Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RASULO

Raspust od srede, zbog štrajka đaci prvi put bez ocena

Autor: Tanjug | 29.12.2014 - 18:30:00h | Komentara: 0

Prvo polugodište završava se sutra, a deca čiji nastavnici štrajkuju mesec i po dana, prvi put odlaze na zimski raspust bez ocena u knjižicama.

Učenici gimnazije

Foto: Nebojša Marković

Sednice odeljenskih veća su sutra, ali na njima neće biti kvoruma, jer im nastavnici članovi sindikata neće prisustvovati, rekao je Tanjugu predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković, očekujući da ocene ne budu zaključene u oko 400 škola u Čačku, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Beogradu.

Portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković ukazuje na, kako kaže, do sada nezabeleženu situaciju da đaci odlaze na raspust, a prvo polugodište još traje, i ističe da se štrajk nastavlja.
Ocene će, kako kaže, biti zaključene u odeljenju i svi koji rade sa đacima završiće svoj posao, ali na odeljenskim većima neće biti kvoruma i ocene neće biti zavedene u knjižicama.
Praktično, taj posao ostaviće se za kasnije, a za kada, videćemo, u zavisnosti od situacije, rekla je Janković Tanjugu.
Sindikati pozivaju na nastavak razgovora sa Ministarstvom prosvete.
"Pozivamo da se za stolom nađe rešenje i da izađemo iz ove situacije, a ne da preko medija saznajemo šta nam je ponuđeno, šta odbijeno", rekla je ona.
Iz sindikata tvrde i da Ministarstvo preti najavom da će odbiti dnevnice onima koji su obustavili rad 22. decembar.
U tom slučaju nastavnici neće nadoknaditi časove, rekao je Brajković i naveo da ima novca za prosvetu, ako se uštedi oko tri milijarde dinara za suvišne seminare i oko 2,5 milijarde za putovanja.
Raspust traje do 20. januara i do tada bi trebado da budu održana odeljenska veća i formalno završeno polugodište, kako bi se na vreme ušlo u drugo polugodište.
Đaci u Vojvodini već su na raspustu i njima su zaključene ocene.
Sindikati traže da im se ne smanjuje zarada, donošenje zakona o platnim razredima, potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora.
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da će iskoristiti predstojeći raspust za intenzivnije posete školama širom Srbije i razgovar sa nastavnicima o aktuelnim problemima, posebno o onim sa kojima se svakodnevno susreću i nastavnici i učenici.
Ministarstvo će pozvati predstavnike reprezentativnih sindikata da aktivno učestvuju u organizovanju ovih susreta, kako bi svi zajedno kroz konstruktivan dijalog, nastavili da unapređujemo položaj zaposlenih i uslove rada u školama i došli do najboljeg rešenja za nagomilane probleme u prosveti, navodi se u saopštenju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP