Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREDAO SE POSLE OSAM GODINA

Radulović se vratio DA GA LEČIMO! (FOTO)

Autor: D. Ć. - S. Đ. - J. J. | 13.04.2014 - 19:50:00h | Komentara: 4

Bivšem direktoru „C marketa“ Slobodanu Raduloviću (71) juče je pozlilo pošto se predao srpskoj policiji posle osmogodišnjeg bekstva, pa je prebačen u zavorsku bolnicu gde ga je pregledao lekar. On je juče uhapšen nakon što je redovnim letom iz Moskve za Beograd, oko 12 sati, sleteo na Aerodrom Nikola Tesla. Radulović boluje od teške bolesti, a ubuduće će se lečiti o državnom trošku, pošto je dosad, kako se šuškalo, zdravstvenu pomoć tražio na Kubi i Španiji.

Tokom skrivanja pustio bradu,  a vidno je smršao i osedeo

Tokom skrivanja pustio bradu | Foto: Printskrin RTS

 Prema jednoj verziji, Radulović je odlučio da se preda pošto je ostao bez novca za lečenje u inostranstvu. Naime, srpski biznsimen ima karcinom i duži period pije lekove koje će mu ubuduće biti obezbeđeni iz srpskog zdravstvenog fonda.

Vidno je smršao i osedeo

Vidno je smršao i osedeo | Foto: Printskrin RTS

 Malo ko bi na prvi pogled prepoznao Radulovića, koji je tokom skrivanja pustio bradu, a zbog teške bolesti je vidno smršao i posedeo. Dok su ga pripadnici policije sprovodili iz aviona u crni blindirani „audi“, sakoom je skrivao lisice na rukama, u kojima je držao bež torbicu i kesu. Kako saznajemo, u avionu je sedeo sve vreme zamišljen i neraspoložen, a sa policijskom pratnjom nije razmenio mnogo reči. U zgradu Policijske uprave u Beogradu stigao juče u 13.25, a u njegovoj pratnji su bila još dva ista vozila. Pošto mu je utvrđen identitet, Radulović je inspektorima rekao kako mu je loše, pa je posle sat vremena prevezen u zatvorsku bolnicu u Bačvanskoj ulici u Beogradu. Portparol Specijalnog suda Dušica Ristić rekla je da se Radulović ne oseća dobro i da ga je pregledao lekar specijalista.

U avionu je sedeo sve vreme  zamišljen i neraspoložen, a  sa policijskom pratnjom nije  razmenio mnogo reči

U avionu je sedeo sve vreme zamišljen i neraspoložen, a sa policijskom pratnjom nije razmenio mnogo reči | Foto: Mladen Šurjanac

 Radulović je nakon dvočasovnog pregleda potpisao saglasnost kako je sposoban za kratko saslušanje povodom pritvora i nešto pre 18 časova je doveden u zgradu Specijalnog suda, gde ga je kasno popodne saslušalo dežurno tročlano krivično vanpretresno veće zbog određivanja pritvora. Viši sud u Beogradu odredio je pritvor bivšem direktoru „C marketa“ zbog opasnosti od bekstva. Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je da se Radulović izjasnio samo o pritvoru, ali ne i o krivičnom delu i optužnici. Radulović je potom prebačen u bolnicu u Centralnom zatvoru.

Radulović, koji  boluje od karcinoma,  ubuduće će se lečiti o  državnom trošku, a dosad   je za to plaćao doktore na Kubi i u Šp

Radulović, koji boluje od karcinoma, ubuduće će se lečiti o državnom trošku, a dosad je za to plaćao doktore na Kubi i u Šp | Foto: Goran Srdanov

 Kao što je „Alo!“ pisao, bivši direktor „C marketa“, koji je osuđen na pet godina u aferi „stečajna mafija“, još u decembru 2012. godine slao je signale srpskim istražnim organima kako je voljan da se preda i izrazio je spremnost da svedoči protiv uhapšenog biznismena Miroslava Miškovića u istrazi o privatizaciji „C marketa“. Ipak Radulović, koji se godinama skrivao u Španiji, nagoveštavao je kako je spreman da dođe u Srbiju, ali ne i da završi u zatvoru. Radulović je u bekstvu od 2006, a krajem 2011. uključio se uživo u jednu televizijsku emisiju. On je još tada izjavio da se advokati dogovaraju o uslovima njegovog uključivanja u sudski proces na kojem bi izneo dokaze da „iza podizanja političke optužnice“ protiv njega stoji vlasnik „Delte“ Miroslav Mišković.
- Nisam imao nikakve direktne kontakte ni sa sudijama, ni sa tužiocima, kao ni sa političarima - rekao je tada Radulović. - To je sve u rukama advokata i pravnih savetnika. Posedujem obilje dokaza, dokumenata, ugovora i beležaka, koje se odnose na pljačku koju je Mišković izvršio u „C marketu“.
Radulović ima pravo da traži ponavljanje postupka, a prema informacijama našeg lista, to će najevrovatnije i da uradi. Zanimljivo je i da se Radulović predao četiri dana pre nastavka suđenja srspkom biznismenu Miroslavu Miškoviću, koje se u sredu nastavlja u Specijalnom sudu.

Može da traži obnovu suđenja

Slobodan Radulović kako saznajemo u sudu, može da traži obnovu postupka u kome je pre godinu dana, u odsustvu osuđen na pet godina zatvora u aferi „stečajna mafija“ zbog produženog dela primanja mita. Osuđen je i na novčanu kaznu od 800.000 dinara, uz obavezu da vrati dva miliona evra koje je protivpravno stekao. Taj obiman predmet se, prema saznanjima „Alo!“, već nekoliko meseci nalazi u Apelacionom sudu, jer su advokati opruženih i tužilaštvo uložili žalbu na presudu. 


Tajni plan za preuzimanje „C marketa”

a

Trgovinsko akcionarsko društvo „C market“ Radulović je vodio od januara 1990. godine, da bi 15 godina kasnije bio jedan od glavnih aktera neslavnog preuzimanja tog trgovinskog lanca. Naime, kada se 2005. godine za preuzimanje „C marketa“ prijavio slovenački „Merkator“, ubrzo je Radulović osnovao svoju privatnu firmu „Primer C“, koja je u avgusta te godine i kupila oko 76 odsto tog trgovinskog lanca po ceni od 300 evra po akciji. Kasnije se ispostavilo da je pre transakcije postigao dogovor sa Milanom Bekom i Miroslavom Miškovićem da svi zajedno otkupe akcije od akcionara preko njegove firme, s tim da posle dve godine Miškovićeva firma „Delta M“ stiče pravo da otkupi sve akcije „C marketa“ i postane vlasnik cele firme.

Savet za borbu protiv korupcije je 2007. godine podneo izveštaj Vladi i tužilaštvu o slučaju „C market“, ocenjujući da je tajni sporazum Radulovića, Miškovića, Beka i Danka Đunića kao posrednika, kartelski i zabranjen, jer su njime prekršena vlasnička prava ostalih akcionara. Iz Saveta podsećaju da optužnicom protiv „stečajne mafije“ nije obuhvaćeno preuzimanje akcija niti tajni memorandum, a od svih potpisnika tog sporazuma „optužen je jedino Radulović, i to za dela kojima je naneo štetu ostalim učesnicima tajnog kartelskog sporazuma“.


Rođen u logoru

Slobodan Radulović je rođen 27. januara 1943. godine u italijanskom logoru, na ostrvu Mamula kod Herceg Novog. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Herceg Novom, a diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 1968. godine. Prvi posao dobio je u Beogradskoj klanici, zatim je radio u Hemijskoj industriji „Pančevo“, „Hipplastu“ i Industriji plastičnih masa „Bukulja“ na mestu direktora. Bio je i direktor Direkcije za gradske robne rezerve, zatim gradski sekretar za privredu i potpredsednik u „Centropromu“. Bio je član Demokratske stranke, ali je isključen posle odluke da uđe u vladu Mirka Marjanovića. Od 1992. do 1996. godine bio je potpredsednik Vlade Srbije. Kao čovek blizak porodici Milošević, našao se na spisku ljudi kojima je krajem 2000. zabranjen ulaz u zemlje EU. Sa suprugom Vukicom ima ćerke Jelenu i Natašu koje žive u Španiji.


Brani ga marko Kljajević

Radulovića je na početku procesa branio novosadski advokat Vladimir Horovic, koji je pre godinu otkazao punomoćje pošto je doneta presuda. Od tada, Radulovića zastupa, kako saznajemo, advokat Marko Kljajević, koji je sudio optuženima za ubistvo Zorana Đinđića. On je rekao da je Radulović „žrtva montiranog procesa“ zbog privatizacije „C marketa“ u koju su bili umešani Miroslav Mišković, Milan Beko i vlada Vojislava Koštunice.

Došao da „sruši” Miškovića

Godinu dana nakon bekstva iz Srbije, Radulović je 2007. u pismu upućenom Savetu za borbu protiv korupcije naveo da je dogovor o prodaji „C marketa“ sklopljen „po nalogu premijera Srbije Vojislava Koštunice“. U pismu je tvrdio da je memorandum o razumevanju sa Bekom i Miškovićem potpisao 19. avgusta 2005. godine, na inicijativu Koštunice, čiji nalog mu je preneo tadašnji ministar policije Dragan Jočić tokom razgovora u njegovom kabinetu, kome su prisustvovali i sekretar Vlade Dejan Mihajlov i šef UBPOK-a.
Odmah posle završenog preuzimanja „C marketa“, po dogovoru sa Koštunicom, Mišković i Beko su podelili veliki plen, koji se zvao „C market“, vredan više od 300 miliona evra, a da pritom nisu ispoštovali nijednu tačku potpisanog memoranduma, pisao je tada Radulović, koji je krajem prošle godine u telefonskoj izjavi jednoj srpskoj televiziji najavio povratak u Srbiju i dokaze protiv Miškovića.
Poslednji komentari
  • nesha Vreme: 13.04.2014 20:12h

    vratio se čovek da umre u svojoj zemlji !!!!

  • seks-na-eks Vreme: 13.04.2014 21:07h

    Treba ispitati ovog čoveka uz poligraf i to javno pred kamerama RTS-a, u nekom udarnom tv terminu. Da narod vidi anatomiju velikih finansijskih operacija u ovoj državi

  • makedonac Vreme: 13.04.2014 21:25h

    Koji folirant! I on a pogotovo Mišković! Gde je Kole koga štite političari? Te tajkune koji su ojadili srpski narod treba odrati najstoržijim kaznama ali ko da ih kazni kada su im i kadije i sudije slične.

  • tihivuk Vreme: 14.04.2014 08:21h

    Za lecenje ovih vucibatina drzava ima para za obolelu decu nema-grdna bruko.A porodica u spaniji-Srbski gradjanin u kontejneru,cestitamo!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP