Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

INTERVJU

Rasim Ljajić: Nećemo zaraditi na sankcijama EU Rusiji

Autor: Blic | 26.08.2014 - 18:39:00h | Komentara: 0

Odluka Srbije da poštuje volju EU u vezi s izvozom u Rusiju neće previše uticati na srpsku privredu jer, kako kaže u intervjuu za „Blic“ ministar Ljajić, Srbija niti želi da koristi situaciju, niti ima kapacitete da osetnije poveća izvoz.

- Mi smo u prvih šest meseci ove godine, kada nije bilo sankcija EU prema Rusiji i kontrasankcija, povećali izvoz poljoprivrednih proizvoda i hrane u Rusiju za 68 odsto. Privreda ima svoju dinamiku i logiku. Potražnja iz Rusije raste, ne samo prema nama, nego prema celom svetu. Ali ono što mi izvozimo neuporedivo je manje od onoga što u Rusiju izvoze drugi - kaže Ljajić za “Blic”.

Rasim Ljajić

Rasim Ljajić | Foto: Nebojša Marković

 Ranije je bilo priče da bi Srbija mogla da poveća godišnji izvoz u Rusiju sa 172 na 300 miliona dolara.

- Da, ali to su opet promili kada poredite sa, recimo, zemljama Evropske unije, koje su u 2013. godini u Rusiju izvezle robe u vrednosti od 1,8 milijardi evra. Mi smo, na primer, u 2013. godini izvezli voća za 50 miliona evra, a Ekvador 429,2 miliona, Turska 286 miliona, Poljska 216 miliona, Argentina 185 miliona... Ako neka privatna firma izvozi u Rusiju, to nema veze sa državom. Mi nemamo mogućnosti da osetnije povećamo izvoz, niti želimo da koristimo situaciju, pa smo zato i rekli da nećemo subvencionisati izvoz u Rusiju.
Ponovo su pojačani napori Kosova da dobije pozivni telefonski broj, pa ima najava da će to ponovo pokušati da izdejstvuju na konferenciji Međunarodne telekomunikacione unije u Seulu u oktobru ili novembru.

- Ništa tu oni ne mogu bez Srbije. To ne može da se uradi tako kako su u Prištini, a i pojedinci u Briselu, zamislili. Mi smo se Briselskim sporazumom obavezali da ćemo da podržimo taj proces, ali samo na način koji poštuje standarde i principe Međunarodne telekomnukacione unije (ITU). Ne želimo da opstruiramo Briselski sporazum, ali tražimo da se poštuju standardi ITU.

Početkom septembra pušta se paralelno analogni i digitalni televizijski signal.


Kada se mogu očekivati prhodi od prodaje digitalne dividende?
- Odmah po okončanju procesa digitalizacije, 17. juna 2015. godine, mi ćemo biti u mogućnosti da raspišemo tender za prodaju digitalne dividende, odnosno oslobođenog dela spektra. Pre toga to nije moguće, ali je realno da će brzo nakon tog datuma to biti učinjeno. Očekujemo da od toga država može da zaradi između 70 i 100 miliona evra. 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP