Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DR RADOSAVLJEVIĆ UPOZORAVA DA SU ELEKTRONSKE CIGARETE ŠTETNE

Rak vreba iz pljuga na baterije!

Autor: R. Ćoralić | 12.05.2015 - 20:45:00h | Komentara: 6

Elektronske cigarete koje brojni pušači sve više koriste kao alternativu duvanskom dimu, i te kako su štetne, jer sadrže opasne supstance koje su čak i u malim količinama otrovne za ljudski organizam, tvrdi za “Alo!” prim. dr Tatjana Radosavljević, pulmolog. Ona ističe i da je veliki problem što ovaj proizvod nije dovoljno ispitan, a pitanje je i iz kojih izvora stižu ove cigarete i da li tu postoji dobar sistem kontrole.

Moguća  epidemija kancera  za pet do sedam godina

Moguća epidemija kancera za pet do sedam godina | Foto: Profimedia

- Zasad znamo da se u e-cigaretama nalaze dva vrlo štetna i vrlo otrovna jedinjenja - formaldehid i propilen-glikol, ali se ne zna šta još od kancerogenih materija može da sadrži. Prvi se koristi u patologiji za čuvanje leševa od raspadanja, te ubije viruse i bakterije, dok propilen-glikola ima u antifrizu. To su otrovi za ljudski organizam - kaže dr Radosavljević, dodajući da misli da je ovo “čudotvorno sredstvo” vrlo štetno koliko god priča o tome bila uvijena, te da se možda uskoro pokaže da su one čak štetnije od samog duvanskog dima. Govoreći o upozorenjima pojedinih stručnjaka da e-cigarete mogu da izazovu brojna oboljenja, između ostalog i karcinom, ona strahuje da bi najstrašnije posledice mogle da se pojave za pet do sedam godina.


Šta sve mogu da izazovu e-cigarete

1. Oštećenje očiju, grla i kože
2. Otežano disanje, kašalj i astmu
3. Moždani i srčani udar
4. Dijabetes
5. Karcinom

- Ne bi iznenadilo da za nekoliko godina imamo epidemiju karcinoma pluća... - kaže dr Radosavljević i kao prilog svojoj tvrdnji navodi i da je Svetska medicinska asocijacija još 2012. godine dala preporuku da elektronske cigarete nisu za upotrebu, jer su potencijalno jako štetne i nisu prošle sva neophodna testiranja.

Iako su se elektronske cigarete pojavile na tržištu još pre više od deceniju, naučnici su i dalje veoma podeljeni po pitanju njihove štetnosti i niko pouzdano ne zna kakve su dugoročne posledice korišćenja tih proizvoda na već oštećena pušačka pluća. Tako je studija iz Kalifornije pokazao da para elektronske cigarete sadrži veliku količinu nanočestica koje podstiču razne upale, dovode do otpornosti bakterija na antibiotike, a mogu se povezati i sa astmom, moždanim i srčanim udarom i dijabetesom, pa čak i kancerom.
Istraživanja pokazuju i da propilen-glikol, jedna od glavnih komponenti elektronskih cigareta, može da izazove oštećenje očiju, grla i kože. Takođe, zabrinjava i podatak da se zagrevanjem tečnosti iz elektronske cigarete oslobađa formaldehid, koji je kancerogen, kojeg ima i u običnim cigaretama.
Međutim, uprkos brojnim upozorenjima koja stižu s raznih strana prodaja elektronskih cigareta u Srbiji je u ekspanziji, pa se procenjuje da ih danas koristi oko 200.000 ljudi.

Prema mišljenju primarijusa dr Petra Borovića, predsednika Saveza Srbije protiv pušenja, elektronske cigarete ne valjaju, ali su manje zlo od standardnih.

- “Batut” i VMA su pre nekoliko godina proveravali e-cigarete i u uzorku su pronađena samo eterična ulja, E vitamin i nikotin. Nikakav formaldehid nije pronađen - kaže dr Borović i dodaje da ne postoji nijedno validno dugotrajno istraživanje koje bi potvrdilo da su elektronske cigarete toliko štetne, dok kako kaže, standardna cigareta ima dosad potvrđenih 7.600 loših komponenti. Kao veliki problem sa elektronskim cigaretama mnogi ističu to što se većina njih, kao i punjenja koja se koriste proizvode u Kini, bez valjane kontrole, a ako se tome doda i da se one mogu kupiti na svakom koraku i preko interneta onda je to dovoljan razlog za još veću zabrinutost.
Poslednji komentari
  • ivan Vreme: 12.05.2015 21:01h

    Doktorka nema pojma, posle dve rečenice bilo mi je jasno da je na platnom spisku duvanske industrije.

  • BgBoy Vreme: 12.05.2015 21:46h

    U redu verovatno su štetne i svi koji ih koriste svesni su rizika i znaju šta koriste! Ali pričatii o štetnosti e cigareta u vreme kada nam podmuklo podvaljuju GMO hranu kao organsku je smešno. Bolje da se malo istraži ko i kako u Srbiju iligalno ubacuje GMO hranu pa je mi konzumiramo, a nismo toga ni svesni, a isto je štetna za zdravlje sigurno i štetnija od e cigatreta

  • RAKA Vreme: 12.05.2015 23:26h

    Meni je E cigareta pomogla da ostavim cigarete,pa sad ni nju vise ne koristim.

  • dalibor Vreme: 13.05.2015 07:34h

    Doktorka kao i uvazeni profesor Cikaric rade za duvansku mafiju ili industriju kako god, tako da.....ispusili ste ;)

  • dr dusan Vreme: 14.05.2015 07:24h

    Glup text

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP