Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OD 1. JANUARA NBS UKINUO LIMIT NA ZADUŽENJA GRAĐANA

Rata kolika i plata!

Autor: S. Đ. | 05.01.2013 - 08:02:00h | Komentara: 0

Izmenom propisa, Narodna banka Srbije je od početka godine ukinula limite na zaduženja građana u odnosu na zarade, tako da će građani moći da se zaduže u iznosu koji im sama banka odredi. U principu, to znači da ako banka smatra da klijentova rata može da bude jednaka plati - građani će moći da se zaduže i za toliki iznos.

Građani će moći da se zaduže koliko im banka dozvoli

Građani će moći da se zaduže koliko im banka dozvoli | Foto: Željko Šafar

Naime, iz centralne banke objašnjavaju da je bankama omogućeno da samostalno, svojim unutrašnjim aktima, urede način procene kreditne sposobnosti fizičkih lica, uključujući i stepen kreditne zaduženosti do kojeg se klijenti mogu nesmetano zaduživati.

Rajfajzen: Dinarski krediti možda jeftiniji


Dinarski krediti bi u 2013. godini trebalo da pojeftine budući da je projektovana godišnja inflacija značajno niža od prošlogodišnje, dok se kod cena kredita indeksiranih u evrima ne očekuju bitne promene, ocenio je Zoran Petrović, zamenik predsednika Izvršnog odbora Rajfajzen banke. On smatra da će rast kreditne aktivnosti banaka u 2013. biti na niskom nivou, te da će u znatnoj meri banke biti okrenute popravljanju svoje efikasnosti i smanjenju troškova.

Na taj način će banke moći da fleksibilnije odmeravaju kreditni rizik, uvažavajući različitost klijenata u pogledu imovinskog stanja, visine redovnih prihoda, visine i strukture redovnih finansijskih obaveza, urednosti u izmirivanju tih obaveza, kao i drugih faktora koji određuju njihovu kreditnu sposobnost.

Bankari, s druge strane, ističu da su te kriterijume u odobravanju kredita i do sada primenjivali, te da će dozvoljeni nivo zaduženja i nadalje zavisiti od finansijske sposobnosti svakog klijenta ponaosob.

- Banke su u velikoj meri i do ovog trenutka kreditne proizvode odobravale na osnovu analize svih faktora relevantnih za sposobnost klijenta da servisira preuzete obaveze. Može se reći da nova odluka NBS predstavlja povratak na način obračunavanja dozvoljenog opterećenja zarade iz ranijeg perioda - navode za “Alo!” iz Sosijete ženeral banke.
Odatle podsećaju da su, u skladu sa propisima NBS-a, od 2004. uvedena ograničenja u zaduživanju građana, te je najpre bilo dozvoljeno zadužiti se do 30 odsto zarade, a zatim do 40 odsto. Izuzetak su bili korisnici stambenih kredita, kod kojih su ta ograničenja bila na nivou od 50, odnosno 60 odsto zarade. Izmenama propisa je prošle godine bilo dozvoljeno zaduživanje do 80 ili 100 odsto (u zavisnosti od valute) iznosa koji se dobije odbijanjem potrošačke korpe za odraslog člana domaćinstva od ukupne zarade podnosioca kreditnog zahteva.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP