Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINIRAN KONKURS MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA

Razmažene diplomate neće ni u Vašington!

Autor: Ivana Kljajić | 04.06.2015 - 21:00:00h | Komentara: 0

Da Srbija neguje razmažene diplomate, potvrđuje i tek završen interni konkurs kojim je Ministarstvo spoljnih poslova pokušalo da popuni diplomatska radna mesta u inostranstvu, ali je sve propalo pošto se nije prijavio nijedan kandidat! Nije bilo zainteresovanih čak ni za posao u glavnom gradu SAD, Vašingtonu.

Kud će sa  neradnicima:  Ivica Dačić

Kud će sa neradnicima: Ivica Dačić | Foto: Željko Šafar

Prema saznanjima „Alo!“, za čak 28 radnih mesta u 20 diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije nije bilo zainteresovanih među oko 1.500 zaposlenih u MSP-u. Na listi „nepoželjnih“ destinacija za srpsku diplomatiju su gradovi u nestabilnim ili klimatski specifičnim područjima Afrike i Azije, poput Bejruta, Tripolija, Kinšase, Teherana, Najrobija, Rijada, Adis Abebe, Abudže, ali ovaj konkurs pokazuje da niko neće ni u Vašington, Peking, Šangaj, Helsinki, Seul, Otavu, Nikoziju...

Bez ambasadora u 12 zemalja!


Srbija je trenutno bez ambasadora u čak 12 zemalja, među kojima su Nemačka, Hrvatska i Grčka, dok su u nekim ambasadama ljudi kojima je istekao mandat i nisu zamenjeni novima. Takav je slučaj u Norveškoj, Poljskoj, Albaniji, Libiji, na Kipru i Kubi.

Iako se može pomisliti da je MSP tražio radnike za težak fizički posao, „Alo!“ se uvidom u dokumentaciju uverio da su konkursom nuđena radna mesta za informatičke, finansijske, konzularne i kancelarijske poslove, kao i poslove domara i vozača.
- Ovaj konkurs je skroz propao, jer nije bilo ama baš nijednog kandidata za popunu diplomatskih i administrativno-tehničkih mesta. Razlozi koji se najčešće mogu čuti su bezbednost ili teški uslovi života u tim zemljama. Svi su se preračunavali i shvatili da im se ne isplati i da je bolje da čekaju neku povoljniju destinaciju za nastavak diplomatske karijere - kaže izvor „Alo!“ iz MSP-a.

Naš sagovornik objašnjava i da ne postoje posebne stimulacije za rad u specifičnim zemljama, poput ratnih dodataka, dodataka za rad u zemljama sa teškim klimatskim uslovima i slično.

- Dodatni problem za popunu administrativno-tehničkih poslova u pojedinim ambasadama i konzulatima Srbije je i manjak zaposlenih koji bi tamo mogao biti upućen, a da se time ne ugrozi proces rada u Ministarstvu - kaže naš izvor.

Među 28 radnih mesta koje je MSP pokušao nedavno da popuni su: pozicije vicekonzula, prvog savetnika, savetnika, prvog sekretara, drugog i trećeg sekretara, atašea, referenta, saradnika i nameštenika četvrte vrste.

Ponovo kandidat:  Dušan Kovačević

Ponovo kandidat: Dušan Kovačević | Foto: Goran Srdanov

Vraća se Dušan Kovačević!

Dramski pisac Dušan Kovačević na spisku je novih ambasadora koji bi trebalo da budu imenovani do kraja godine, saznaje „Alo!“. Naš izvor iz MSP-a otkriva da je sa Kovačevićem, koji je već bio ambasador u Lisabonu, obavljen razgovor, ali još nije precizirano koju ambasadu bi preuzeo. Slično je i sa ostalih petnaestak potencijalnih ambasadora oko kojih tek treba da se slože Vlada i predsednik, koji potpisuje ukaz o imenovanju. Glumcu Predragu Mikiju Manojloviću ponuđeno je ambasadorsko mesto u Parizu, a reditelju Srđanu Dragojeviću u Zagrebu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP