Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZBOG SMANJENJA PENZIJA

Reagovao evropski sindikat penzionera

Autor: Tanjug | 12.12.2014 - 14:20:00h | Komentara: 1

Generalni sekretar Evropske federacije sindikata penzionera i starijih osoba (FERPA) Bruno Konstantini upitio je pismo srpskom premijeru Aleksandru Vučiću u kojem izražava čuđenje što se penzionerima u Srbiji smanjuju penzije, ocenjujući da im se na taj način oduzimaju radom stečena i neotuđiva prava.

Bruno Konstantini

Bruno Konstantini

 
"Sa nevericom i velikim čuđenjem saznali smo da je Vlada Srbije predložila donošenje zakona kojim se penzije preko 200 evra selektivno smanjuju, čime se jednom delu penzionerske populacije oduzimaju radom stečena i neotuđiva prava, a penzioni sistem urušava", naveo je Konstanti u pismu, koje su danas pročitali predstavnici Udruženja sindikata penzionera Srbije na proširenoj sednici skupštine.
Shodno principima EU, civilizacijskim i evropskim vrednostima, FERPA je, kako je rečeno, podržala aktivnosti Udruženja sindikata penzionera, koji su od Ustavnog suda tražili ocenu ustavnosti zakona kojim se umanjuju penzije. U pismu, koje je su premijeru Srbije poslali 3. decembra ove godine, navodi se da su u Evropskoj federaciji sindikata uvereni da postoje drugi mehanizmi, instrumenti i mere kojima bi se moglo postići uravnoteženje budžetskih prihoda i rashoda bez smanjivanja penzija.

Predstavnici Udruženja sindikata penzionera upozorili su danas da će, ukoliko ne budu zadovoljni odlukom Ustavnog suda, od koga očekuju da se izjasni da li je zakon kojim se reguliše smanjenje penzija ustavan ili nije, pravdu potražiti na sudu u Strazburu.

Oni su podsetili da je svojevremeno deo vojnih penzionere svoje probleme sa penzijama morao da rešava u Strazburu, pa je nakon presude u njihovu korist država umesto prvobitne dve milijarde dinara, koliko je iznosio početni dug, morala da isplati oko 20 milijardi dinara na ime kamata i sudskih troškova. Penzioneri ne žele da do toga dođe, ali bi država trebalo da razmisli koliki bi troškovi mogli da nastanu ukoliko bi oko 700.000 penzionera, koliko ih danas ima u Srbiji, pokrenulo i dobilo takav sudski proces.

U Udruženju sindikata penzionera smatraju da "članovi Ustavnog suda imaju jedinstvenu priliku da pokažu svoju profesionalnu i ljudsku odgovornost i zaštite ustavna prava građana, dostojanstvo profesije", ali i svoju nezavisnost od druge dve grane vlasti.

Predstavnici Udruženja sindikata penzionera Srbije predali su 26. novembra ove godine Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti zakona o smanjenju penzija.
Poslednji komentari
  • coveculjak Vreme: 12.12.2014 19:49h

    Konacno dobre vesti, ima pametnih ljudi koji postuju zakone

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP