Rudnice i Jarinja proširen je put kako bi bili postavljeni objekti u kojima će kontrolu zajedno vršiti srpski i kosovski službenici, kao i pripadnici Euleksa.

Od rano jutros teška mehanizacija dodatno proširuje prostor na kome će biti postavljeni kontejneri koje je dovezao Euleks.
Radovi koji su zbog protesta Srba sa severa Kosova bili obustavljeni od utorka do danas nastavljeni su u prisustvu većeg broja pripadnika MUP-a Srbije. Kako su izveštaču Tanjuga rekli radnici "Novog Pazar –puta“, radovi neće moći biti završeni do ponedeljka, kao što je to predviđeno.
Naime, biće postavljeni potrebni kontejneri ali će radovi morati biti nastavljeni i posle ponedeljka.
Na drugoj strani, na prelazu Merdare radovi na uspostavljanju infrastrukture za potrebe zajedničkog prelaza, na osnovu dogovora u Briselu o integrisanom upravljanju prelazima, dobro odmiču.
Očekuje se da će na ovom prelazu radovi biti završeni do ponedeljka, a prelaz na kojem će zajedno kontrolu vršiti policija i carina Beograda i Prištine, uz Euleks, počeće u ponedeljak ujutro.

Jarinje

Radovi na Jarinju | Foto: Nebojša Marković

Srbi su se juče nakon što su prethodno dobili tražene garancije od predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića i održane zajedničke sednice četiri opštine sa severa Kosova prekinuli protest na Jarinju koji su započeli zbog bojazni da se integrisanim prelazima uspostavlja granica sa Srbijom.
Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je juče da neće biti novih protesta ukoliko se nastave radovi na lokaciji gde treba da bude izgrađen integrisani prelaz kod Jarinja.
- Želimo da pokažemo znak dobre volje i pomognemo Vladi Srbije da nastavi put evropskih integracija kako ne bi bili optuženi da smo glavni kočničari u tome - istakao je Pantić.
Prema zaključcima Vlade Srbije, predviđeno je da prelazi Jarinje i Merdare budu otvoreni 10. decembra, a prelazi Brnjak i Končulj do 31. decembra.
U zaključcima se izmedju ostalog navodi da na prelazima Jarinje i Brnjak neće biti naplate carine i drugih dažbina za robu namenjenu severnom delu Kosova.
Precizirano je, takođe, da će na tim prelazima biti omogućeno slobodno korišćenje ličnih dokumenata, registarskih tablica, saobraćajnih dozvola i ostalih dokumenata koje izdala Republika Srbija. Vlada će primeniti postignuti sporazum u vezi integrisanog upravljanja administrativnim prelazima i ukoliko dođe do kršenja dogovora Vlada će suspendovati dalje sprovodjenje tog soporazuma, navedeno je u zaključku.
U njemu je, takođte, naznačeno da će ovaj režim biti na snazi do postizanja konačnog dogovora iz oblasti sporazuma vezanog za integrisano upravljanje prelazima.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP