Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STRAH NAKON SERIJE NAPADA MALOLETNE BRAĆE NASILNIKA

Raša se plaši da ode po penziju!

Autor: J. Jokanović | 26.11.2014 - 18:00:00h | Komentara: 6

Književnik Raša Popov juče se plašio da ode po sopstvenu penziju. Kaže nam da ga od svega što je preživeo sa maloletnim nasilnicima koji su ga nedavno napali, baš kao i neke njegove komšije, najviše uznemirava što će ubuduće imati strah da sam ide po svoje rođene pare.

Raša Popov

Raša Popov | Foto: Milorad Milanković

- Stalno mi se vraća ta slika i kako su hteli da mi provale u stan. U poslednjoj sekundi sam se spasao. Ipak, i dalje strepim. Dan penzije je naročito riskantan jer ta deca tada napadaju - kaže za „Alo!“ Raša Popov, koji, kako priznaje, gotovo da ne izlazi iz kuće od kada su ga napala braća poznata po velikom broju krivičnih dela.


Uigrani tandem koji već godinama zadaje glavobolju policiji i socijalnim službama, u seriji napada, poslednji put je, pre dva dana, nasrnuo i opljačkao penzionera na Voždovcu. Zbog svega ovoga, najstariji sugrađani se ne osećaju nimalo bezbedno. Blizu 500.000 beogradskih penzionera koji su juče, kao i svakog 25. u mesecu, pohrlili po svoje penzije, morali su da strahuju i za ono malo novca što dobijaju. Pitali smo ih jesu li uplašeni i šta bi oni uradili da se nađu oči u oči sa mladim delinkventima.

Na svu muku, penzioneri više ne mogu mirni ni po svoje rođene pare

Na svu muku, penzioneri više ne mogu mirni ni po svoje rođene pare | Foto: Petar Dimitrijević


- Strašno je to što se dešava, uplašena sam, naravno da jesam. Danas sam, doduše, po penziju došla sa suprugom, ali inače idem sama. Da ih, nedajbože sretnem, rekla bih im da nose novac, samo da ostanem čitava. Šta bih drugo mogla - kaže Đoković Slavica (61), dodajući da su joj pre nekoliko godina takođe dvojica maloletnika silom ukrala celu tašnu, u samom ulazu njene zgrade.

- Ne osećam se uopšte sigurno, naročito ne nakon napada na Rašu. Nije to nešto novo, ali ranije je to bilo džeparenje, ovo je otvoren napad. Strašno je to, ponižavajuće. Više tašnu ne nosim, a novac držim blizu sebe - ubacuje se penzionerka Olga Jović (73). Njena vršnjakinja Ljiljana Dimitrijević savetuje da po penziju nikada ne treba ići prvog dana, i ako je moguće, nikada ne podizati sam. Ona je došla u pratnji supruga Dragomira (77), takođe penzionera.

Dajem pare da  sačuvam glavu: Stanimir Šneblić

Dajem pare da sačuvam glavu: Stanimir Šneblić | Foto: Rajko Ristić

 
- Mi smo imali nekog posla u gradu, pa smo rešili da sada podignemo i penziju, da ne bismo izlazili ponovo. Inače, to nikada ne činimo prvog dana. Tada su velike gužve, a i džeparoši to znaju, pa vam lakše ukradu novac - kaže Ljiljana, dok suprug Dragomir dodaje da on ne bi tek tako dozvolio da mu uzmu novac.

- Uvek bih pokušao da se najpre obračunam sa njima, ne bih ih sigurno pustio tek tako da me pokradu. Prevarili bi se oni kada bi krenuli na mene, kao mlađi sam trenirao boks, a iako sam u godinama, u prilično dobroj sam formi. Više sam u strahu za moju Ljilju, i zato je nisam pustio samu da podiže penziju - priča Dragomir.

Dragomir ne pušta svoju Ljiljanu samu

Dragomir ne pušta svoju Ljiljanu samu | Foto: Rajko Ristić


Za razliku od Dragomira, nešto stariji Stanimir Šneblić (81) ne bi se upuštao u borbu sa maloletnim nasilnicima.


- Pa šta bih ja u toj situaciji. Ne mogu da se bijem sa njima. Dao bih im novac i bar sačuvao živu glavu. Bolje manje zlo od većeg. Po penziju idem sam, jedna ćerka mi je udata vam Beograda, druga nema vremena. Ali šta ću, život je to. Nas stare je strah, stignu godine, pa ne možeš ništa sam - iskren je Stanimir.

Rešenje za nasilnike

Prema rečima Aleksandra Vulina, ministra rada i socijalne politike, dva desetogodišnjaka koja su nedavno u Beogradu napala Rašu Popova, a prekjuče još jednu stariju osobu, biće smešteni u odgovarajuću ustanovu i o njima će se voditi 24-časovna briga, što do sada nije bio slučaj.

Policija će u ovom slučaju napraviti izuzetak i problematičnu braću, koja iza sebe imaju već 300 krivičnih dela, uhapsiti i predati Centru za socijalni rad, prenose “Novosti”.


- Zbog njih ne možemo promeniti zakon i hapsiti desetogodišnju decu – kaže resorni ministar. – Ko je taj ko će odrediti da je neko u tim godinama nepopravljiv i da mora da ide u zatvor?! Za mene oni nisu pravilo, već izuzetak u odnosu na 6.600 dečaka i devojčica koji su u hraniteljskim porodicama i prihvatilištima.

Posle napada na Rašu Popova, problematična deca ponovo su smeštena u Prihvatilište, međutim, kao i nekoliko puta do sada, samovoljno su ga napustili.

Socijalne službe tvrde da, u skladu sa svojim ovlašćenjima, nisu u stanju da se same izbore sa ovakvom decom i da im treba pomoć policije. Maloletni delinkventi tako su prepušteni životu na ulici, jer njih ne žele ni hraniteljske porodice, a ni usvojitelji.

Poslednji komentari
  • taština praznine Vreme: 26.11.2014 18:54h

    Svako drvo, koje ne rađa dobra ploda, seče se i u vatru baca.

  • srbija Vreme: 26.11.2014 19:20h

    Ne mora g. Popov da ide po penziju jer penzija moze da dodje do njega. Koliko znam, postari i dalje mogu da dostave penziju na kucnu adresu?

  • Jelenče Vreme: 26.11.2014 19:32h

    Palicu ili nešto slično u ruke, a gospođe flašu sa sirćetnom kiselinom, pa da vidim ko će da nasrne.

  • iskren Vreme: 26.11.2014 22:04h

    Rasho,legendo, nista je dozivotno da te chuvam, bez i kakve NAKNADE, a obozavam te, bez granica!!! :)

  • penzioner Vreme: 26.11.2014 22:49h

    Zatvoriti mala govna i baciti kljuc! Mada od vlade kriminalci ne mogu da dodju do plena!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP