Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TRAKTORIMA KRENULI U BEOGRAD, POLICIJA IH ZAUSTAVILA U PANČEVU

Rat poljoprivrednika i prerađivača blokira Srbiju

Autor: Ekipa Alo! | 29.08.2013 - 07:02:00h | Komentara: 3

Poljoprivrednici iz Južnog Banata i Srema koji su juče nameravali da traktorima stignu do Vlade Srbije, nezadovoljni niskim cenama pšenice i kukuruza, kao i otkupnom cenom suncokreta, zaustavljeni su u Pančevu, odlukom policije.

Ratari traže  otkupne cene  pšenice, kukuruza  i suncokreta  kao u regionu, a  fabrike ne pristaju jer „neće biti  konkurentne”

Ratari traže otkupne cene pšenice, kukuruza i suncokreta kao u regionu, a fabrike ne pristaju jer „neće biti konkurentne” | Foto: Slavko Surla

Inicijativni odbor nezadovoljnih poljoprivrednika saopštio je da traži da otkupne cene ratarskih kultura i uljarica u Srbiji budu kao u regionu, tačnije u Budimpešti, a da otkupna cena za suncokret bude 45 dinara za kilogram.

Jedan deo nezadovoljnih ratara proteste je nastavio u Luci Dunav u Pančevu, blokirajući preduzeće “Graneksport”, koje se bavi trgovinom kukuruzom, dok su poljoprivrednici iz Zrenjanina i okolnih banatskih nezadovoljstvo izrazili ispred fabrike ulja “Dijamant”, blokirajući ulaze ispred dve kapije za prijem roda.
Poljoprivredni proizvođači okupljeni oko Udruženja poljoprivrednika Subotica juče su u više navrata traktorima izveli protestnu vožnju ispred kompanije “Fidelinka” u Subotici. Predsednik Udruženja zemljoradnika Zrenjanina Ognjen Rackov rekao je da im je u nezvaničnim razgovorima sa generalnom direktorkom “Dijamanta” i njenim saradnicima rečeno da je tržišna cena kilograma suncokreta 26 dinara sa PDV-om.

“Sa takvom cenom mi ne možemo da pokrijemo ni troškove proizvodnje, a očekujemo nastavak pregovora i cenu od 40 dinara”, rekao je Rackov i dodaje da će protest biti nastavljen do ispunjenja zahteva. Poljoprivrednici sa istim zahtevima okupili su se juče i ispred fabrike ulja “Banat” u Novoj Crnji.
Uprava “Dijamanta” saopštila je da protest poljoprivrednih proizvođača smatra legitimnim, kao i da razume stanje i tržišne uslove u kom se poljoprivrednici nalaze, ali s druge strane, kompanija se mora tržišno ponašati. Uprava dodaje da su ratarima ponudili da se cena suncokreta formira u narednim nedeljama, kada tržišta u okruženju intenzivnije počnu sa otkupom novog roda.

Direktorka Poslovne zajednice za industrijsko bilje Olga Čurović ocenila je juče da na tržištu ulja u Srbiji nema monopola i da nema razloga za protest, jer se cene za otkup suncokreta formiraju slobodno na tržištu. Ona nije mogla da kaže kolika će otkupna cena sunocokreta biti ove godine, ali je istakla da, ako bi cena bila 40 do 45 dinara, kao što zahtevaju poljoprivrednici, onda fabrike ulja ne bi mogle biti konkurentne.
Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović izjavio je juče da ministarstvo želi da se uključi u rešavanje problema sa otkupnim cenama suncokreta, ali da su proizvođači i prerađivači ti koji moraju naći zajednički jezik.
Poslednji komentari
  • Jazon Vreme: 29.08.2013 08:05h

    zasto policija ne pusti poljoprivrednike da idu tamo gde su naumili? pa da vidimo sta ce biti a ne da sprecavaju druge ljude da odlaze na svoj posao!

  • drLaki Vreme: 29.08.2013 08:11h

    Trebalo bi svi da strajkujemo. Proslogodisnja otkupna cena psenice je bila 26, a ovogodisnja 16 dinara. Da li ce hleb i pekarski proizvodi da pojeftine ?????

  • tihivuk Vreme: 29.08.2013 08:16h

    Vrlo su upuceni kada traze svoja prava.Dobijaju subvencije,gorivo po nizim cenama(sa istim voze i svoje luksuzne automobile i dzipove) mehanizacija vredna vise stotina hiljada evra,"kucice" od par stotina kvadrata,stanovi u Beogradu i Novom Sadu,vikendice po planinama,a nisu u SISTEMU PDV_a ????? Kukaju niska otkupna cena,pa zasto rade ako nemaju racunicu?Svoje prinose kada iznose pisu na devete tete dete samo da bi izbegli PDV. A kako se bahato ponasaju sa ovom novom (grdosije) mehanizacijom to je posebna prica. Obican radnik u firmi(drustvena ili privatna) se nebuni a skidaju mu svaku paricu sa primanja.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP