Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NASTAVAK SUĐENJA U UTORAK

Ratko Mladić nije došao na
suđenje jer je operisan!

Autor: Beta | 08.04.2013 - 11:21:00h | Komentara: 0

Suđenje generalu Ratku Mladiću nije nastavljeno pred Tribunalom u Hagu zato što je Mladić, kako je rekao predsedavajući sudija Alfons Ori, u ponedeljak rano ujutro bio podvrgnut ranije zakazanom "manjem medicinskom zahvatu" posle kojeg je lekar specijalista preporučio da se Mladić odmara.

Ratko Mladić

Ratko Mladić | Foto: Reuters

Proces Mladiću (70), optuženom za genocid u Srebrenici, biće, po odluci sudija, nastavljen u utorak kada bi trebalo da svedoči Žan-Rene Ruez koji je do 2001. bio glavni istražitelj tužilaštva o Srebrenici.

Ruezovim svedočenjem, tužilaštvo će otvoriti izvođenje dokaza o optužbi da je Vojska Republike Srpske, pod Mladićevom komandom, u julu 1995. počinila genocid nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice posle osvajanja te enklave pod zaštitom UN.

Mladić nije doveden u sudnicu, a ni sudsko veće, ni odbrana nisu imali informaciju zbog čega, osim izjave optuženog da se ne oseća dovoljno dobro da bi prisustvovao procesu.

Sudije su zatim naložile da Mladića pregleda lekar sudskog pritvora u Ševeningenu, ali je iz pritvora stigao odgovor da to nije moguće pre 13 sati.

Veće je, po rečima sudija Orija, zatim bilo obavešteno da je Mladić bio u haškoj bolnici Bronovo, gde je podvrgnut "manjem invanzivnom zahvatu" čiji detalji nisu bili dostupni sudijama bez Mladićeve dozvole.

Lekar specijalista iz bolnice preporučio je da se Mladić odmara, iako pacijenti posle takvog zahvata mogu da istog dana nastave normalne aktivnosti, preneo je sudija Ori.

Mladićev branilac Branko Lukić prethodno je rekao da veruje da Mladićeva poseta bolnici nije bila ranije zakazana zbog toga što se takve posete ne zakazuju rano ujutro.

Na pitanje sudije Orija može li reći nešto više o generalovom stanju, branilac Lukić odgovorio je odrečno, rekavši da je jedan od advokata odbrane otišao u pritvor kako bi se sastao sa Mladićem.

Branilac Lukić naznačio je da će podneti zahtev da zbog Mladićevog zdravlja broj sudskih dana ubuduće smanji sa pet na četiri nedeljno. Mladićev advokat rekao je da su taj predlog podržali i lekari iz pritvora Tribunala.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP