Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

REŠAVAJMO OPŠTE PROBLEME

Rasim Ljajić:
Uklanjanje spomenika iznuđeno!

Autor: Tanjug | 20.01.2013 - 10:27:00h | Komentara: 0

Uklanjanje spomenika ekstremistima u Preševu je iznuđena odluka države Srbije, izjavio je ministar unutrašnje i spoljne trgovine Rasim Ljajić.

Sin se snašao bez njega - Rasim Ljajić

Uklanjanje spomenika iznuđeno: Rasim Ljajić | Foto: Nebojša Marković

On je ocenio da se zbog ove odluke vlade ne očekuje destabilizacija prilika u tom delu Srbije, već da svi "spuste lopte" i nastave s rešavanjem osnovnih problema.

"Mora da važi zakon u svakom delu teritorije Srbije, mora da funkcioniše pravna država i to jeste jedina poruka koja ovim želi da se pošalje", rekao je Ljajić za televiziju Pink, povodom uklajnjanja nelegalno podignutog spomenika bivšim pripadnicima takozvane OVPMB u centru Preševa.
Ministar je kazao da neće biti podržan predlog da se spomenik iz Preševa izmesti ili u dvorište lokalnog doma kulture ili dvorište lokalne džamije i dodao da on ne vidi nikakav smisao da se bavimo prošlošću, pored drugih problema u toj lokalnoj sredini, kao što su nezaposlenost, ekonomska zaostalost, loša infrastruktura...
Ljajić je napomenuo da na jugu Srbije ima sedam spomenika koji su podignuti bez dozvole države a nalaze se u selima i naseljima sa pretežnim albanskim stanovništvom.
"Ne znam da li će taj spomenik, da je ostao, pomoći poboljšanju životnog standarda lokalnog stanovništva", kazao je Ljajić i ocenio da je podizanje spomenika albanskim ekstremistima u Preševu bila ocigledna provokacija.
Ta provokacija je bila sračunata sa ciljem da se testira strpljenje države i da Albanci sa juga države budu ponovo u žiži interesovanja javnosti i da skrenu pažnju na sebe, s obzirom da se vode pregovori Beogarda i Prištine, ukazao je Ljajić.
Srpski ministar je podsetio da je od ranije poznato da albanski ekstremisti sa juga Srbije žele da budu deo pregovaračkog procesa Beograda i Prištine i za to nemaju podršku ni od koga u međunarodnoj zajednici.
"U svakom slučaju, sad svi moramo da spustimo lopte, da se bavimo rešavanjem osnovnih problema u tom delu Srbije", rekao je Ljajić i dodao da očekuje, možda, sporadične incidente posle uklajnjanja spomenika u Preševu, ali nikakvu destabilizaciju prilika u tom delu Srbije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP