Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREVENCIJA

Rebić:Završen nacrt izmena Zakona o saobraćaju

Autor: Tanjug | 29.11.2014 - 09:32:00h | Komentara: 4

Radna grupa Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) privela je svoj posao kraju i sačinila nacrt izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja izjavio je danas načelnik Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić dodajući da je predviđeno uvodjenje novih ograničenja za mlade vozače.

Vladimir Rebić

Vladimir Rebić | Foto: Dimitrije Goll

 
Rebić je za TV Pink rekao da su izmene brojne, a cilj novih rešenja je usklađivanje sa evropskim standardima i sprečavanje tragedija na putevima.


On je precizirao da je jedna od najvažnijih izmena uvođenje niza novih ograničenja za mlade vozače, i to pre svega za one koji prvi put stiču pravo na upravljanje motornim vozilom.
"Umesto dosadašnje jedne godine, neko ko prvi put stiče pravo na upravljanje vozilima A i B kategorije, će dve godine imati probnu vozačku dozvolu, a ako to lice ima manje od 19 godina, do 21. godine". naveo je Rebić.

Autoškola

Autoškola | Foto: Vesna Lalić

 

On je objasnio da to praktično znači da će neko ko sa 17 godina položi vozački ispit, četiri godine biti u statusu vozača sa probnom vozačkom dozvolom.
Rebić je ukazao da će za mlade vozače biti propisan niz ograničenja - zabrana vožnje u noćnim uslovima od 23 sata do šest sati ujutru, nulta tolerancija po pitanju alkohola i korišćenja mobilnog telefona, po pitanju dozvoljene brzine...

Strože kazne za saobraćajne prekršaje od 1. marta

Strože kazne za saobraćajne prekršaje | Foto: Sandra Vojnović

 


Lice mlađe od 18 godina u vozilu mora biti u društvu osobe koja ima iskustvo upravljanja od pet godina tom vrstom vozila, dodao je Rebić.


Osim ograničavajućih normi za mlade koja im se moraju usaditi kao pozitivne, uslediće niz i drugih izmena za popravljanje ambijenta bezbednosti saobraćaja, a među njima je i zaština mera oduzimanja vozila za lice koje upravlja u stanju potpune alkoholisanosti preko dva promila, ili bez dozvole, kazao je Rebić.

Poslednji komentari
  • Dragan Jovanovic Vreme: 29.11.2014 11:41h

    Znaci, sad osoba napuni 19 godina, polaze vozacki i do 21 ne mora da sedne za volan, da se ne bi dovela u poziciju da nappravi neki od prekrsaja. Navrsenjem 21. godine postaje "iskusan" vozac, i onda moze da gazi po ulicama bez problema. Valjda ovi koji pisu zakone ne mogu da shvate, da bahato ponasanje potice iz porodice i mozga samog vozaca i da nema veze sa godinama. ako je problem u upravljanju vozilom, onda i za glasanje na izborima treba uvesti pravilo da mladji od 21-ne godine glasaju u prisustvu roditelja ili iskusnog glasaca. Jer njihov pogresan glas je za ovu naciju jednako smrtonosan kao i bilo koje drugo oruzje.

  • goran Vreme: 29.11.2014 15:01h

    osnova svih zakonskih rijesenja bi bio da se sprijece sva ova desavana u saobracaju.pa time mislim da bi se trebalo uvest besplatni tel .broj popout 112 na koji gradani mogu direktno da obavjestavaju o bahatom ponasanju ucesnika u saobracaju i time unapred sprecavati nasilno ponasanje tako sto ce policija po pozivu odama da reaguje da se tragedije ne desavaju

  • Veki Vreme: 29.11.2014 17:18h

    A šta je sa lošim putevima, ma šta lošim uništenim putevima, lošom signalizacijom, starim vozilima itd.? Ko će to da popravi? A šta sa vozačima koji voze po 15, 20 godina, a blage veze nemaju o vožnji i propisima?

  • Brance Vreme: 08.12.2014 17:59h

    Prosto resenje koje glasi: veca efikasnost policije, (nisam time htela reci da nisu efikasni), astronomske kazne, alkohol ni pod tackom razno ako se upravlja automobilom, kucno vaspitanje maksimalno i pitanje za mene najvaznije zasto nam deca izlaze u 12 a vracaju se kuci u 05, 06? Da li je moguce ograniciti rad kafica npr. do 12h i apsolutnu zabranu tocenja alkohola posle tog vremena? Kad svom detetu kazem zasto izlazis tako kasno dobijem odgovor da pre tog vremena nema nikog u gradu. Molim vas, recite mi da li su deca koja se vracaju kuci u 05 ili 06 ujutru sposobna za bilo koji posao sem da spavaju po ceo dan? Znam da se ovaj komentar nece mnogima dopasti ali to je moje misljenje i verujem misljenje mnogih koji razmisljaju glavom. Zao mi je dece i njihovih roditelja koja su stradala zbog glupe brze voznje i alkoholisanog stanja.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP