Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

I FORMALNO PODNEO OSTAVKU

Radulović: Dosta je bilo!

Autor: FoNet | 28.01.2014 - 13:41:00h | Komentara: 0

Ministar privrede Saša Radulović i formalno je podneo ostavku premijeru Ivici Dačiću i ocenio u obrazloženju danas objavljenom na sajtu Ministarstva da je "glavni kočničar svih reformi bio i ostao kabinet prvog potpredsednika".

Saša Radulović / Foto: Emil Čonkić

Saša Radulović / Foto: Emil Čonkić

Radulović podseća da je imenovan 2.septembra prošle godine, kada je, zajedno sa ministrom finansija, napisao ekonomski deo ekpozea premijera, koji jepredstavljao i osnov za ekonomsku politiku Vlade i sadržao plan reformi podeljenih u pet ključnih tačaka.

On je precizirao da je reč o regulatornoj reformi, smanjenju nameta na rad, završetku restrukturiranja 153 preduzeća u restrukturiranju, uvođenju reda u javni sektor i sređivanju bankarskog sektora.
Nijedna od ovih reformi nije sprovedena, ukazao je Radulović, napominjući da je paket mera ekonomske stabilizacije potpuno promašen i da u njegovoj izradi nisu
učestvovali ni Vlada, kao kolektivno telo, ni Ministarstvo privrede.
"Na njemu je radilo Ministarstvo finansija i kabinet prvog potpredsednika. Ministar privrede iz protesta nije bio prisutan na javnoj sednici Vlade na kojoj je predstavljan ovaj paket javnosti", podsetio je Radulović.
Prema njegovoj oceni, "budžet za 2014. godinu je neodrživ, u delovima neozbiljan i ni približan onome što je Srbiji potrebno".
"Da pomenem samo jednu stvar: bez ikakvog pisanog dokumenta, samo na osnovu usmenih informacija iz treće ruke, očekujemo 3 milijarde evra od UAE", ilustrovao je Radulović.
Smanjenje nameta na rad i uvođenje progresivnog oporezivanja, dodao je Radulović, napušteno je bez ozbiljne rasprave, ne samo kao deo budžeta za 2014. godinu, već i u 2015. i 2016. godini.
Politika povećanja poreza i smanjenja potrošnje bez smanjenja nameta na rad je ekonomski neodrživa, smatra Radulović i konstatuje da je "partijsko zapošljavanje i nametanje stranačkih ličnosti, bez ozbira na stručnost, očigledno zvanična politika Vlade".
Ukazujući da je Ministarstvo privrede došlo u ozbiljan konflikt sa kabinetom prvog potpredsednika, Radulović je napomenuo i da je "prethodni ministar finansija i privrede ostao deo Vlade i aktivan deo kabineta prvog potpredsednika Vlade".
Nepoštovanje institucija sistema, Ministarstva privrede i agencija u njegovoj nadležnosti, očigledno je, prema mišljenju Radulovića, "deo ekonomske strategije raznih kabineta i političkih stranaka".
"Puno poverenje u arapska, kineska, ruska, beloruska i druga čuda, netransparentne ugovore, subvencije, i sve ostale propale politike prethodnog ministra su izgleda jedina politika na koju se zaista i iskreno računa", ocenio je Radulović.
Prema njegovom stavu, nadležnosti Ministarstva privrede "pokušali su i dalje pokušavaju da obavljaju predstavnici kabineta prvog potpredsednika bez ikakve procedure, bez javnosti i bez ekonomske analize da li su ti poslovi korisni ili štetni za Republiku Srbiju".
"Svi žele da budu deo nekakvog dila koji će se napraviti", naveo je Radulović, koji smatra da je "štetan tajni ugovor Republike Srbije, JAT i Etihada, a posebno njegova vanstitucionalna implementacija, najbolji primer ovakvog delovanja".
"Pošto je Ministarstvo privrede odbijalo da Vladi predlaže štetne ugovore po Republiku Srbiju, tu ulogu predlagača je, suprotno Zakonu o ministarstvima, preuzeo kabinet prvog potpredsednika", tvrdi Radulović.
"Posebno je otežan rad Ministarstva privrede kada je predložilo ukidanje fiskalnih subvencija u budžetu 2014. godine", dodao je Radulović i napomenuo da su se, zbog toga, "više uzbunili predstavnici vlasti, kabineti i političke stranke nego strani investitori".
"Vlada za svo ovo vreme nije nikada radila kao tim. Dnevni red za sednice Vlade poznat je pet minuta pred samu sednicu Vlade. Na Vladi se ništa ne diskutuje. Osetan je strah članova Vlade. I drugi članovi Vlade imaju slične probleme,
ali se ne usuđuju da o njima javno govore", smatra Radulović.
"Medijski linč kojem sam izložen preko tabloidnih medija je prešao sve granice", napomenuo je Radulović i konstatovao da je to "deo medijskog mraka koji seje strah", dok je "samocenzura na neverovatnom nivou".
"Protivljenje reformama od strane kabineta prvog potpredsednika Vlade", prema navodima Radulovića, "najozbiljnije je počelo početkom decembra kada je
Ministarstvo privrede, nakon sprovedene javne rasprave, uputilo predloge Zakona o privatizaciji i izmena Zakona o stečaju Vladi Srbije na usvajanje".
"Ovo odustajanje od reformi je jasno ukazivalo da se planiraju izbori", ukazao je Radulović i dodao da je "najava konačnog odustajanja od reformi i izlaska na izbore bio ničim izazvan neformalni sastanak održan u ponedeljak 20. januara 2014. godine, u obliku 'kolegijuma Socijalno ekonomskog saveta'".
"Farsom sa tim naručenim sastankom i naručenim protestima sidikata, želi se stvoriti privid širokog protivljenja reformama", ocenio je Radulović, navodeći da se "sve ovo desilo bez bilo kakvih konsultacija sa Ministarstvom privrede".
"Za Srbiju postoje dva puta - jedan je propala ekonomska politika subvencionisanja, korupcije, partijskog zapošljavanja, samovolje pojedinaca, pljačkaške privatizacije, parazita koji žive na leđima društva i drugi, mnogo teži, put odgovornosti, napornog rada, domaćinskog ponašanja, pristojnosti, institucija sistema. Dosta je bilo", zaključio je Radulović.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP