Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZBOG KRIZE PAROVI U SRBIJI POSEŽU ZA RADIKALNIM MERAMA

Razvode se zbog
troškova vrtića!

Autor: R. Ćoralić | 28.05.2013 - 13:01:00h | Komentara: 5

Upis dece u vrtić za mnoge roditelje predstavlja pravu noćnu moru, posebno ako je jedno od njih nezaposleno. Da bi skratili sebi muke, neki od njih su posegnuli za radikalnim merama i odlučili da se čak i razvedu, jer će tako dete lakše upisati u obdanište, a i troškovi će im biti upola manji.

Porodica

 

Zarad lakšeg upisivanja dece u jaslice i troškova koji su i do 50 odsto manji za samohrane roditelje, supružnici poništavaju
brakove

- Jadikujem nedavno jednoj poznanici iz parkića kako mlađu ćerkicu nećemo moći da upišemo u jaslice jer sam nezaposlen. A ona mi reče da ima rešenje i da bi trebalo da se razvedemo. Kaže, njeni prijatelji isto imaju dvoje dece, on ne radi, pa se razveli. On joj prepustio starateljstvo nad decom i sad mogu u vrtić. Zato su, kaže, i oni odlučili da se razvedu iako su im deca već u vrtiću, ali će kao samohrani roditelji plaćati pet, šest puta manje od redovne cene - priča M. B., ogorčeni otac iz Beograda. On dodaje i da njegovo starije dete ide u obdanište, ali da sada ima problem da upiše mlađu ćerkicu u jaslice, jer je u međuvremenu ostao bez posla, a prirotet prilikom upisa imaju mališani čija su oba roditelja zaposlena.

- Nekada su se ljudi razvodili zbog stanova, a danas se razvode da bi mogli dete da upišu u vrtić. Sramota, tada su bar rešavali životno pitanje - krov nad glavom, a sada to rade zbog minornih stvari - komentariše M. B. za naš list. S druge strane, Ljiljana Jovčić, gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu, ističe da ima dovoljno mesta za mališane u predškolskim ustanovama Beograda i da nema razloga za brigu. Ona je naglasila i da poslednjih godina nije bilo značajnog povećanja upisa dece samohranih roditelja, koji za boravak svojih mališana plaćaju 50 odsto od utvrđene cene. Podatke poslednjeg upisa, koji je završen 22. maja, kaže, imaće danas.

Roditelji koji su odlučili da se razvedu zbog vrtića objašnjavaju to prostom računicom. Sporazumni razvod braka košta 2.600 dinara po osobi, a najviša cena vrtića za mesec dana iznosi 9.705 dinara. Tako da će roditelji koji odbanište plaćaju najskuplje, na osnovu popusta od 50 odsto, takse za razvod otplatiti skoro za mesec dana, ali će im zato svakog narednog meseca u džepu ostati po 4.850 dinara, što je na godišnjem nivou pozamašna suma.

Ko plaća najskuplju tarifu
Cene boravka dece u beogradskim vrtićima vrtiću kreću se od 593 do 9.705 dinara. Mesečni iznos određuje se na osnovu broja članova porodice i njihovih prihoda. Najveći iznos od 9.705 dinara plaća tročlana porodica sa prihodom većim od 60.000 dinara ili četvoročlano domaćinstvo koje raspolaže sa više od 80.000 i petočlano sa više od 100.000 dinara. Porodica sa tri člana, ukoliko mesečno zarađuje od 39.600 do 43.960 dinara, kao i četvoročlana sa primanjima od 49.048 do 54.822 dinara, plaća 6.900 dinara, dok 2.900 dinara izdvaja tročlano domaćinstvo sa prihodom do 28.297 ili četvoročlano sa 37.730 dinara.

Poslednji komentari
  • bole Vreme: 28.05.2013 14:51h

    PA NORMALNO,TO JE U ZAPADNIM ZEMLJAMA ODAVNO AKTUELNO.... BOKI

  • majka Vreme: 28.05.2013 15:16h

    Ne verujem mnogo u ovu pricu. Razvod se ne zavrsva lako i brzo kad su prisutna deca, ukljucuje se i centar za soc.rad. A da bi ustedeli na ceni vrtica i to je neverovatno, nismo valjda na to spali. To sto nam cuvaju decu i hrane svezom hranom nema cenu! Roditelji nek se odreknu cigareta, piva, mob. telefona ali za decu treba da imaju.

  • Srle Vreme: 28.05.2013 16:22h

    E majko znas li koliko dece nema ni za ono najosnovnije jer roditelji rade a gazde neplacaju sta sa njima . Pred vladu Srbije pod hitno treba dati predlog da se majkama sa 5-oro dece i vise da nacionalna penzija a ne nekim pevaljkama ,glumcima jer oni vec imaju penziju . Sram vas bilo , znateli koliko bi tim potezom povecali natalitet u nasoj Srbiji !

  • Che Vreme: 28.05.2013 16:54h

    Ko vas bije da zivite u gradu? Vratite se na selo ako grad ne mozete sebi da priustite! Znam mnoge koji su progledali od kada su otisli na dedovinu. Sada obradjuju vocnjake i postojecim tempom ce moci da iskesiraju stan za par godina, a u tom istom Beogradu iz koga su otisli. Niste bre normalni, mucite se bezveze zbog mogucnosti Beograda za koje ionako nemate vremena!

  • AM Vreme: 24.09.2013 19:34h

    Mislim da je jedino resenje da se stane na put svima koji laziraju podatke na ovaj ili onaj nacin, jeste da grad Beograd uradi isto kao i u Nisu, tj. da zakucaju cenu vrtica za sve isto i 50% manja cena od osnovne za one koji primaju deciji dodatak. Koliko toliko stanje bi bilo mnogo realnije, jer vise je njih koji placaju manju cenu nego onih koji placaju punu cenu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP