Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŠTA SE NALAZI U NAŠIM REKAMA?

Rakete i bombe "plivaju" Savom i Dunavom

Autor: Tanjug | 18.01.2015 - 10:32:00h | Komentara: 0

Od agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine, veliki broj neeksplodiranih avionskih bombi i raketa NATO nalazi se u Savi i Dunavu, a kod ostalih vodenih tokova, za koje se sumnja da su zagađene različitim vrstama eksploziva u toku su izviđanja, izjavio je danas Tanjugu direktor Centra za razminiranje Srbije Branislav Jovanović.

Bomba

Bomba | Foto: Profimedia.rs

Neeksplodirane avionske bombe i rakete nalaze se kod mosta Bogojevo - Erdut, mosta Bačka Palanka - Ilok, Novi Sad 1 uzvodno od mosta "Sloboda", Novi Sad 2 nizvodno od železničkog mosta, Luka Pančevo, Dalekovod Ritopek 1 - Ivanovo, most Smederevo - Kovin, Luka Prahovo, Šabac, Obrenovac 1 u blizini Termoelektrane, Obrnovac 2 u blizini fabrike Barič, precizirao je Jovanović.

 - Za ostale lokacije u vodenim tokovima Srbije, za koje se sumnja da su zagađene različitim vrstama neeksplodiranih ubojitih sredstava, u toku je izviđanje radi preliminarne procene rizika - rekao je Jovanović.

Sumnja se da se u Savi, na području sela Jamen, nalaze improvizovane minske naprave zaostale iz perioda ratnih sukoba 1991-1995. godine, dodao je Jovanović.

Nisu samo u pitanju neeksplodirana ubojita sredstva (NUS) iz NATO agresije, još ima zaostalih i iz Drugog svetskog rata.

U Đerdapskoj klisuri, na teritoriji Srbije u blizini Prahova, potpoljeni su 1944. godine ratni brodovi Nemačke sa protivbrodskim minama i drugim ubojitim sredstvima, objasnio je Jovanović.

 - Na ovoj lokaciji je 2006. godine obavljeno izviđanje i utvrđeno je da su tu potpljena 23 broda, a da se na četiri broda nalaze protivbrodske mine i druga NUS -  rekao Jovanović.

Jovanović je dodao da potpoljena nemačka flota u Đerdapu "otežava plovidbu brodova tim delom Dunava i prestavljaju stalnu opasnost za ljude i životnu sredinu".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP