Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREMIJER SRBIJE OŠTRO UZVRATIO NA PODMUKLI ISPAD ALBANSKOG KOLEGE

Rama provocirao, Vučić ga sasekao!

Autor: Maja Keranović - S. Vojinović | 11.11.2014 - 07:02:00h | Komentara: 6

Kosovo i Metohija je deo Srbije i žao mi je što je premijer Edi Rama iskoristio i ovu priliku da govori o temi koja nije dogovorena. Neću da dozvolim i moj posao je da nikome ne dozvolim da ponižava Srbiju u Beogradu.

„Sušta je realnost da je KiM deo Srbije i drago mi je da to mogu da ponovim pred albanskim  premijerom“

„Sušta je realnost da je KiM deo Srbije i drago mi je da to mogu da ponovim pred albanskim premijerom“ | Foto: Vesna Lalić

Kosovo je deo Srbije po Ustavu Srbije i nikakve veze s Albanijom nije imalo i neće imati, ovako je srpski premijer Aleksandar Vučić reagovao kada je albanski premijer juče pozvao Srbiju da prizna nezavisnost Kosova, navodeći i da je nezavisno Kosovo realnost.


Vučić je, u prisustvu Rame, koji je juče bio u poseti Beogradu, kazao da od njega „nije očekivao provokaciju“ i da pominje Kosovo u Beogradu, i to u kontekstu koji nije bio predviđen programom posete. Premijer Srbije je istakao i da ne zna kakve veze albanski premijer ima s Kosovom, dodavši da je Kosmet deo Srbije i da će to ponoviti i u Tirani, ali da neće provocirati svoje domaćine.

Susret sa Titom

Susret sa Titom

Kao Tito i Hodža

Poseta Edija Rame je prva zvanična poseta albanskog državnika nakon 68 godina, kada je u u poseti tadašnjoj Jugoslaviji bio Enver Hodža. Ramu je ispred Palate „Srbija“ dočekao Aleksandar Vučić, a u delegaciji su bili i ministri Ivica Dačić, Nebojša Stefanović, Željko Sertić, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić... Vlada Srbije i Savet ministara Albanije potpisali su sporazum o uzajamnoj pomoći u sprečavanju, istraživanju i suzbijanju carinskih prekršaja. U ime srpske vlade, sporazum je potpisao ministar finansija Dušan Vujović, a s albanske strane ministar ekonomskog razvoja, trgovine i preduzetništva Arben Ahmetaj. Za posetu Rame Srbiji bilo je akreditovano oko 200 novinara, od kojih 30 iz albanskih medija.

- Pre svega, da ponovim, očigledno imamo različite stavove, a sušta je realnost stav Srbije da je KiM deo Srbije i drago mi je da to mogu da ponovim pred albanskim premijerom - rekao je Vučić.

Rama je kazao da je „Kosovo nezavisna država“, da je to realnost koja se ne može menjati i pozvao Srbiju da prizna nezavisnost Kosova, što je, kako je rekao, važno za sigurnost ne samo regiona, već i cele Evrope, kao i da to može da utiče na brojne strateške probleme Srba i Albanaca.

- Očekujemo da Srbija sve preduzme u tom pravcu i to ćemo svakako pozdraviti - poručio je Rama i dodao da je dijalog „između Srbije i Kosova“ koristan jer upućuje region na novo doba, što bi, kako je rekao, bio evropski uspeh. Na reakciju premijera Srbije da je pominjanje Kosova provokacija koju nije očekivao, Rama je ponovio da je „nezavisno Kosovo realnost koju treba prihvatiti i da je veliki broj zemalja to već učinio“.

Predsednik srpske vlade je nakon razgovora s albanskim kolegom kazao i da njihovi razgovori u četiri oka, koji su trajali duže od predviđenog vremena, nisu bili nimalo laki, ali da je uveren da zajednički problemi mogu da budu rešavani.
Vučić je rekao da će Srbija uraditi sve da unapredi nivo političkih i ekonomskih odnosa Srbije i Albanije u budućnosti i da je albanski premijer uvek dobrodošao, kao i da će Srbija učiniti sve da potpiše veoma važne sporazume s Albanijom.
Premijeri su se dogovorili da bude sačinjen sporazum koji će građanima dve zemlje omogućiti prelazak granice samo sa ličnim kartama. U razgovoru je, kako je Vučić naveo, posebno apostrofiran projekat pruge Beograd-Tirana, za koju je rekao da ćemo lakše dobiti podršku EU ako zajedno izađemo i insistriramo na tom projektu. Albanski premijer Edi Rama pozvao je premijera Srbije da sledeće godine poseti Albaniju kako se, kako je rekao, ne bi čekalo još 68 godina za sledeći formalni susret.
On je istakao da će dobrodošlica u Tirani biti „recipročna“ i da predstavnike Srbije niko u prestonici Albanije neće provocirati. Vučić je o svojoj eventualnoj poseti Albaniji rekao da će biti „gost koji neće provocirati domaćina“. On je izrazio nadu da će Srbija i Albanija nastaviti razgovore i saradnju.

Ramu čuvalo 2.000 policajaca

Ramu čuvalo 2.000 policajaca | Foto: Goran Srdanov

Selfi

Selfi | Foto: Oliver Bunić

Selfiji ispred zastava


Albanski zvaničnici su iskoristili priliku da se slikaju ispred zastava Srbije i Albanije koje su bile postavljene u holu Palate „Srbija“, gde su se sastali srpski i albanski premijer. Članovi albanske delegacije su tom prilikom snimili niz selfija.


Ne komentarišem glupe izjave


Komentarišući najavu lokalnih lidera u Preševu da albanskog premijera očekuju kao svog premijera, Vučić je ponovio da Srbiju neće niko da ponižava. Glupe izjave, rekao je, ne komentariše, dodajući da može da se razgovara o svemu, o školama, o putevima... Ali se teritorijalni integriteti Srbije ne dovodi u pitanje i neće se dovoditi u pitanje.


Incident s dronom pažljivo isplaniran


Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je istraga o incidentu sa dronom na nedavnoj utakmici Albanija-Srbija pokazala da je taj događaj bio pažljivo isplaniran i nimalo slučajan, te da su učesnici u njemu u Srbiju stigli nekoliko dana ranije. Odgovarajući na pitanje, Vučić je rekao da nije imao nameru da o tome govori, ali da pošto vidi da to nekoga raduje, želi da kaže: „Naravno da će organizatori i učesnici tog događaja biti gonjeni za kriminalni akt koji su počinili“.


Bilbordi podrške


U srpskim opštinama na Kosovu i Metohiji juče su osvanuli bilbordi podrške Vučiću i najava njegove posete u decembru. Na velikim bilbordima ispisane su poruke: „Dobro došao, Vučiću” i „Mi imamo jednog premijera - Vučića“. Građani severnog dela Mitrovice okupili su se juče u znak protesta zbog provokativne izjave Rame u Beogradu.

Poslednji komentari
  • edi rama Vreme: 11.11.2014 08:52h

    kosmajac je car vucic je felna cim me je primio u goste...

  • Јаша Ресавац Vreme: 11.11.2014 09:58h

    Незнам да ли ће те објавити овај коментар јер Политика и Курир ИМАЈУ ПРПУ а немају ХРАБРОСТИ ваљда зато што су продати немцима. Мој коментар је био следећи: "Немци и амери су Вучићу сервирали смрдљиву жабу коју је морао да прогута. Али авај кад је осетио колико је то смрдљива жаба повратио је све до краја па је тако тај смрад пао крило посматрача и подстрекача Меркелову и Обаме. Сад ће да видимо да ли им смета толики смрад или су навикли да се крећу у друштву толиког смрада". Сад да видим смете ли ви то да објавите јер чим поменем немце нема комнтара.

  • Mile Vreme: 11.11.2014 10:18h

    U pitanju je kuhinja Vatikana. Katolička podvala sa"istorijskom posetom Rame Arbanasa Srbiji". Zna se da su katolički generali navodili Arbanase iz Kaspijskog Basena i naselili ih na srpske teritorije. Vučiću što si potpisivao Sporazum u Briselu?! Šta će carina na Jarinju i Brnjaku? Arbanasa Ramu smesta treba vratiti u Albaniju. Vatikan je napujdao Ramu da provocira.

  • Јаша Ресавац Vreme: 11.11.2014 10:19h

    Шта је бре овом народу? Кад је Милошевић ратовао није било добро, оборили смо га. Сад кад је неко други на власти и покушава на једини могући начин да решава проблеме опет нам не ваља. Знамо ли ми шта хоћемо? Или смо стварно толико дебили да незнамо шта хоћемо. Ово није изговорио овај чувар коза са Проклетија него Ангела Меркел и амерички амбасадор по налогу Обаме. Вучићу су сервирали цркнуту усмрделу жабу (читај Раму) коју је он морао да дегустира у твоје и моје име. Србија сада са њим има реч која се поштује у свету, то ЕУ скотовима не одговара америма најмање и ево сад "пуштају" Шешеља да направи хаос у Србији како би неки смрдљиви лопови опет завладали овом земљом и климали главама док их не ишчаше. Укључите мало мозак ако га имате и ви који га сада (Вучића)осуђујете и ја који га нисам гласао морам да браним од вас и да вам кажем да ћу га сигурно гласати ако овако настави увек.

  • Ana Vreme: 12.11.2014 09:45h

    "...da ce građanima dve zemlje omogućiti prelazak granice samo sa ličnim kartama" - ne igrajte se, preplavice nas !!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP