Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BATA ĐUROVIĆ ODGOVORIO NA OPTUŽBE

Reći ću ko je iz MUP kontaktirao s mafijom!

Autor: M. D. | 24.02.2014 - 14:00:00h | Komentara: 6

Svetislav Bata Đurović, nekadašnji načelnik SBPOK-a, oglasio se juče saopštenjem u kojem tvrdi da nikada nije „ni svesno ni nesvesno pružio pomoć kako pripadnicima klana Darka Šarića, tako ni bilo kojem licu za koje je postojala sumnja da se bavi kriminalom“.

Svetislav Bata Đurović

Svetislav Bata Đurović | Foto: FoNet

 - Tačno je da sam u junu 2009. godine putovao u Tursku i da je istim letom putovao i Darko Šarić sa porodicom. Tačno je da sam tu činjenicu saznao tokom leta. Netačno je da smo bili u istom hotelu, nismo ni boravili u istom mestu, što je lako dokazivo. Posedujem račun o plaćenom letovanju za mene i moju porodicu. Tačno je da sam odmah nakon sletanja aviona u Tursku obavestio nadležne o događaju koji se već duže vreme pokušava predstaviti u kontekstu moje veze sa narko-klanom Darka Šarića, što se može proveriti uvidom u listing broja telefona koji i danas koristim. Tačno je da sam nakon povratka sa letovanja o navedenom događaju obavestio i direktora policije, načelnika Uprave kriminalističke policije i tužioca za organizovani kriminal. Takođe, sačinio sam i službenu belešku. S tim u vezi želim da naglasim da informisanost svih relevantnih ličnosti unutar policije, kao i van nje, potiče lično od mene - napisao je Đurović i dodao: „Žao što to do sada niko nije izneo i ovom prilikom ih pozivam da to učine“.


- Stojim na raspolaganju državnim organima ukoliko je potrebno da razjasnim okolnosti u vezi s bilo kojom aktivnošću koju smo preduzeli, kao i da iznesem svoja saznanja koja potiču iz tog perioda. Takođe, stojim na raspolaganju i u vezi s rasvetljavanjem okolnosti o kontaktima visokih funkcionera MUP-a u prethodnom periodu koji su ostvarivali komunikaciju sa licima iz kriminogene sredine koja su u mafijaškim krugovima visoko pozicionirana. Na taj način će se utvrditi koja je bila moja, a koja je njihova uloga - navodi Đurović.
- Netačno je da sam štitio načelnika službe za specijalne istražne metode. Niti sam ga štitio niti sam imao takva ovlašćenja... Na mestu načelnika SBPOK-a sam proveo četiri i po godine. Za to vreme formirana je i jedinica za finansijske istrage, kojoj sam bio nadređen, a prvi predmet u radu je bila zaplena imovine Šarićevog klana, što je direktno suprotno tezi koja se pokušava nametnuti u javnosti da sam povezan sa tim licima. Visina oduzete imovine kriminalcima je javnosti poznata. Činjenice govore da su u tom periodu akcije SBPOK-a doprinele podizanju ugleda policije u međunarodnim krugovima i ostvarivanju saradnje sa relevantnim međunarodnim bezbednosnim službama, među kojima su i DEA i SOKA. SBPOK je dobio niz priznanja. U to vreme nijedna aktivnost nije doživela neuspeh zbog „odliva informacija“ - navodi između ostalog Đurović.


Nova saslušanja policajaca o Šariću!

U okviru predistražnog postupka koji se vodi protiv Branka Lazarevića, policija i tužilaštvo će sledeće nedelje saslušati još nekoliko operativaca iz policije, saznaje „Alo!“ Na spisku su najbliži saradnici Borisa Gare, zamenika načelnika za istražne metode u Upravi kriminalističke policije MUP-a Srbije koji je osumnjičen da je Lazareviću dostavljao informacije koje je on kasnije prenosio advokatu Radovanu Štrbcu, osumnjičenom da je prao pare Darka Šarića.
- Svi oni će biti pozvani da u u svojstvu građanina daju izjave, najpre u policiji, a onda je na tužiocu da odluči da li će protiv nekoga od njih biti podneta krivična prijava za odavanje službene tajne, kao u slučaju Borisa Gare. Radi se uglavnom o Garinim ljudima iz službe koji su mu bili direktno potčinjeni. Oni će biti saslušani, zato što su mu direktno davali informacije o praćenju narko-klana Darka Šarića, a on ih je onda prosleđivao Lazareviću... - objašnjava izvor „Alo!“ iz UKP-a. Inače, kako saznajemo u MUP-u, Boris Gara važi za vrlo stručnog operativca kada su u pitanju tehnika i informatika.
- Gara potiče iz stare beogradske porodice. On je do pre sedam godina bio u Žandarmeriji. U UKP-e je otišao sa mesta načelnika odeljenja za vezu, zato što je imenovanje za zamenika načelnika za istražne metode bilo polje pozicionirano i više plaćeno. Znamo ga kao vrlo stručnog u oblasti tehnike i informatike - priča za „Alo!“ jedan od pripadnika Žandarmerije.
S. Vojinović
 
Poslednji komentari
  • Mičko Vreme: 24.02.2014 14:23h

    Da li je Specijalni tužilac reagovao na navode bivšeg Načelnika SBPOK o tome da će reći ko je iz MUP kontaktirao sa mafijom i šta se čeka? Ovo je prevršilo svaku meru u policiji od navodnog prisluškivanja predsednika države i prvog podpredsednika vlade pa do prepucavanja u medijima a posebno u Informeru. Pa zar je Informer deo Vlade Srbije i izvršna vlast ove zemlje ili institucije.Zašto se u istragu oko ovoga svega ne uključi i BIA jer ovo ima veze sa zaštitom ustavnog poretka?

  • RAMZES Vreme: 24.02.2014 14:27h

    Ovo je strašno ako je imalo istinito da iz MUP kontaktiraju mafiju. Da li BIA ima podatke o tim službenim licima jer to predstavlja udar na državu. Ako ima svi u Bačvansku momentalno! I čistka u policiji od samog vrha pa na dole!

  • Deda Milun Vreme: 24.02.2014 15:12h

    A KOS i afera OPERA!??

  • Stojanča Stojanović Vreme: 24.02.2014 15:57h

    Po pravilima službe to je trebalo da kaže odmah po saznanju, a ovako mislim da je ova izjava u njmanju ruku nekorektna!443

  • JSO Vreme: 24.02.2014 17:02h

    Neverovatno je kako u MUP--u funkcionise subordinacija,ili bolje reci ne funkcionise.Kada se upali vatra niko nije kriv niti je informisan.Osim kada je u pitanju licna ugrozenost.Na zalost tako funkcionisu stvari u ovoj zemlji jako dugo.Kao privatni feudi politickih partija.Ili bolje receno pojedinaca,zarad licnih interesa.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP