Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STRPLJIVI

Ratari ne odustaju, ostaju i tokom noći kod Pančeva!

Autor: Tanjug | 28.08.2013 - 18:27:00h | Komentara: 0

Ratari Južnog Banata i Srema koji su, nezadovoljni pre svega otkupnom cenom suncokreta, jutros traktorima krenuli put Beograda, blokirani su u Pančevu i tu nameravaju da ostanu celu noć, izjavio je danas popodne Tanjugu predsedenik Organizacionog odbora protesta Zoran Sefkerinac.

Dozlogrdilo im

Sefkerinac kaže da očekuju da dođe do razgovora njihovih predstavnika sa predstavnicima vlade, a ukoliko ne bude naznaka o tom razgovoru, sutra od 12 do 15 sati će, kako je rekao, blokirati putne pravce prema Beogradu.


Ratare koji su jutros traktorima krenuli ka Beogradu, po rečima predsednika udruženja "Pančevački ratari" Jovana Negovana, policija je blokirala u Pančevu, gde čekaju poziv nadležnih kojima nameravaju da iznesu svojih pet zahteva, među kojima i povećanje otkupne cene suncokreta i uređenje tržišta.

Poljoprivrednici su blokirali i dve uljare - "Dijamant" u Zrenjaninu, i "Banat" u Novoj Crnji, kao i Fidelinku u Subotici.

Prema podacima policije, na putu je oko 220 traktora, ali nijedna saobraćajnica nije neprohodna, kao ni prilaz ka Pančevu i Beogradu, a traktori se nalaze sa desne strane prilaznog puta Pančevu ili jednim delom van puta.

Ministarstvo poljoprivrede je spremno da poljoprivrednicima pruži svu pomoć u okviru svojih nadležnostl, ali država ne može da odredi cenu suncokreta, izjavio je Tanjugu državni sekretar tog ministarstva Danilo Golubović.

Tim povodom danas su se oglasili i prerađivači - i dok kompanija Dijamant smatra taj protest legitimnim i poručuje da će učiniti sve da bude maksimalno korektna prema proizvođačima kako bi se našlo najbolje rešenje, direktorka Poslovne zajednice za industrijsko bilje Olga Čurović ocenila je da nema razloga za protest.

Sefkerinac je ranije danas Tanjugu rekao da je da će luka Dunav i silos "Graneksport" ostati blokirani do ispunjenja njihovih zahteva, i čekaju da vlada bude "sudija između njih i uljara".

"Imamo argumente...Suncokret je u okruženju mnogo skuplji nego kod nas", istakao je Sefkerinac.

Otkupna cena suncokreta od 45 dinara po kilogramu, jedan je od pet zahteva koje poljoprivrednici nameravaju da predaju Vladi Srbije.

Regulisanje otkupnih cena i količina za interventni otkup tržišnih viškova kukuruza (200.000 tona) ovogodišnjeg roda, po ceni 18 dinara za kliogram, među zahtevima je u koje je Tanjug danas imao uvid, a koje su vojvođanski ratari hteli da iznesu premijeru i prvom potpredsedniku vlade, u Beogradu.
Traže i povećanje otkupne količine pšenice za robne razerve na ukupno 200.000 tona, po ceni od 20 dinara za kilogram.

Oni takođe traže da Vlada Srbije preduzme interventne mere za razbijanje kartela koji dogovaraju otkupne cene suncokreta, kao i da sankcioniše monopoliste na tržištu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP