Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DINAR SVE SLABIJI

Raste evro i rate stambenih kredita!

Autor: R. K. | 10.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Od početka januara do danas, vrednost domaće valute je opala za oko pet dinara, što je osiromašenim građanima Srbije koji imaju kredite u evrima ili u toj valuti plaćaju najam stana dodatno povećalo mesečne troškove za u proseku nekoliko stotina dinara.

U menjačnicama su juče evro plaćali 118,5 dinara, a prodavali za  120

U menjačnicama su juče evro plaćali 118,5 dinara, a prodavali za 120 | Foto: Dušan Milenković

Ekonomisti u razgovoru za „Alo!“ kažu da je trend slabljenja dinara u odnosu na evropsku valutu posledica opšte ekonomske klime, odnosno nedovoljnog priliva deviza, nedostatka značajnije ekspanzije izvoza koja bi to ublažila, kao i nedostatka obećanih stranih investicija.


Početkom januara 2014. godine, srednja vrednost evra bila je 114,64 dinara, dok je juče iznosila 119,04 dinara, odnosno oko pet dinara više. Ovo povećanje najviše su osetili uvoznici, izvoznici koji sirovine kupuju u inostranstvu, građani koji platu primaju u dinarima, ali i oni čiju su krediti vezani za evro. Tako, građani Srbije kojima je, primera radi, mesečna rata za stambeni kredit 300 evra, ovog meseca platiće oko 700 dinara više nego prošlog i oko 1.300 dinara više nego u januaru 2014. godine.
Ovo, kako kaže ekonomski stručnjak Milan Kovačević, nije direktan udar na standard građana, ali u kombinaciji sa mogućim rastom inflacije prouzrokovanim daljim slabljenjem dinara, kao i najavljenim smanjenjem plata u javnom sektoru, ali i opštom ekonomskom klimom, predstavlja ozbiljno upozorenje da se moraju preduzeti odlučne ekonomske mere.

Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja (Izit), kaže za naš list da je na slabljenje dinara jednim delom uticala kriza u Ukrajini, kao i kupovina energenata, ali da glavni uzrok treba tražiti u nerešavanju suštinskih ekomomskih problema zemlje.

- Kada će doći do stagnacije rasta evra i jačanja domaće valute prosto je nemoguće reći, jer to zavisi od sklapanja novog aranžmana sa MMF-om i kreiranja kredibilne i sprovodive ekonomske politike na duge staze - zaključuje Đogović. Ekonomista Goran Nikolić pak smatra da najveće žrtve rasta evra nisu građani kojima je mesečna rata za stambeni kredit ponovo skočila, već oni najsiromašniji, koji ni nemaju para za kredit.

- Onaj ko je uzeo kredit je već privilegovan jer, za razliku od stotina hiljada drugih ljudi, radi u firmi koja je stabilna i koja mu omogućava da uzme kredit - zaključuje Nikolić.

Vrednost rate od 300 evra


Datum Vrednost evra Vrednost u dinarima

1. januar 114,64 34.392
1. mart 115,83 34.749
1. avgust 116,78 35.034
1. septembar 117,83 35.349
9. septembar 119,04 35.712

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP