Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

O SRPSKOJ PLATFORMI ZA KOSOVO

Ramuš Haradinaj:
Srpski predlog je nerealan!

Autor: Ekipa Alo! | 22.12.2012 - 01:15:00h | Komentara: 0

Ramuš Haradinaj, bivši premijer Kosova i bivši komandant Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), kojeg je 29. novembra Haški tribunal oslobodio odgovornosti za ratne zločine, dao je ekskluzivni intervju za agenciju Anadolija (AA)

Smeši mu se sloboda: Ramuš Haradinaj

Srpski predlog je nerealan: Ramuš Haradinaj | Foto: AP

Haradinaj je za AA kazao da Kosovo mora uložiti dodatne napore na međunarodnoj sceni. S tim u vezi, veruje da će dijalog sa Srbijom poslati pozitivnu sliku i olakšati priznanje kosovske nezavisnosti od strane zemalja koje to još nisu učinile. Napomenuo je da je i Bosna i Hercegovina prošla kroz sličan proces.


Govoreći o teškim danima provedenim u pritvoru Haškog tribunala, Haradinaj je istakao da je i njegova porodica prošla kroz težak period, ali da je "veoma srećan zbog svog povratka na Kosovo". On je istakao da je celi taj period imao veliku podršku svoje porodice, kosovskog naroda i svih kosovskih institucija.

Ističući da "nije zadovoljan situacijom na Kosovu koju je zatekao po povratku iz Haga", Haradinaj je rekao da je "odmah zagrnuo rukave i pokrenuo niz susreta u institucijama". Angažovao se na ponovnoj borbi rešavanja kosovskih problema.

Na pitanje novinara AA o postojanju kontakata sa drugim pritvorenicima u haškom pritvoru, Haradinaj je istakao da se uglavnom družio s Albancima. No, priznao je da je imao kratke susrete sa Ante Gotovinom i drugim optuženicima iz Bosne i Hercegovine i regije, koji borave u pritvoru u Hagu. Na tim susretima, tvrdi, govorili su i o situaciji na Kosovu i u regiji.

Ramuš Haradinaj

Nikolićeva platforma je "zakasnela i nerealna": Ramuš Haradinaj | Foto: AP

Haradinaj je novinaru AA potvrdio da je odmah po dolasku iz Haga započeo s pripremama kako bi početkom 2013. godine ponovno pošeo vršiti funkciju premijera Kosova. Podsetio je da je sa Demokratskom partijom Kosova već postigao takav dogovor.

Haradinaj se osvrnuo i na predloge srpskih zvaničnika o "modelu Republike Srpske" na severu Kosova. Haradinaj je to ocenio "zakasnelim i nerealnim".

„Takve izjave neće uticati na tok nastavka pregovora o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Kada je reč o unutrašnjim stvarima Kosova, želim istaći da je Kosovo suverena i nezavisna država, te da kosovska vlada radi na projektima poboljšanja uslova života Srba i svih drugih građana na Kosovu. To je obaveza i prema Ahtisarijevom planu koji je deo Ustava Kosova. To je naša obaveza i ništa nas ne može sprečiti u tome", tvrdi Haradinaj.

Podsećajući da su Ustavom Kosova zagarantovana "jednaka prava i obaveze svih naroda na Kosovu", Haradinaj je istakao da se Vlada Kosova kreće u tom pravcu. Izrazio je nadu da će i kosovski Srbi shvatiti svoju grešku, prestati blokirati reformske procese i shvatiti prednosti integracije u kosovsko društvo.

Na pitanje novinara AA o nastavku dijaloga sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem, Haradinaj je rekao da je reč o "strateški važnom dijalogu i procesu". Dodao je da će kao premijer Republike Kosovo učiniti sve na "intenziviranju efikasnijeg rada na normalizaciji odnosa između dve zemlje i na samom Kosovu".

Desilo se mnogo stradanja

Haradinaj je dodao da će i po povratku na poziciju premijera Kosova "nastaviti s radom na reformama i razvojnim strategijama" koje za cilj imaju normalizaciju i poboljšanje uslova života, kako u severnoj, tako i u južnoj Mitrovici i svim drugim delovima Kosova.

„Desilo se mnogo loših stvari i stradanja. Da su sprečena ta stradanja, sada bismo imali mnogo bolju situaciju i bolji život Srba, Bošnjaka, Albanaca, Turaka i drugih naroda koji žive u ovoj zemlji", poručio je Haradinaj.

Veliki doprinos Turske

Na kraju razgovora sa novinarom agencije Anadolija Haradinaj se osvrnuo i na veoma dobru saradnju između Turske i Kosova

"Turska je dala veliki doprinos na putu kosovskog razvoja i njegove integracije na međunarodnoj sceni. Nadam se da će ta saradnja biti dodatno poboljšana u budućnosti", zaključuje Haradinaj.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP