Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

AKCIJA TERORISTA U KUMANOVU UZ PODRŠKU TIRANE I PRIŠTINE

Ramuš naredio, Rama odobrio!

Autor: S. Vojinović | 12.05.2015 - 09:00:00h | Komentara: 0

Bivši premijer Kosova i komandant OVK Ramuš Haradinaj lično je iz štaba u Prištini vodio akcije terorista u Kumanovu koji su proteklog vikenda ubili osmoricu i ranili 37 makedonskih specijalaca! U ovu operaciju bili su umešani i drugi albanski lideri, a sa namerama ekstremista bio je lično upoznat i premijer Albanije Edi Rama, otkriva izvor „Alo!“ iz srpskih bezbednosnih službi.

Ostale ruševine:  Kumanovo juče

Ostale ruševine: Kumanovo juče | Foto: Tanjug

Albanskog premijera su njegove službe na vreme obavestile šta se sprema u Makedoniji, ali on ništa nije preduzeo da to spreči. Prema pojedinim informacijama, Ramini ljudi su bili i u kontaktima sa organizatorima nasilja.

Na rečima  za Evropu:  Edi Rama

Na rečima za Evropu: Edi Rama | Foto: Oliver Bunić

Teroristima mesec dana pritvora

Tridesetorici privedenih terorista, koji su se tokom vikenda sukobili sa snagama bezbednosti Makedonije u Kumanovu, određen je pritvor do 30 dana, saopštio je Osnovni sud u Skoplju.
Reč je o 18 osoba, državljana Kosova, dvojici državljana Makedonije sa privremenim boravkom na Kosovu, devet državljana Makedonije i jednom albanskom državljaninu sa boravkom u Nemačkoj. Uglavnom su priznali da su u Makedoniju ušli ilegalnim putem.
U sukobima u Kumanovu likvidirano je 14 terorista, a za sada se ne saopštava da li ima poginulih među lokalnim stanovništvom.
 

- Štab terorista se nalazi u samom centru Prištine. Tokom akcija u Kumanovu tu su bile smeštene vođe albanskih grupa koje su se sukobile sa organima reda u Preševu: Muhamed Krasnići (Komandant Mališeva), Mirsad Ndrecaj (Komandant NATO), Sami Ukšini (Komandant Sokoli), Beg Rizajm, alijas Komandant Begu, i Dene Šehu, alijas Juniku. Oni su pre sukoba odlazili u Makedoniju i vraćali se, ali su tokom akcija izdavali naređenja teroristima na terenu iz štaba iz Prištine - tvrdi naš izvor.
Prema njegovim rečima, mozak akcije bio je Haradinaj, koji je i lično veoma blizak sa većinom vođa terorista.

- Čitavom akcijom upravljao je upravo Haradinaj, a pojedine bezbednosne službe u regionu imaju operativne podatke da je i albanski premijer Edi Rama znao šta se sprema. Međunarodne vojne snage i Euleks na Kosovu su o svemu bili obavešteni, ali nisu ništa preduzeli kako bi sprečili krvoproliće, odnosno nisu ni pokušavali da dopreme svoje vojnike na granicu između Kosova i Albanije, gde su najmanje dve-tri nedelje unazad nesmetano prelazili po nekoliko puta - priča sagovornik „Alo!“.

Hag ga oslobodio:  Ramuš Haradinaj

Hag ga oslobodio: Ramuš Haradinaj | Foto: Profimedia


Kako saznajemo, na graničnom prelazu Preševo-Tabanovci niko od evidentiranih terorista u bekstvu nije pokušao da izađe iz Makedonije.
- I ne očekujemo da pokušaju da pobegnu kad su im prelazi sa Kosovom otvoreni, ali mi smo uvek na oprezu... Najmanje 1.000 pripadnika srpske policije ovih dana stacionarinao je na jugu Srbije prema granici sa Makedonijom, dok se Vojska nalazi uglavnom u kopnenoj zoni bezbednosti. Svako ko izlazi iz Makedonije prolazi vanredne provere. Najviše Albanaca iz Makedonije je izbeglo u Preševo, dok je samo nekoliko srpskih porodica ušlo u Srbiju preko prelaza Prohor Pčinjski - kaže izvor „Alo!“.

Kao najbolji znak koliko su ove operacije brižljivo spremane i kakvu su podršku imale, naš izvor navodi to da međunarodne snage na Kosovu nisu prstom mrdnule da spreče prelazak više desetina albanskih terorista u Makedoniju.

Veljović: Nema opuštanja


Direktor Vojnobezbednosne agencije Petar Cvetković izjavio je da su srpske službe bezbednosti još u aprilu upozorile Makedonce na moguće napade, ali da su oni verovali da su te priče preuveličane. On je rekao da su pripadnici te terorističke grupe bili uglavnom sa Kosova, ali da ih ima i iz Makedonije, čak i sa juga centralne Srbije, a da im je zajednički cilj bio stvaranje velike Albanije.
- Cilj terorista je bio da takvom akcijom obeleže i 12. maj, kada je 2010. godine ubijen jedan od njihovih vođa. Što se tiče odluke o podizanju nivoa borbene gotovosti Vojske Srbije, to se, pre svega, odnosi na onaj deo Vojske koji se nalazi u kopnenoj zoni bezbednosti. To je potrebno kako bi se povećala budnost, jer postoji opasnost da se jedan deo terorista izvukao iz Kumanova, s obzirom na to da se procenjena jačina te grupe ne slaže s brojem ubijenih i zarobljenih terorista - kazao je on.
Direktor policije Milorad Veljović rekao je da nema opasnosti po građane Srbije, da je granica prema Makedoniji bezbedna, ali da se snage bezbednosti neće opuštati i da će podići nivo gotovosti i koordinacije između policije i Vojske i bezbednosnih službi.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP