Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! ISTRAŽUJE

Razvojna banka
Vojvodine otpušta
30 trudnica i porodilja?

Autor: Ekipa | 13.02.2013 - 21:47:00h | Komentara: 2

Umesto da uživaju u gajenju ili iščekivanju bebe, tridesetak trudnica i porodilja zaposlenih u Razvojnoj banci Vojvodine (RBV), žive u strahu da će svakog časa završiti na ulici! Naime, većina zaposlenih u ovoj banci, koja je pred gašenjem zbog ogromnih dugovanja, biće proglašena tehnološkim viškom, a kako ove žene kažu za „Alo!“, uprkos nacionalnoj strategiji, čiji je cilj pospešivanje nataliteta, najverovatnije će i one biti među njima.

Razvojna banka Vojvodine

Državna banka, a niko odgovoran za zaposlene | Foto: Nenad Milošević

- Imam bebicu od devet meseci. Ostalo mi je manje od tri meseca porodiljskog i umesto da u uživam, brinem kao luda da li ću sutra imati posao - priča za „Alo!“ M. R. (33) iz Novog Sada. Ona dodaje da im je sugerisano da će jedan deo zaposlenih zbrinuti „banka preuzimač“, drugi deo će preći u novoosnovani Razvojni fond Vojvodine, nekoliko njih će ostati da radi u RBV-u pod stečajem, dok će velikom broju radnika prestati radni odnos.


- Krajem decembra 2012. godine nas tridesetak trudnica i porodilja se obratilo Izvršnom odboru RBV-a sa molbom da zaštiti naša zakonom zagarantovana prava. Međutim, dobili smo odgovor da to nije u njihovoj nadležnosti. Od tada nam se niko nije zvanično obratio. Međutim, iz kadrovske službe su nam nezvanično rekli da će nam biti ponuđeno da damo pisanu saglasnost za prestanak radnog odnosa. Ukoliko pristanemo na to, dobićemo otpremninu od, u najboljem slučaju, 2.000 evra. Ukoliko odbijemo, radni odnos će biti prekinut bez ikakve nadoknade zbog same činjenice da se banka gasi - objašnjava za naš list M. D. (30), koja je u sedmom mesecu komplikovane trudnoće.

Trudnica

Razvojna banka Vojvodine otpušta 30 trudnica i porodilja? | Foto: Shutterstock

U Vladi AP Vojvodine su nam rekli da je prava adresa RBV. U banci navode da radno angažovanje trudnica, porodilja, zaposlenih koji odsustvuju sa rada radi nege deteta i posebne nege deteta je „svakako moralno, humano, društveno i socijalno logično i poželjno“, ali kako RBV prestaje sa radom, jasno je da će „imati pre svega samo mogućnost da ukaže Razvojnom fondu ili Banci preuzimaču na navedene kategorije, ali ne i da odlučuje o njihovom položaju“.

„RBV je formirao bazu podataka o svim zaposlenima i prosledio bankama koje su zainteresovane za preuzimanje dela zaposlenih. Poslodavac ne može da utiče na odluku eventualnog preuzimača niti da planira zaposlenje u drugom pravnom licu“, poručuju iz banke i negiraju da već postoji formiran spisak zaposlenih koji će raditi u Razvojnom fondu APV. R. Kantar

Odgovorna Vlada Vojvodine
Podsetimo, Razvojna banka Vojvodine nastala je iz Metals banke, a prvi problemi u poslovanju banke uočeni su 2009, kada je NBS u banku uveo prinudnu upravu. Spekulisalo se, a posredno je i dokazivano da je preko te banke opran najveći deo novca narko-bosa Darka Šarića. Ipak, pokrajinska vlada odlučila je da spase banku i po osnovu dokapitalizacije i od polovine 2010. godine je vlasnik oko 62 odsto kapitala. Ipak, to nije popravilo poslovanje RBV-a iako je u tu banku od tada upumpano oko 13 milijardi dinara.

Poslednji komentari
  • Ludi ja Vreme: 13.02.2013 23:29h

    U Junu mesecu 2011 godine RBV je zatvorila svoju ekspozituru u Nisu(filijala je ostala da radi) i tada su otpustili moju prijateljicu koja je samohrana majka troje dece,niti su joj ponudili prelazak u neku drugu ekspozituru miti bilo sta drugo,jednostavno kao psa su je odpustili,tako da Vas ne cudi stanje u banci,ipak za takvu situaciju je i sama drzava donekle kriva,Na zalost ,jedna od iole normalnijih banaka je zbog svega ovoga ostala bez klijenata.Da ima zakona u u ovoj drzavi koji stiti radnike ,ne bi bilo svega ovoga,medjutim vlast je skrojila zakon da stiti gazde ,a radnici su potrosna roba,prosom racunicom vodjena ,ako ti neces ima ko hoce i do vidjenja

  • Humanost Vreme: 14.02.2013 12:27h

    I to nam je humanost, a pre svega postovanje prava naslobodu i zivot. I to je vojvodjanska demokratija. Treba smeniti svo odljudjeno rukovodstvo a doticne hrabrezene vratiti na siguran posao.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP