Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZBOG ULASKA HRVATSKE U EU OD 1. JULA STROŽE KONTROLE NA GRANICI

Rampa za srpski sir i rakiju!

Autor: Ružica Kantar | 21.06.2013 - 07:02:00h | Komentara: 2

Građani Srbije koji planiraju letovanje na Hrvatskom primorju moraće dobro da povedu računa da u svojim koferima i vozilima nemaju više od dve litre žestokog pića, četiri litre vina, kilogram kafe, boks cigareta ili jednog homeopatskog proizvoda, jer će kontrola na graničnim prelazima od 1. jula biti znatno stroža zbog ulaska Hrvatske u EU, saznaje „Alo!”!

Turisti će moći da unesu do pet  kilograma svežeg voća i povrća,  lekova za najviše mesec dana  uz potvrdu lekara, boks cigareta

Turisti će moći da unesu do pet kilograma svežeg voća i povrća, lekova za najviše mesec dana uz potvrdu lekara, boks cigareta | Foto: Goran Srdanov

Neprijatna iznenađenja mogli bi da dožive i avanturisti koji vole da „začine” letovanje domaćom rakijom ili da u priručnom frižideru ponesu meso i mlečne proizvode.

Domaća rakija

Domaća rakija | Foto: Beta

Kazna na licu mesta 100 evra!

Građani Srbije koji pokušaju da prenesu zabranjene ili veće količine od propisanih prehrambenih proizvoda ili pića odgovaraće zbog kršenja Zakona o sprovođenju carinskih propisa EU. „Osoba koja ne prijavi robu ili ne prijavu svu robu (u vrednosti do 7.500 kuna) moraće na licu mesta da plati kaznu od 750 kuna (100 evra)”, potvrđeno je za „Alo!” u carinskoj upravi Hrvatske.

U carinskoj upravi Republike Hrvatske otkrili su za „Alo!” da će njihovo ministarstvo finansija krajem meseca doneti posebne pravilnike koji će regulisati unos prehrambenih proizvoda i pića, ali se zbog prethodnih usklađivanja sa evropskim propisima, kako „Alo!” saznaje, novi pravilnik neće mnogo razlikovati od onog do sada.

Međutim, sigurno je da će kontrola na granicama biti rigoroznija, posebno što će Hrvatska kao nova članica želeti više da se dokaže Evropskoj uniji u poštovanju evropskih standarda.

Zbog toga će turisti iz Srbije, ako im se dosad i dešavalo da „prošvercuju” pokoju šniclu ili krišku sira, ubuduće morati da se pozdrave s tim, jer je unošenje mesa i mlečnih proizvoda u zemlje EU najstrože zabranjeno! Kaznu mogu popiti i zbog domaće rakije, jer po evropskim propisima čak i obična seoska domaćinstva koja prave ovu žestinu za sopstvene potrebe moraju biti registrovana i plaćati paušale i poreze. Međutim, u turističkim agencijama ne veruju da će zbog rigoroznije kontrole i eventualno novih pravila doći do opadanja interesovanja za Hrvatsko primorje.

Sir

Sir | Foto: Shutterstock


- Iz Hrvatske nam još ništa nije zvanično stiglo. Ne očekujemo veće promene. Naročito što se broj turista iz Srbije u Hrvatsku svake godine povećava - kaže za „Alo!” Branka Karadžić, direktorka turističke agencije „Olimpik travel”.
Inače, pravilnik EU o unosu robe u neku od zemalja Evropske zajednice predviđa i unos svežeg voća i povrća do pet kilograma, lekova za najviše mesec dana uz potvrdu lekara, kao i nošenje kućnog ljubimca uz veterinarski sertifikat.
Poslednji komentari
  • Delija Vreme: 21.06.2013 09:43h

    Interesovanje za njihovo more ne moze da opadne jer nikog i ne zanima.

  • Mile Vreme: 21.06.2013 18:00h

    Ja idem u Grčku. Da ponesem vola na ražnju niko neće reč da mi kaže! Mogu samo da probaju organski gajenu hranu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP